Kada lepota prirode oduzima dah – Zaovinsko jezero


Srbija Vikend u Srbiji SrbijaZaovinsko jezero je nastalo veštačkim pregrađivanjem rečnog toka Belog Rzava za potrebe hidroelektrane na Drini. Ipak, to što je izgrađeno kao veštačko ne umanjuje njegovu lepotu niti lepotu ovog područja Tare koji je tokom cele godine posećen i pravo mesto za uživanje i odmor.

Kristalno čista tirkizna voda, mogućnost prilaska samom jezeru i priroda koja ga okružuje su napravile spoj koji je i u svetu čuven i zato ima mnogo posetilaca koji žele da osete delić raja ovog prostora.

Svi pokušaji da se verno dočara izgled i doživljaj ne mogu biti jednako uspešni kao poseta i trenutak kada pogledate prirodu koja će vas ostaviti bez reči.


Zanimljivosti vezane za Zaovinsko jezero

Jezero Zaovine je nastalo 1983.godine nakon 8 godina gradnje kao akumulacija za hidroelektranu Bajina Bašta. Nalazi se na nadmorskoj visini od čak 881 m i duboko je maksimalnih 110m, ali ima blage padine pa je sa više strana moguć prilazak jezeru i ulazak u vodu.

Ovo je jedno od arhitektonskih čudesa sa četiri manja jezera koja nadopunjavaju glavno, koje potom vertikalnim cevima dovodi vodu i pokreće turbine kada je reka Drina niskog vodostaja.

Ono što je posebno kod ovog sistema je to što je moguće, kada Drina zapreti poplavama i visokim vodostajem, da se voda snažnim pumpama podiže do Zaovinskog jezera koje se na taj način brzo puni.

Zbog ovih sistema tokom pretakanja vode dešava se da količina vode znatno oscilira, ali te promene traju jako kratko.

Jezero se nalazi u mestu Zaovine, otuda i ime, a sama lokacija je smeštena u prelepoj prirodi, okruženo brdovitim predelima sa šumama, ali i ravnim delovima koji dozvoljavaju direktan prilaz Zaovinskom jezeru.

Što je više ljudi bilo u prilici da otkrije lepote Tare, to je poseta rasla pa danas postoji raznovrsna turistička ponuda za posetioce tokom čitave godine, aktivan turizam, relaksirajući odmor, za manje i veće grupe, ali i porodični odmor.


Pročitaj i: Šta obići na Tari 


Turistička ponuda 

I za ljubitelje prirode, i za hedoniste, i za bicikliste i za veslače, i za plivače… na Zaovinskom jezeru ima mesta za sve i svako će uživati.

Oko jezera se nalaze staze za pešake i biciklizam pa se obilaskom uživa u prirodnim lepotama i zdravo živi.

Naučićete da na ovom prostoru živi oko 15 zaštićenih biljnih vrsta, a nešto dalje se nalaze i arheološko nalazište, crkve stare vekovima i još mnogo toga što čini bogato istorijsko nalazište ovog područja.

Poseta se ne može zamisliti bez vožnje čamcem koji će uz vodiča doneti prelepo iskustvo i puno informacija o okolini i ljudima.

Leti je ovde raj za sve kupače koji u čistoj vodi pronalaze način za rashlađivanje i uživaju u izletu pokraj vode.

Gostoljubivi domaćini i smeštaj u brvnarama, lokalni specijaliteti i obilazak drugih lokacija će upotpuniti svaki odmor i doneti pravi odmor i uživanje.

Jezero na Zaovinama je nastalo za potrebe rada hidroelektrane, ali se i stopilo sa prirodnim okruženjem i već decenijama mami turiste da ga vide i uživaju u lepotama naše Srbije. Budite jedan od posetilaca.

Srodni tekstovi:


Gde letovati 2023. godine?

Sada je pravo vreme da se planira i uplati letovanje za sledeću godinu. Naročito je isplativo letova...

Detaljnije

Ovi kontejneri mogu postati vaša omiljena vikendica

Razmišljate o odmoru u prirodi, pored šume ili reke, u mirnom seoskom okruže...

Detaljnije

Spremi se za leto - nabavi kremu za sunčanje

Izlaganje suncu tokom leta je neizostavno, bilo pri obavljanju mnogih aktivnosti, bilo ukoliko uživa...

Detaljnije

Najjeftiniji prevoz do aerodroma

Bez obzira u kom delu grada živite, osim ako to nije Surčin, prevoz do aerodroma nikako ne može da i...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS