Kako se organizuje prevoz pokojnika u slučaju smrti van zemlje?


Evropa Saveti


Smrt van matične zemlje, zemlje u kojoj je osoba rođena ili želi da se sahrani, nije retka pojava. U različitim situacijama događa se da osoba premine u inostranstvu, a da je želja da se sahrani u Srbiji ili da je to jedina opcija. Bilo da smrt nastupi kod osobe koja živi i uradi u drugoj državi, da trenutno u njoj boravi zbog određenih obaveza ili da je na proputovanju, ono šta je potrebno jeste prevoz pokojnika od mesta smrti do mesta sahrane. Međutim, kako se radi već o međunarodnim pravima i pravilima, ovakav prevoz zahteva posebnu proceduru. 

Sama procedura koja se prolazi je umnogome drugačija nego procedura koja se prolazi kada osoba premine u granicama Srbije. Prevoz pokojnika se posmatra kroz pravne regulative, te predstavlja poslednji korak prolaska administracije koja je prilično složena. Zato se u najvećem broju slučajeva angažuju pogrebničke firme koje uz prevoz preminule osobe i posmrtnih ostataka, nude i kompletnu podršku u vezi sa završavanjem administrativnih obaveza i poslova u inostranstvu. Ali, šta je potrebno sve uraditi?


Kako se ponašati kada osoba umre u inostranstvu?


Prva i najvažnija stvar jeste da se odmah obavesti nadležna hitna pomoć koja ne teren izlazi sa lekarom koji konstatuje i proglašava smrt. Ukoliko se dogodi da osoba premine na javnom mestu ili pod nerazjašnjenim okolnostima, onda se u ceo slučaj uključuje i lokalna policija, koja dalje sprovodi potrebne procedure, usled potrebne obdukcije i drugih radnji. Međutim, lekar je veoma važan, jer on izdaje potvrdu o smrti koja je i prvi dokument potreban da bi se prevoz pokojnika iz jedne države u Srbiju obavio. 


Koja dokumentacija je potrebna za prevoz pokojnika?


Da bi se prevoz pokojnika iz inostranstva obezbedio potrebno je dobiti sprovodnicu, odnosno dozvolu za prevoz ostataka preminule osobe. Za to je potrebno prikupiti određenu dokumentaciju koja podrazumeva najpre izveštaj, tj. potvrdu o smrti koju izdaje lekar koji je smrt konstatovao. Nakon toga se započinje prikupljanje ostale dokumentacije. Potrebno je pribaviti pasoš preminule osobe, izvod iz matične knjige rođenih, kao i izvor iz matične knjige umrlih koji u ovom slučaju izdaje nadležna gradska uprava/opština mesta i grada gde je osoba preminula. Ukoliko je osoba bila u braku potreban je i izvod iz knjige venčanih.

Ono šta je potrebno dobiti jeste i izveštaj sanitarne inspekcije o bezbednosti kovčega koji se koristi za prevoz pokojnika i njegov prenos iz zemlje u zemlju, kao i potvrdu o postojećem grobnom mestu gde će se sahrana obaviti. Svu dokumentaciju, uz popunjen zahtev za sporovdnicu, potrebno je predati nadležnom konzulatu ili ambasadi, nakon čega se sprovodnica izdaje. 

Kompletnu proceduru može obaviti neko od članova bliže porodice, osoba koja je zakonski označena kao neko ko se poziva u tim situacijama, ali i radnici pogrebnih firmi koji vrše prevoz pokojnika, a kojima je unapred dato ovlašćenje da ovakve poslove mogu da obave umesto porodice. 


Ko vrši prevoz pokojnika?


Prevoz pokojnika iz inostranstva uvek vrše specijalizovane, pogrebničke firme, koje poseduju specijalizovana vozila za prevoz pokojnika, što je jedan od uslova da se prevoz uopšte organizuje i dozvoli. 
Srodni tekstovi:


Spremate se za put - Procenite dotrajalost guma na svom automobilu

Svaki savesni vozač je svestan u kojoj meri su auto gume važne za bezbednost svih učesnika u saobrać...

Detaljnije

Kakve lepote krije Perućačko jezero?

Smešteno na reci Drini kao akumulacija za hidroelektranu „Bajina Bašta“, nastalo je jezero...

Detaljnije

Nezaobilazan aksesoar za dame na putovanjima

Da se aksesoari menjaju kroz istoriju, nije neka nepoznanica. U većini slučajeva pripadnice nežnijeg...

Detaljnije

Zašto bi trebali da posetite Đerdapsko jezero?

Đerdapsko jezero je najveće veštačko jezero u Srbiji, plavi je dragu...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS