Da li znate šta je to tepih livada?


Srbija Vikend u Srbiji Srbija


Planina Tara krije mnoge lepote i čuda prirode koji se samo ovde mogu videti. Gotovo cela planina potpada u Nacionalni park i tako čini zaštićeno područje u kojem su ljudi gosti prirode i mogu da upoznaju neverovatne biljne i životinjske primerke.

Tepih livada je jedno od kreacija prirode nastalo usled spleta različitih okolnosti koje se ne sreću često. Zakonom je zaštićeno i nešto je što morate videti svojim očima da bi se uverili u lepotu koju ova zemlja poseduje.

Tepih livada intrigira i naučnike i turiste

Na oko 500 metara od odmarališta Mitrovca na Tari, nalazi se deo rezervata „Crveni potok“ u kojem je smeštena i tepih livada nastala u šumama koje su mešavina Jele, Smrče, Pančićeve omorike i Jove.

Kada se na površini zemljišta zadržava voda, niska je količina kiseonika, niska je temperatura i malo kiseonika stvaraju se uslovi za kreiranje tepih livade. Vlažna i hladna klima čini se formira tresište koje usporava raspadanje biljnih ostataka, a bela mahovina jedina biljka koja opstaje.

Postepenim izumiranjem belih mahovina formira se naslaga belog treseta koje je na nekim delovima debelo i do 4 metra. Specifično je to što je ovo područje u kojem se šume nisu dirale pa se tresište formira nekoliko hiljada godina, još od Ledenog doba.

Tepih livada je zemljište koje se ugiba pri gaženju koje je inače zakonom zabranjeno. Odluka je donesena radi zaštite ovog fenomena pa se na ovaj način čitavo područje štiti i ostaće netaknuto i za pokolenja.

Pošto se šume ne seku, a livada ne gazi, ona se postepeno i širi, 4 milimetra godišnje pa se zaštitom područja obezbeđuje njeno postojanje.

Tepih livada intrigira i izgledom, ali i zato što je to nešto što je izgledalo slično i pre 1.000 godina i što će postojati i kroz 1.000 godina kao neprolazno prirodno bogatstvo.


Pročitaj i: Šta obići na Tari 


Šta još pogledati u Prirodnom rezervatu „Crveni potok“?

Tepih livada se nalazi u sredini rezervata i čini deo prirodnih bogatstava ove regije. 

Ime je nastalo po potoku koji protiče kroz rezervat i prelazi preko crvene gline pa ima ovu specifičnu boju. To je samo jedna od informacija koju poseduje ovo područje, a svi ljubitelji imaju table koje detaljno objašnjavaju vrste koje ovde rastu i žive. 

Čuva ostatke brojnih biljnih vrsta pa naučnici imaju mogućnost da otkriju koliko se priroda menjala i kako će se menjati.

Ova „Srpska prašuma se nalazi na 23 hektara i zakonom je zaštićena kao prirodni rezervat prve kategorije. Kao takav je stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta, a turisti se mogu kretati samo obeleženim stazama tako da ne ugroze područje.

Jedno je od najposećenijih mesta na Tari i koliko je lepo „za oko“, toliko prija plućima puni krvotok kiseonikom.

Tepih livada predstavlja jedno od čuda prirode, nastalo pre nekoliko milenijuma i zbog toga je vredan deo prirodnog blaga Srbije. Posetioci iz celog sveta dolaze da se dive lepotama Tare, njene vidikovce, šume, biljne i životinjske vrste. 

Rezervat „Crveni potok“ se nalazi u samom središtu Nacionalnog parka i da se prošeta ovakvim područjem, udahne punim plućima i vidi i tepih livada koja je nastala usled kombinacije prirodnih okolnosti koje je i u svetu teško sresti.
Srodni tekstovi:


Još uvek nije kasno: Top 5 tretmana pred more

Godišnji odmor i vreme opuštanja je pred nama. Rezervisali ste željenu destinaciju, kupili novi kupa...

Detaljnije

Da li je pametno da koristimo suplemente za imunitet pre planiranog putovanja?

Najjednostavniji mogući način na koji možete da pomognete sopstvenom organizmu da se izbori sa brojn...

Detaljnije

Šta obići na Tari? Lokacije koje ne smete da propustite

Tara, naša planinska lepotica, nalazi se u Zapadnoj Srbiji i oslanja se na obronke Zlatibora. Reč je...

Detaljnije

Traka za vežbanje - brza priprema linije pred letovanje

Traka za vežbanje može da čini veliku razliku u ostvarenim rezultatima treninga. Jeftina je, trajna ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS