Kako da pripremite svoj automobil za bezbednu vožnju na putovanju tokom leta


Auto


Dolazak leta znači da je vreme da pripremite svoje vozilo za vožnju u uslovima visokih temperatura. Priprema vašeg vozila za letnju sezonu može značajno poboljšati bezbednost vašeg vozila i smanjiti rizik od neprijatnih situacija na putu. Ispod su saveti kako da pripremite svoj automobil za bezbednu letnju vožnju.


Proverite stanje guma


Gume su ključne za bezbednost na putu. Proverite stanje vaših guma i uverite se da su u dobrom stanju. Uverite se da su naduvani do preporučenih nivoa, jer visoke temperature mogu uticati na pritisak u gumama. Takođe proverite da li su oštećeni i da li su na ivici habanja. Ako primetite bilo kakve znake oštećenja ili nepravilnosti, možda će biti potrebna zamena gume.


Proverite nivo tečnosti


Proverite nivo tečnosti u vašem vozilu. To uključuje ulje, kočionu tečnost, rashladnu tečnost i tečnost za pranje vetrobranskog stakla. Visoke temperature mogu uticati na isparavanje tečnosti u vašem vozilu, pa je važno proveriti nivoe i dopuniti ako je potrebno.


Proverite klima uređaj


Klimatizacija je neophodna za udobnost i bezbednost na putu tokom letnje sezone. Proverite da li vaš klima uređaj radi ispravno i da li je dovoljno hladan. Ako primetite bilo kakve probleme sa svojim klima uređajem, kao što su niske temperature, možda će morati da ga proveri profesionalac.


Proverite kočnice i amortizere


Kočnice i amortizeri su od vitalnog značaja za bezbednost na putu. Proverite stanje vaših kočnica i amortizera i uverite se da su u dobrom stanju. Ako primetite bilo kakve znake habanja, zvukove ili nepravilnosti u radu, ove komponente će možda morati da se zamene ili poprave.

Očistite vetrobransko staklo i proverite brisače

Vetrobran i brisači su ključni za vidljivost tokom vožnje. Proverite stanje brisača i očistite vetrobransko staklo da biste obezbedili jasnu vidljivost tokom vožnje.


Proverite svetla


Proverite stanje svetala na vašem vozilu. Uverite se da sve sijalice rade i rade u dobrom stanju. Visoke temperature i izlaganje sunčevoj svetlosti mogu dovesti do pregorevanja sijalica i oštećenja kućišta svetla. Zamena oštećenih sijalica na farovima i pregled svih svetala mogu da osiguraju da ste vidljivi tokom vožnje.


Proverite stanje baterije


Visoke temperature mogu da iscrpe bateriju. Proverite stanje baterije i proverite da li su terminali čisti i bez korozije. Ako primetite bilo kakve znake niske napunjenosti, možda ćete morati da zamenite bateriju.

Proverite zavese i roletne

Ako na vozilu imate tende ili zavese za zaštitu od sunca, proverite njihovo stanje i funkcionalnost. Ove komponente mogu pružiti dodatnu zaštitu od sunca i smanjiti unutrašnju temperaturu vozila.


Proverite prtljažnik


Letnja sezona je idealna prilika za putovanje ili putovanje. Pre nego što krenete na put, proverite stanje prtljažnika i uverite se da su svi potrebni alati, rezervna guma i druga oprema na svom mestu.

Priprema vašeg vozila za letnju sezonu može značajno poboljšati bezbednost vašeg vozila i omogućiti vam udobniju vožnju tokom leta. Uz ove savete možete biti sigurni da je vaše vozilo spremno za vožnju tokom letnje sezone.


Zašto je neophodno imati letnje gume na automobilu tokom leta


Letnje gume su posebno dizajnirane za upotrebu tokom toplijih meseci u godini, kada su temperature na putu visoke. Oni su važan deo vašeg vozila i mogu uticati na bezbednost i performanse vašeg vozila tokom leta. A evo i par  razloga zbog kojih je to tako.

Veća stabilnost i upravljivost

Letnje gume su napravljene da bolje prijanjaju na putu u uslovima visokih temperatura. To znači da imaju mekšu gumenu smesu koja se bolje prilagođava putu i obezbeđuje veću stabilnost i upravljivost vozila. Takođe, letnje gume imaju posebno dizajniranu šaru koja omogućava bolje prianjanje na suvim putevima.

Bolje kočenje

Letnje gume imaju kraći zaustavni put na suvim putevima u odnosu na zimske gume. Ovo je posebno važno tokom leta kada su kolovozi suvi i vozila se kreću brže. Kraći zaustavni put može biti ključni faktor u izbegavanju nezgoda i održavanju bezbednosti na putu.

Bolja efikasnost

Letnje gume čine vaše vozilo efikasnijim, što znači da ćete moći da pređete više kilometraže sa manje goriva. To je zato što letnje gume imaju manji otpor kotrljanja od zimskih, što smanjuje opterećenje motora i poboljšava potrošnju goriva.

Smanjeno trošenje guma

Korišćenje letnjih guma tokom leta smanjuje habanje zimskih guma, što ih čini dužim trajanjem. Zimske gume nisu dizajnirane za upotrebu na visokim temperaturama, tako da njihova upotreba u letnjem periodu može dovesti do bržeg habanja guma. To znači da ćete morati češće da ih menjate i time povećavate troškove održavanja vašeg vozila.

Prilagođeno zahtevima letnjeg perioda

Letnje gume su posebno dizajnirane da se nose sa izazovima letnjeg perioda. Izrađene su od materijala koji su otporniji na visoke temperature i sunčevu svetlost, što im produžava vek trajanja. Takođe, letnje gume su prilagođene zahtevima letnjeg perioda, kao što su kišni dani, sa posebnim kanalima koji efikasnije odvode vodu i smanjuju rizik od akvaplaninga.








Srodni tekstovi:


Zvorničko jezero – biser reke Drine

Drina je reka koju su opisali brojni savremenici. Ima ćud planinske reke, ne ukrotiva je, a izraz &b...

Detaljnije

Palićko jezero – naše „Panonsko more“

Na severu Srbije, u blizini Subotice, nalazi se Palićko jezero, najveće prirodno jeze...

Detaljnije

Gde otići na more ovog leta?

Situacija sa korona virusom koja nas je pogodila prošle godine uticala je na to da kada su pu...

Detaljnije

Zbog čega se sve više turista odlučuje za zubare u Srbiji?

Poslednjih nekoliko godina, Srbija se sve više profilira kao atraktivna destinacija za stomat...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS