Zašto bi trebali da posetite Đerdapsko jezero?


Srbija Vikend u Srbiji Srbija

Đerdapsko jezero je najveće veštačko jezero u Srbiji, plavi je dragulj Dunava i pravo je bogatstvo turističke ponude naše zemlje. Ima impozantnu površinu od 253 km i dubinu od čak 92 metra. 

Nalazi se na granici sa Rumunijom, na poslednjoj tački Dunavskog toka kroz Srbiju. Od 2020. godine se nalazi na listi UNESCO kao Geopark od svetskog značaja ( UNESCO Global Geopark) pa je i u svetu prepoznata važnost čitavog područja.

Iako je nastalo gradnjom Hidro-centrale Đerdap i služi kao akumulacija, čini jedno od najlepših mesta u Srbiji i svojim posetiocima uzvraća neverovatno predivnim spojem vode i okolne prirode. Uz to, ne treba zaboraviti ni brojne sadržaje koji se organizuju pa je svakome poseta interesantna.

Nekoliko informacija o Đerdapskom jezeru - najvećem jezeru u Srbiji

Đerdapsko jezero se nalazi u Đerdapskoj klisuri koja je i pre gradnje veštačkog jezera bilo interesantna zbog svojih prirodnih lepota. Nastankom jezera stvoreno je jedno od najvećih veštačkih jezera u Evropi i ujedno najveće jezero u Srbiji koje je poboljšalo uslove za plovidbu na Dunavu, ali i podstakao razne vrste turizma.

Nastalo je 1974.godine na području koje je vekovima bilo cilj osvajača i trgovinski put pa obiluje istorijskim spomenicima, ali i prirodnim lepotama koje su među najinteresantnijima u Evropi.

Zabeleženo je čak i u trgovinskim mapama Rimljana koji su plovili Dunavom kroz klisuru se povezivali se sa drugim teritorijama. Zbog toga celo područje prepuno arheoloških iskopina i važnih spomenikaLepenski vir, Rudna glava, Golubačka tvrđava, Trajanova tabla, su samo neki od važnih istorijskih dokaza. 

Ada Kale na primer, leži na dnu jezera i predstavlja potopljeno ostrvo Dunava koje je u istorijskim knjigama zapisano kao mesto za koje su se borile Turska i Austrija 500 godina jer bi im dalo kontrolu svih tokova na Dunavu. Ovo je samo jedan od razloga zašto je Đerdapsko jezero interesantno i pomorskim istraživačima.

Naučnici su evidentirali preko 40 različitih arheoloških nalazišta i istorijskih dobara pa je to nešto što privlači turiste iz čitave Evrope u ovaj kraj.

Nacionalni Park Đerdap obuhvata i prostor jezera i ističe se raznovrsnim biljnim, životinjskim svetom (preko 1.100 vrsta), ali zanimljivim geološkim odlikama predela koje je prošarano jamama, pećinama i kraškim vrelima. 

Zašto Đerdapsko jezero treba posetiti?

Kao što smo naveli, celo područje je interesantno za istorijsko proučavanje, podvodni turizam, za osobe koje vole da uživaju u istraživanju klisure i njenih prirodnih lepota…

Posetu Đerdapskom jezeru treba iskoristi za vožnju čamcem, jedrenje i neizostavno pecanje. Voda opušta, a prirodne lepote okružuju i čine da se posetioci prebace u neku sasvim drugu dimenziju gde priroda čuva ljudske tragove, ali se ne menja vekovima.

Brojne staze za šetnju, organizovani obilasci, staze za vožnju bicikla čine okolinu Đerdapskog jezera idealnim i za aktivan odmor, ali i uživanje.

Najveće akumulaciono jezero na Balkanu je mnogo više od jezera, to je područje od nacionalnog značaja, Nacionalni park i važan istorijski centar. 

Procitajte i: Kada lepota prirode oduzima dah – Zaovinsko jezero

Svojom lepotom oduzima dah pa je jedno od čestih mesta za posetu i odmor kako domaćeg stanovništva, tako i posetilaca iz inostranstva. Nikada nije dovoljno uživanja u ovakvoj prirodi pa se Đerdapskom jezeru posetioci uvek rado vraćaju.

Srodni tekstovi:


Saveti za čišćenje aparata za espresso kafu na kapsule?

Šolja ukusne, jake, kafe koja budi i priprema za ceo dan, jedan je od najlepših načina...

Detaljnije

Putovanja i majmunske boginje – nema mesta panici ali ipak oprez

Majmunske boginje pripadaju istoj porodici i rodu virusa kao velike boginje, kod nas poznate i kao V...

Detaljnije

Otkrivamo, kakve ugostiteljske usluge očekujemo kada smo na putu

Jedan od osnovnih kriterijuma prema kojima razlikujemo kvalitet usluge u ugostiteljskim objektima ko...

Detaljnije

Bekstvo u romantiku! Nezaboravna putovanja za Dan Zaljubljenih!

Dan zaljubljenih, praznik posvećen ljubavi i romantici, idealna je prilika za parove da prekinu sa s...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS