Da li znate šta je to tepih livada?


Srbija Srbija


Planina Tara krije mnoge lepote i čuda prirode koji se samo ovde mogu videti. Gotovo cela planina potpada u Nacionalni park i tako čini zaštićeno područje u kojem su ljudi gosti prirode i mogu da upoznaju neverovatne biljne i životinjske primerke.

Tepih livada je jedno od kreacija prirode nastalo usled spleta različitih okolnosti koje se ne sreću često. Zakonom je zaštićeno i nešto je što morate videti svojim očima da bi se uverili u lepotu koju ova zemlja poseduje.

Tepih livada intrigira i naučnike i turiste

Na oko 500 metara od odmarališta Mitrovca na Tari, nalazi se deo rezervata „Crveni potok“ u kojem je smeštena i tepih livada nastala u šumama koje su mešavina Jele, Smrče, Pančićeve omorike i Jove.

Kada se na površini zemljišta zadržava voda, niska je količina kiseonika, niska je temperatura i malo kiseonika stvaraju se uslovi za kreiranje tepih livade. Vlažna i hladna klima čini se formira tresište koje usporava raspadanje biljnih ostataka, a bela mahovina jedina biljka koja opstaje.

Postepenim izumiranjem belih mahovina formira se naslaga belog treseta koje je na nekim delovima debelo i do 4 metra. Specifično je to što je ovo područje u kojem se šume nisu dirale pa se tresište formira nekoliko hiljada godina, još od Ledenog doba.

Tepih livada je zemljište koje se ugiba pri gaženju koje je inače zakonom zabranjeno. Odluka je donesena radi zaštite ovog fenomena pa se na ovaj način čitavo područje štiti i ostaće netaknuto i za pokolenja.

Pošto se šume ne seku, a livada ne gazi, ona se postepeno i širi, 4 milimetra godišnje pa se zaštitom područja obezbeđuje njeno postojanje.

Tepih livada intrigira i izgledom, ali i zato što je to nešto što je izgledalo slično i pre 1.000 godina i što će postojati i kroz 1.000 godina kao neprolazno prirodno bogatstvo.


Pročitaj i: Šta obići na Tari 


Šta još pogledati u Prirodnom rezervatu „Crveni potok“?

Tepih livada se nalazi u sredini rezervata i čini deo prirodnih bogatstava ove regije. 

Ime je nastalo po potoku koji protiče kroz rezervat i prelazi preko crvene gline pa ima ovu specifičnu boju. To je samo jedna od informacija koju poseduje ovo područje, a svi ljubitelji imaju table koje detaljno objašnjavaju vrste koje ovde rastu i žive. 

Čuva ostatke brojnih biljnih vrsta pa naučnici imaju mogućnost da otkriju koliko se priroda menjala i kako će se menjati.

Ova „Srpska prašuma se nalazi na 23 hektara i zakonom je zaštićena kao prirodni rezervat prve kategorije. Kao takav je stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta, a turisti se mogu kretati samo obeleženim stazama tako da ne ugroze područje.

Jedno je od najposećenijih mesta na Tari i koliko je lepo „za oko“, toliko prija plućima puni krvotok kiseonikom.

Tepih livada predstavlja jedno od čuda prirode, nastalo pre nekoliko milenijuma i zbog toga je vredan deo prirodnog blaga Srbije. Posetioci iz celog sveta dolaze da se dive lepotama Tare, njene vidikovce, šume, biljne i životinjske vrste. 

Rezervat „Crveni potok“ se nalazi u samom središtu Nacionalnog parka i da se prošeta ovakvim područjem, udahne punim plućima i vidi i tepih livada koja je nastala usled kombinacije prirodnih okolnosti koje je i u svetu teško sresti.
Srodni tekstovi:


Planirate putovanje a boli vas grlo - Ovo su najbrze metode koje vam mogu pomoći

Nažalost, bol u grlu nema veze sa sezonom ili godišnjim dobom. Iako je verovatnije da će bol u grlu ...

Detaljnije

Mesta koja morate posetiti u Beogradu

Pored toga što je Beograd omiljen među svojim stanovnicima, srpska prestonica je poželjna tur...

Detaljnije

Kako pronaći najjeftinije avio karte i uštedeti novac?

Pronaći povoljne avio karte nije lak posao i često iziskuje sate ili dane utrošenog vremena. ...

Detaljnije

Palićko jezero – naše „Panonsko more“

Na severu Srbije, u blizini Subotice, nalazi se Palićko jezero, najveće prirodno jeze...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS