Šta videti u Barseloni i koje stvari bi trebalo da znate kada planirate put


Evropa

Vamos a Barcelona!


Putujete u Barselonu: evo šta je potrebno da znate i šta MORATE posetiti

Već pri samoj pomisli na ovaj mediteranski grad uši čuju drugačije, čuje se milujući španski jezik, sa svim onim  mekim glasovima koji ga čine tako egzotičnim i privlačnim, nemoguće mu je odeliti. Baš kao ni samoj Barseloni. Karnevalski zove na zabavu, dok isparavanja morske soli zavode i pozivaju na ljubav. Barselona je grad ljubavi, grad u kojem se reke turista prepliću, mesto gde se istorija susreće sa modernizmom, grad evropskih želja (nekad i požuda), grad neverovatne arhitekture i kulture. Od čega je najbolje krenuti, da li od kulturnog, istorijskog dobra ovog grada na Mediteranu ili, pak, zagrebati svakodnevni život meštana i prilike savremenog doba? 


Putovanje u Barselonu zove,  pa ćemo pokušati da otkrijemo neke zanimljivosti, prečice koje olakšavaju boravak u gradu, informacije koje vam mogu mnogo značiti, ali i ono najbitnije: spisak mesta koja se moraju posetiti tokom boravka u Barseloni.


Barselona 2022 COVID restrikcije za ulazak u Španiju

Podatak koji će vam sigurno značiti pre samog putovanja jeste da je trenutno ulazak u zemlju dozvoljen uz potvrdu o vakcinaciji ili preležanom COVID-19 virusu, ali i uz negativan PCR test.


Zanimljivosti o Barseloni

2016. godine je ovaj grad bio na četvrtom mestu po posećenosti na listi najposećenijih evropskih gradova, sa više od osam miliona međunarodnih turista, a svakako je najposećeniji evropski grad. Možda to ni ne čudi, jer njegovo poreklo prema određenim pokazateljima datira 400 godina pre izgradnje Rima. U okviru toga navodi se da je osnivač jednog od najlepših mediteranskih gradova veliki Herkul.

Neke zidine koje postoje u Barseloni zasigurno datiraju iz vremena Rimskog carstva, za koje se smatra da su od strane carstva i izgrađene. Vekovi nakon toga učinili su da arhitektura Barselone zapanji svet, pa je tako ovaj grad jedini nosilac Kraljevske zlatne medalje za arhitektu, jer je nagrada namenjena arjitektama, grupama arhitekata, ali je zbog neverovatnih i impozatnih građevina ceo grad dobio čast da bude zakićen ovom medaljom od strane Kraljevskog instituta britanskih arhitekata. Miris hrane odvlači od zanimljivosti, kao što je činjenica da je kanabis dozvoljen u preko 700 barova, ali ipak idemo do finih obroka i domaće kuhinje.


Barselona zanimljivosti: šta se ne sme zaobići u obilasku?

Vodimo vas u jednu pravu avanturu, punu umetnosti, pomešanih emocija, vodimo vas u obilazak grada koji nudi svet na dlanu. Iz samog centra, odakle statusa Kristofera Kolumba pokazuje na Ameriku, podsećajući na trenutak kada je obznanio ovo veliko otkriće, širimo se kroz sve krakove grada dajući smernice gde morate da odete.


Bazilika Sagrada Familia

Ako dolazite avionom iz pravca mora, zabacite pogled ka kopnu, jer ćete videti ovo kameno, arhitektonsko čudo kojem se ceo svet divi. Iako katedrala namenjena obavljanju religioznih obreda i službi, Sagrada Familia je građevina koju posećuju ljudi svih nacija i veroisšpvesti, čineći je najposećenijom u celoj Španiji.

 Neverovatan pogled na njene kule, gotski stil dozvoliće vam da vidite vreme kroz koje se gradi, a koje traje više od 130 godina. Planovi su da građenje katedrale bude završeno do 2026. godine, kada će se obeležiti sto godina od smrti Gaudija, njenog glavnog arhitekte, a lepota jeste i u tome što boja kamena dozvoljava da se vidi gde je on sprečen smrću da nastavi izgradnju, a gde su njegovi naslednici započeli jedan težak i neverovatan posao.


Katedrala Barselona

Ili Barselonska katedrala, La Seu. Prvi pomen na ovaj grad čini da se svet zamisli nad Sagrada Familia katderalom, dok je u stvari ova katedrala posvećena Svetom Kristu i Svetoj Eulaliji srž i srce grada. Stanovnici barselone će vam sigurno reći da ona sija nekim posebnim, svojim sjajem, dok u sebi čuva ogromne vrednosti. Ono šta ćete videti, između ostalog, jeste kripta Santa Eulalije, kapelu Santa Krista, ali se potrudite da liftom iz kapele Svetih nevinih dođete do terase. Tada iz ove srednjovekovne, gotske građevine, koja oduševljava detaljima, figurama, dobijate predivan pogled na sam grad i zvonike drugih barselonskih katedrala.

Monžuik i Olimpijski stadion

Kad smo već kod pogleda, popnite se do Monžuika. Iako kažu da Tibidad daje veću preglednost na grad, vidikovac koji pruža Monžuik je šarmantniji i zavodljiviji, a to nekako znači da je i više u stilu same Barselone i njenih stanovnika, kulture i energije. Ne zaboravite da obiđete tom prilikom i Olimpijski stadion posebno izgrađen 1992. godine kada su se u Barseloni odigrale Letnje olimpijske igre.


Gotska četvrt

Od pogleda na grad do putovanja kroz prošlost u Gotskoj četvrti. Čuvajući artefakte iz rimskog perioda, opasana zidinama, uskim uličicama koje daju neverovatan osećaj bliskosti i i prijatnosti, dok šetate kaldrmom, osetićete duh Barselone kakav je vladao vekovima pre ovoga danas. Gotska četvrt podseća na davnu prošlost ovog divnog grada, čuva neke najlepše građevine, ali i sećanja na umetnike. Baš u njoj nalazi se Pikasov muzej, mesto gde se njegove slike ne mogu pronaći u velikoj meri, ali može njegov život, njegov proces rada i zaostavština koja predstavlja pravo bogatstvo u rekreiranju njegovih navika, svakodnevnog života i umetničkih stremljenja.


Kamp Nou

Iz prošlosti u savremeno doba i „Novu zemlju“ ili Kamp Nou, kako se već 20 godina zove najveći fudbalski stadion na svetu. Otvoren još 1954. godine, ovaj stadion je zadivio svojom veličinom svet, a kapacitet mu je u jednom momentu bio 120 000 mesta. Nepregledne tribine kriju mnoge uspehe jednog od najboljih timova sveta, a to potvrđuje i Muzej fudbalskog kluba Barselona koji je sa preko milion poseta godišnje najposećeniji u gradu. Obesite svoje kopačke o rame i otkrijte zašto je to tako, dok se spremamo za narednu destinaciju.


Park Guelj

Vratimo li se Gaudijevom stvaralaštvu doći ćemo i do veoma interesantnog parka Guelj. Mozaici, raznobojnost, fontana u obliku Pitona, te najduža klupa na svetu, samo su određene pojedinosti koje čine specifičnim ovaj park koji je nastajao početkom prošlog veka prema Gaudijevim zamislima. Da je sebe dao veoma u njegovom projektovanju i projektovanju ovog dela grada koji je najviše voleo pokazuje i činjenica da je tu i živeo, pa se danas njegova kuća pretvorila u muzej. Nekada je park bilo moguće posetiti besplatno, ali se i za njega danas plaća ulaznica. No, vredi svaku paru.


Casa Mila 

Početak prošlog veka je bio najplodniji za Gaudijev rad i špansku arhitekturu, posebno izgradnju Barselone. Tada je nastala i svetu poznata Casa Mila. Dopustićete da kažemo najneverovatnije i najkreativnije zdanje koje je Gaudi projektovao. Ni Diznilend ne može da očara i zapanji svim što nudi kada je jedinstvenost i neobičnost oblika ove zgrade u pitanju. Slika govori hiljadu reči, ali ovde govori i voše od milion.


Casa Batlló

Casa Batlló, odnosno kuća od kostiju. Ovo zdanje nije u originalu zamisao Gaudija, već kada je kupljena na samom početku prošlog veka, 1900. godine, Gaudi je od strane vlasnika pozvan da napravi određene izmene. Tada je dodao peti sprat, izmenio je fasadu, praveći je od mozaika od komadića stakla i keramike, te je promenio celokupan enterijer kuće. Danas je ona tu da inspiriše prolaznike, posetioce, a ukoliko u Barselonu idete u periodu između juna i oktobra verovatno je da ćete naići na neki koncert ili flamenko predstavu. Pribeležite to, jer iskustvo koje se tada oseti je neponovljivo.


Magična fontana

Kada planirate posetu Barseloni, putovanje do magične fontane Montjuik je obavezno. Ne samo da ćete gledati deo katalonske istorije, fontana je izgrađena za Svetski sajam u Barseloni 1929. godine, već ćete takođe biti zavedeni plesnim vodenim formacijama postavljenim na muziku i laganu koreografiju.

Plaža Barseloneta

Kada se umorite od hoda, pogleda u veličanstvene zgrade i zdanja, kada prošetate istorijskim ulicama Barselone, vreme je da osveženje potražite na jednoj od najlepših urbanih plaža, na svetu! Barseloneta se nalazi blizu šetačke zone, najprometnije ulice La Ramba, a osim peska i vode koja će vas okrepiti, nudi i kafiće i noćne klubove za otkrivanje jednog drugačijeg lica ovog mediteranskog grada.


Pijaca La Bokerija

Kad smo već pomenuli ulicu La Ramba, ne može da zaobiđemo jednu od najlepših pijaca na svetu, pijacu La Bokerija. Kaže se da se duh i narod jednog grada najbolje oseti na pijacama, a sudeći po tome da ova postoji od 13. veka, nemoguće je ne osetiti pravu Barselonu. Gužva, galama, prvoklasno voće i povrće, izložbene tezge koje mame turiste da škljocaju aparatima i telefonima, sve do kupovine, nešto je što oduševljava čak i one koji traže samo mir i tišinu.


Trg Španija

Trg Španija ili Španski trg, mesto je koje turisti u Barseloni ne zaobilaze, pa se njemu valja uputiti nakon osveženja na Barseloneti i posete La Bokeriji. Trg postoji jako dugo, ima veoma dugu i, što je još zanimljivije, burnu istoriju. Kažu da je najpre služio za javna vešanja, a nakon toga kreće buran život ovog trga koji je danas poznat po dva visoka tornja i lakom snalaženju ka daljim delovima grada. Odakle god da krenete sa Trga, veoma lako ćete se snaći da pronađete nešto što vas interesuje, bilo da želite da idete pešaka ili nekom vrstom gradskog prevoza. Kada stanete na sam trg, započnite njegovo istorijsko istraživanje i sa lica mesta pratite promene koje su mu se dogodile. Tako je najlepše.


Muzej umetnosti

Za kraj ostavljamo kulturu i lepotu stvorenu da živi vekovima. Baš kao i Barselona, jer on posebi je grad muzej i grad umetnost. Ali na tom putu ne zaobiđite ni Muzej savremene umetnosti Barselone koji čuva neka od najznačajnijih dela 20. veka. A put umetnosti završite u Špansko selo.


Špansko selo

Izgleda da poslovica „to je za mene špansko selo“ ipak ima veze sa Španskim selom u Barseloni.  Kroz nekoliko godina obeležiće se stogodišnjica postojanja ovog muzeja koji je grad u malom. Sa 117 zgrada, radnjama, ljudima koji u Španskom selu rade, predstavlja muzej arhitekture i kulture celokupne Španije. Ne postoji tačna reč koja bi sve ovo opisala. Veličanstveno. Upoznajte Špansko selo, osetite ga i pustite da vas vodi, nije vam potreban nikakav više savet, niti informacija. Ali će vam neke od narednih značiti.



Kako funkcioniše prevoz u Barseloni?

Kao turista, trudite se da što više pređete pešaka, jer oko mora da uhvati sve te detalje koji se spontano nameću pred njim. Ali, nekada neće biti moguće sve željeno obići bez gradskog prevoza, a tu stupaju na scenu autobusi, tramvaji i, naravno, metro. Metro koristite što više, jer se brzo stiže, a lako je snaći se uz upute i mape koje se nalaze na stanicama. Karte su, kao i obično u evropskim državama, sortirane prema potrebama, za jednu ili više vožnji, za jedan ili više dana. Shodno vašim planovima, pronađite najisplativiju varijantu, a uvek su bolje karte za više dane, jer su povoljnije. Bitno je da znate da vam kupljene karte važe za sve vrste gradskog prevoza i da je on jako lepo organizovan, pa se nećete gubiti u gužvama i kašnjenjima.


Šta jesti u Barseloni?

Zaobiđite kioske i restorane brze hrane, svet ih je pun, pljeskavice i burgere je lako naći bilo gde na svetu, zaputite se ka katalonskoj i španskoj kuhinji, restoranima koji će vam pokazati kako se jede u Barseloni. Iskusni savet svih turista jeste da pratite meštane, oni će vam odati gde se to lepo jede, gde su najukusniji obroci, ali će vas dovesti i do mesta koja nisu toliko skupa, a da pri tome cena ne utiče na kvalitet.

Ima različitih restorana. U nekim skupljim, obroci su uobičajeno od 20 evra pa nagore, dok se u nekim jeftinijim za taj novac može obezbediti obilan obrok za dvoje. Proveravajte cene i pre nego što krenete na put, internet tome i služi, društvene mreže i tagovi lokacija, ali ne zaboravite šta morate da probate dok ste u Barseloni.

Kako da posetite Španiju, Barselonu, a da ne probate tapas? Iako se većinom misli da je to neko hrskavo, brzo jelo, tapas je u stvari užina ili predjelo koje može biti hladno ili toplo, zavisno o ukusu. Predlog konobara možete uvek poslušati i uzeti neko predjelo kuće, a uz maslinke i sir, možete dobiti i neke morske plodove, popularno nazvani čopitosi. A onda sledi paelja. Španci se možda neće u potpunosti sa vama složiti ako ste mišljenja da je paelja nacionalno jelo ove države, objasniće vam poreklo ovog ukusno spremljenog pirinča, ali ne zaobiđite da zatražite porciju, jer nije ni nalik nečemu što ste do sada probali.

Ukoliko ugledate na meniju Truta de patates, nemojte da vas ime krompira zavara da pomislite da se radi o nekom pomfritu, jer je reč o omletu sa krmpirom spremljenom na poseban, barselonski ili španski način. Mediteranska salata, uz obavezan Alioli sos, te možda malo Španske šunke (pernil iberik) i eto doručka koji će vas držati dugo sitim i ornim za šetnje kroz grad. Vratićemo se na bitne informacije, na priču o gradskom prevozu, šopingu u Barseloni, jer mora da se napravi detaljan plan toga šta sve morate da posetite dok ste u Barseloni!


Šoping u Barseloni?

Jedino što vas može dovesti do kašnjenja jeste šoping. Barselona se napušta sa utiscima koji su neverovatni, isksutvima koja govore o lepoti arhitekture, umetnosti, drugačijeg načina življenja, ali i noćnog provoda. Sa slašću ćete govoriti o ukusima koje ste osetili, građevinama za koje nećete moći sebi da objasnite kako su napravljene, ali i koferima punim novih krpica. Svi oni brendovi koje mnogo volite zvaće vas iz svakog ćoška. Dovoljno je da prođete najprometnijom ulicom, La Rambla, dok idete ka Barceloneti, i da svoj novčanik opustošite, jer je pored svih tržnih centara, ovo ulica koja služi i za šoping svima u Barseloni.

Sada je vreme za pokret. Barselona čeka, Španija namiguje i grli. Uživajte u otkrivanju ljupke i iznenađujuće Barselone. Adios!











Srodni tekstovi:


Srpski turisti obožavaju Beč – zašto je to tako?

Tokom nekoliko decenija unazad, Beč se jasno iskristalisao kao jedno od omiljenih turističkih destin...

Detaljnije

Nekoliko krema koje morate imati u putnoj apoteci

Kućna apoteka, kao i putna apoteka u svakom momentu mora imati pojedine lekove, kreme i losione. Gen...

Detaljnije

Beč kome se uvek vraćamo

Kad treba otići na par dana da ujedno vidiš prijatelje i neki grad u kome ima šta da se vidi i doživ...

Detaljnije

Ko sve i kada prati dnevni horoskop u štampi i na internetu?

Posećivanje društvenih mreža, drugih sajtova i adresa, kao i čitanje dnevne, nedeljne &scaron...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS