Šta videti u Rimu i kako isplanirati obilazak u nekoliko dana


Evropa

Na pitanje šta videti u Rimu, odgovor bi mogao biti novo pitanje - a šta ne videti u Rimu, čega se odreći u večnom gradu! Fontana di Trevi, Neptunova fontana, Vatikan, Koloseum, trgovi u Rimu, Park pomorandži… Rim za svakoga - za svaki uzrast, za porodicu, za radoznale, za zaljubljene… Ali i za one koji vole da putuju sami, da istražuju, da dožive gradove i krajolike, ili sebe u njima!

Poseta Rimu budi u posetiocu osećaj smisla postojanja – prolaznost dodaje svoj pečat večnosti, nagomilana istorija nadahnjuje sadašnjost života koji ostavlja nove vrednosti. Raskošna lepota onoga što traje već vekovima budi optimizam, rađa želje, daje snagu - da se istraje uprkos svemu! Jer i Rim traje uprkos svemu, o čemu svedoče drevne građevine, spomenici, bfrojna remek dela kulture i umetnosti.  

U Rimu se priče iz istorijske čitanke prepoznaju u današnjim vodičima, isprepletena je prošlost sa sadašnjošću. Samo jedna šetnja kroz jezgro grada obuhvata znamenitosti koje jednostavno morate videti. 

Šta obavezno videti u Rimu?

Koloseum je najveći amfiteatar iz istorije Rima. Visok je 50 metara i mogao je da primi više od 50.000 gledalaca. Gradnju ove veličanstvene arene počeo je car Vespazijan 72 g.n.e. i trajala je više od deset godina. 

Trg Navona (Piazza Navona) je gradski trg koji se nalazi na mestu gde je u antičkom Rimu bio Domicijanov stadion, kasnije hipodrom, a kao gradski trg oformljen je krajem 15. veka. 

Panteon je hram svih bogova, očuvan od antičkog perioda. Sagrađen je 126. g.n.e. za vreme cara Hadrijana, preko ranijeg hrama Marka Agripe (27 p.n.e). Bio je prva građevina sa kupolom u starom Rimu. Kupola ima istu visinu i prečnik – 43,30 metara i do danas je najveća na svetu izgrađena od nearmiranog betona. Na vrhu kupole je otvor prečnika devet metara.

Fontana di Trevi je verovatno najpopularnija, a po mnogima i najlepša fontana na svetu. Podignuta je 1762. po narudžbi pape Klementa XII, a pred kraj stare ere tu je završavao akvadukt „Aqua Virgine“. Brojni posetioci ubacuju u fontanu novčić, jer po legendi to znači da ćete ponovo doći u Rim.  



Španske stepenice sa svojih 135 stepenika ulepšavaju Španski trg, na kome se, na dnu stepenica, nalazi i jedna neobična fontana – Fontana ružnog čamca (Fontana della Barcaccia), koju je projektovao Đan Lorenco Bernini 1627. godine. Španske stepenice su sagrađene po želji pape Benedikta XIII, a projektovao ih je arhitekta Franćesko de Sanktis. Po njegovoj zamisli stepenice ispunjavaju osnovnu namenu, povezuju tadašnju špansku ambasadu sa crkvom Trinita dei Monti, ali su i mesto susreta, na čijim terasama je skoro uvek puno ljudi. 


Pročitaj i: Putovanje u Barselonu - šta je potrebno da znate i šta morate posetiti


Trg naroda (Piazza del Popolo) sa bazilikom Santa Maria del Popolo iz 11. veka, sagrađenoj na grobu imperatora Nerona i visokim egipatskim obeliskom u centru jedan je od najznačajnijih trgova u Rimu. Na drugoj strani trga su dve simetrične crkve iz 17. veka, Santa Maria in Montesanto i Santa Maria dei Miracoli. 

I obavezno posetite Vatikan, sa Bazilikom Svetog Petra, Vatikanskim muzejima i Sikstinskom kapelom. Vatikan je grad-država, najmanja nezavisna država na svetu i po površini i po broju stanovnika. Granicu između Vatikana i Rima, odnosno Italije, čine zidine koje ga opasuju, a na Trgu Svetog Petra granicu označavaju Berninijeve kolonade.


Fontana di Trevi

Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Rimu je Fontana di Trevi (Fontana želja). Građena je od 1732. do 1762. godine, uz zid palate Poli, po zamisli arhitekte Nikole Salvija. Visoka je 26 i široka 49 metara. Idejna vodilja fontane je voda, odnosno snabdevanje Rima vodom, koje je u antičko vreme bilo rešeno zahvaljujući izgrađenim akvaduktima. Na mestu fontane tada je završavao akvadukt "Aqua Virgine" sagrađen krajem stare ere. Voda je dopremana iz izvora udaljenog dvadesetak kilometara, a korišćena je i za druge fontane u centru Rima. S obzirom da su akvadukti srušeni od osvajača, trebalo je da prođu vekovi da bi Rim ponovo rešio problem snabdevanja vodom. U čast tog uspeha sagrađena je Fontana di Trevi, upravo na mestu završetka nekadašnjeg najvažnijeg akvadukta.  


Pročitaj i: Romantično putovanje u Rim - najpoznatiji vidikovci i staze ljubavi koje morate obići


Na fontani se nalazi reljef devojke koja je prema legendi otkrila izvor rimskom vojskovođi Marku Vipsaniju Agripi. Fontanom dominira skulptura Neptuna, boga vode i mora kod Rimljana (Posejdon kod Grka), a voda u fontani simbol je mora. Prema legendi, ako bacite novčić u Fontanu di Trevi doći ćete ponovo u Rim. I mahom to čine svi posetioci i tako se svakog dana prosečno ubaci oko 3.000 evra! Novac se koristi za održavanje fontane i u humanitarne svrhe, za pomoć socijalno ugroženim. 

Neptunova fontana

Neptunova fontana (Fontana del Nettuno) nalazi se u severnom delu Trga Navona (Piazza Navona). Podignuta je 1574. godine po projektu Đakoma dela Porte. Raniji naziv Fontana dei Calderari bio je povezan sa mestom fontane u blizini male ulice u kojoj je najviše bilo radnji za kovanje lonaca i šerpi. Na njoj nije bilo skulptura narednih 300 godina, da bi 1878. godine bila dovršena impozantna skulptura Neptuna koji se bori sa hobotnicom, rad Antonija dela Bite, a zatim i ostale skulpture čiji je autor Gregorio Zapala. Ulepšavanje fontane urađeno je posle raspisanog konkursa 1873. godine sa ciljem da i ta fontana bude raskošna kao ostale dve na Trgu Navona - Fontana dei Quattro Fiumi (Fontana četiri reke) u centru trga i na južnom delu Fontana del Moro (Fontana od školjki).


Vatikan

Vatikan je grad-država, sedište Rimokatoličke crkve i njenog poglavara pape. Zvanično ime je Država Vatikanskog Grada (Stato della Città del Vaticano). Osnovana je Lateranskim ugovorom između Svete Stolice i tadašnje Kraljevine Italije, 1929. godine. Od 1984. Vatikan je na UNESCO-ovoj listi svetske baštine.

Kao turista u Vatikanu slobodan pristup imate do trga i u Baziliku Svetog Petra, a za muzeje i galerije potrebna je ulaznica. Bazilika Svetog Petra je najveća crkva na svetu, 218 metara dugačka i 136 metara visoka. Sagrađena je 1626. godine u renesansnom stilu, za vreme pape Urbana III. Može da okupi 20.000 vernika, a dnevno je poseti oko 30.000 turista. I sama bazilika je izuzetno arhitektonsko i umetničko ostvarenje, a u njoj, od brojnih posebnih vrednosti, izdvaja se Mikelanđelova statua La Pieta, koja prikazuje Bogorodicu koja drži mrtvog Isussa skinutog sa krsta. Kupola na crkvi jedan je od simbola Rima, a pripisuje se Mikelanđelu mada je na njenoj konstrukciji radilo više arhitekata.  

Vatikanske muzeje osnovao je papa Julije II početkom 16. veka. Kompleks se sastoji od brojnih zgrada u kojima su muzeji i galerije koje čuvaju istoriju Rima i drugih civilizacija, sa oko 70.000 radova. U sastavu muzeja je i Biblioteka Vatikana, najstarija u Evropi, koja među mnogim bibliografskim retkostima čuva Bibliju iz IV veka i Jevanđelje po Mateju iz VI veka.

U Sikstinskoj kapeli, sagrađenoj u periodu od 1475. do 1483. godine, izložena su dela najvećih slikara renesanse - Mikelanđela, Rafaela, Berninija, Botičelija. Njenu tavanicu, na više od 1000 kvadratnih metara, Mikelanđelo je oslikao od 1508. do 1512. godine i to je njegovo najveće slikarsko ostvarenje. 

Manje je poznato da Vatikan izvan svojih granica u Rimu poseduje oko 20 eksteritorijalnih objekata. Najvažniji je Bazilika Svetog Ivana Lateranskog, zvanična rezidencija pape, a najpoznatiji i najlepši je Kastel Gandolfo, papski letnjikovac u jugoistočnom predgrađu Rima. 



Koloseum

Ako posetite Rim, ne propustite da obiđete Koloseum, po kome se Rim najčešće prepoznaje. Gradnju Koloseuma počeo je car Vespazijan, 72. g.n.e. a završena je 80. g.n.e za vreme vladavine njegovog sina i naslednika Tita. Ime je dobio po kolosalnoj skulpturi cara Nerona koja je bila ispred amfiteatra. Tokom skoro dve hiljade godina svog trajanja služio je za razne namene. U najstarije vreme tu su održavane javne svetkovine, gladijatorske borbe, borbe sa životinjama, zatim je korišćen kao groblje, tvrđava i kamenolom, u njemu su bile prodavnice i prostori za stanovanje, bio je i zamak, onda i sedište jednog verskog reda. Pretrpeo je velika oštećenja od požara i zemljotresa, ali je preživeo i danas je simbol bogate rimske istorije i njenog trajnog prisustva u ljudskoj civilizaciji. Koloseum je 2007. godine proglašen za jedno od sedam svetskih čuda. Dnevno ga poseti u proseku 20.000 turista. 


Pročitaj i: Solun – grad u kojem je svako dobrodošao!

 

Trgovi u Rimu

Rim je i grad trgova i teško je napraviti uži izbor onih koje ne treba zaobići. Ipak, da pokušamo. 

Rimski forum (Forum Romanum) bio je centralni trg oko koga se razvio antički Rim. Tu su se građani svakodnevno okupljali da obave neke svoje privatne poslove, da čuju šta ima novo, naročito iz politike, da trguju, ispune svoje verske dužnosti... Forum se nalazi između tri od sedam rimskih brežuljaka - Kapitola, Kvirinala i Palatina. Krasile su ga brojne građevine, a ostaci nekih vidljivi su i danas – Vespazijanov i Saturnov hram, slavoluk Septimija Severa, Vestin hram, stub podignut u čast vizantijskog cara Foke i drugi.  


Trg Navona

Trg Navona (Piazza Navona) oformljen je krajem 15. veka. Daljim dograđivanjem i ulepšavanjem u vreme baroka postaje prelepa arhitektonska celina kojom dominira  Fontana dei Quattro Fiumi (Fontana četiri reke) iz 1651. godine, delo arhitekte i skulptora Đan Lorenca Berninija. Fontana simbolizuje bogove četiri najveće reke na četiri kontinenta - Dunav u Evropi, Nil u Africi, Gang u Aziji i Rio de la Plata u Americi. Odlikuju ga brojne barokne građevine sa kafeima i restoranima i velika živost tokom dana i noći. Na dve strane trga, severnoj i južnoj, su prelepe fontane - Neptunova fontana (Fontana del Nettuno) i Fontana od školjki (Fontana del Moro). 

Trg Venecija (Piazza Venezia)

Trg Venecija (Piazza Venezia) je u srcu Rima, ispod Kapitola. Na trgu je spomenik Vitoriano, posvećen Vitoriju Emanuelu II, prvom kralju ujedinjene Italije. Trg i spomenik je delo arhitekte Đuzepea Sakonija (Giuseppe Sacconi), a građen je od 1889. do 1911. godine. U izmenama 1922. godine dodat mu je Spomenik neznanom junaku (iz Prvog svetskog rata). U prizemlju zgrade organizuju se povremene izložbe, a sa terasa se pruža predivan pogleda na Rim. 


Trg naroda (Piazza del Popolo)

Trg naroda (Piazza del Popolo) sa bazilikom Santa Maria del Popolo iz 11. veka, sagrađenoj na grobu imperatora Nerona i visokim egipatskim obeliskom u centru jedan je od najznačajnijih trgova u Rimu. Na drugoj strani trga su dve simetrične crkve iz 17. veka, Santa Maria in Montesanto i Santa Maria dei Miracoli. Trg se počeo formirati još u antičko vreme jer je tu bio glavni ulaz u grad, sa puta Via Flaminia, jednog od najvažnijih puteva koji su tada vodili u Rim.  Sada su tu Velika gradska vrata (Porta del Popolo) podignuta 1562. godine na starim Aurelijanovim zidinama. Posetu trgu treba iskoristiti i popeti se stepenicama na obližnji vidikovac (Terazza del Pincio) sa predivnim pogledom na Rim. 

Trg cveća (Campo de'Fiori) je turistima interesantan po svemu što nudi, ali i po tome što menja svoj izgled. Tokom dana tu je veliki pijac sa ponudom raznih proizvoda: cveća, voća, povrća, suvenira... A uveče sve to nestane i trg ispune bašte kafića i restorana. Na trgu je 1889. godine postavljen spomenik Đordanu Brunu, koji je tu spaljen 1600. godine zbog javnog iznošenja svojih stavova koji su bili u sukobu sa crkvenim dogmama. 

Park pomorandži

Da li ćete videti pomorandže ili ne u Parku pomorandži (Giardino degli Aranci) u Rimu zavisi od toga kada ga posetite. Ali tamo se ne ide zbog toga, već zbog predivnog pogleda na Rim.

 Park pomorandži je jedan od nekoliko idealnih mesta gde možete prošetati, odmoriti se, sami, ili sa voljenom osobom, ili sa porodicom, i uživati u panoramskom pogledu na grad. Park je izgradio 1932. godine Rafaele de Viko (Raffaele de Vico) i s obzirom na blizinu crkve Santa Sabina sveštenicima je služio kao povrtnjak, dok nije urbanizovan i pretvoren u javni park, upravo zbog svog položaja i turističke ponude kao vidikovca. Ime je dobio po drvetu pomorandže ispod koga je navodno propovedao Sveti Dominiko, španski sveštenik i osnivač Dominikanskog reda 1216. godine.


Pročitaj i : Poseta Rimu sa decom









Srodni tekstovi:


Kofer ili putna torba? Šta je bolje za putovanje?

Putovanja su često zadovoljstvo, ali i uzbuđenje i izazov. Kada je karta za put rezervisana, pr...

Detaljnije

Putovanje s malim budžetom

Putovanje je strast mnogih, ali često se čini da je rezervisano samo za one s dubokim džepovima. Međ...

Detaljnije

Summer Island Maldives Resort – mesto gde leto traje zauvek

Odlazak na Maldive može da zvuči kao ispunjenje životnih snova. Tirkizni Indijski okean se susreće s...

Detaljnije

Zašto bi trebali da posetite Đerdapsko jezero?

Đerdapsko jezero je najveće veštačko jezero u Srbiji, plavi je dragu...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS