Vlasinsko jezero – raj za sve ljubitelje prirode


Srbija Vikend u Srbiji Srbija


Vlasinsko jezero je veštačko jezero na nadmorskoj visini od 1.200m što znači da ga okružuje priroda sa jedinstvenim odlikama i vazduh koji je melem za pluća.

Posetilaca ima tokom čitave godine, ali i bez kafića, restorana, skupih odmarališta, ovde je moguće pronaći zanimaciju i uživati jer je svaki dan u prirodi avantura sama za sebe.

Jezero zauzima impozantnu površinu od 16,5 km2 i drugo je po veličini u Srbiji. Napravljeno je na močvarnom, tresetnom tlu što je učinilo da, pored svih jedinstvenosti, ovde postoje plutajuća ostrva što je prava retkost.

Ali da krenemo redom i pokušamo da vam dočaramo jedinstvenost ovog mesta i podstaknemo u vama avanturistički duh. Lepote Srbije treba upoznati!

Procitajte i:Zašto bi trebali da posetite Đerdapsko jezero?

Kako je nastalo Vlasinsko jezero?

Vlasinsko jezero je još jedno akumulaciono jezero nastalo nakon Drugog svetskog rata, a gradnja je završena 1949. godine, posle samo 3 godine gradnje.

Na tom mestu izvire reka Vlasina i ona puni jezero. I punjenje je trajalo 5 godina, a 1954. je akumulacija dostigla svoj maksimum.

Da li ste znali da u Vlasinskom jezeru živi strašno čudovište? 

Legenda je nastala još dok je tu bila močvarna livada koja je gutala sve što neoprezno stane na nju. Stoka je nestajala, a svedočenja kažu i ceo Bugarski puk u Prvom svetskom ratu.

Priča dalje kaže da je za to krivo čudovište koje je gutalo sve što namami, a nastavilo je da živi i u jezerskim dubinama. 

Ovo je samo jedna od legendi koja se vezuje za ovaj kraj. Zbog toga treba biti oprezan i ne ugrožavati prirodu jer neman vreba sve one koji su neoprezni!

Šta se može videti posetom?

Pored plutajućih ostrva koji su nastali odvajanjem tresetnog dna, tu je kristalno čista voda, blage padine jezera, šumoviti predeli, šume breza, ali i planine Plana, Vardenik, Čemernik i Gramada.

Ribolovci će potvrditi da su uslovi za pecanje idealni pa se može upecati som, grgeč, klen, pastrmka, ali i amuri… Pravo je mesto i za profesionalne ribolovce i rekreativce koji bi da pokušaju ribolov i uživaju pri tome.

Sub- planinska klima ne donosi puno dana za kupanje u jezeru, ali posetioci mogu da uživaju u vožnji čamcima i drugim aktivnostima povezanih sa vodom.

Pitajte stanovnike da vam pokažu kako se bere lekovito bilje, koje biljne i životinjske vrste ovde žive, ali i da vam ispričaju koliko je planinska reka zaista moćna.

Naime, reka Vlasina je pregrađena da bi se punilo jezero, ali uprkos naporima ona se pojavila posle brane kao potočić i pojačala svoj tok nizvodno. Manje je snage, ali je još jednom dokazano da se čovek mora prilagoditi prirodi jer ona ipak ima svoje puteve.

Ako poželite posetite neku od drevnih crkava i istorijskih spomenika, prirodu iskoristite da utabate svoje staze za šetnju i udišete najčistiji planinski vazduh koji se retko gde može osetiti.

Srbija ima tako puno lokacija sa prelepom prirodom, bogatom istorijom i ponudom koja svakog turistu prebacuje u neko drugo vreme. Tamo nema užurbanosti, buke, tamo priroda vlada.

Jednodnevni izlet ili odmor, na Vlasinskom jezeru ćete uživati koliko god da ostanete i rado ćete se vratiti da otkrijete tajne koje krije ovo područje.


Srodni tekstovi:


Posetite Vinariju Zvonko Bogdan, trenutno najpopularniju vinariju u Srbiji

Vinarija Zvonko Bogdan je nastala kao plod ljubavi prema tradiciji, muzici i vinu. Osnovala ju je po...

Detaljnije

Kako da rutinu svakodnevnog trčanja ispoštujete i na odmoru

Trčanje je jedan od najpristupačnijih sportova, ali to ne znači da se ne može unaprediti i učiniti e...

Detaljnije

Kreirajte svoje savršeno mesto za odmor uz pomoć nekoliko strategija!

Putovanje nije samo promena geografske lokacije, već i prilika za promenu perspektive, obogaćivanje ...

Detaljnije

Kako oporaviti kosu nakon letovanja u tri koraka?

Nakon dana provedenih na plaži ili bazenu, sve mentalne baterije su napunjene i spremni ste za nove ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS