Romantično putovanje u Rim - najpoznatiji vidikovci i staze ljubavi koje morate obići


Evropa

Za romantično putovanje u Rim preporuka je da pre svega treba doživeti Rim, jer će njegova večnost biti nadahnuće za večnost i čvrstinu vaše ljubavi. 

A za ljubav izabrati trenutke u predahu obilaska grada. U nekoj mirnoj uličici, skrivenom kafiću gde nije tolika gužva, na vidikovcima Rima odakle se pruža veličanstven pogled na grad, možda u zalasku sunca... 

Najpre da podsetimo na jednu od više legendi o Svetom Valentinu, za koga se vezuje praznovanje Dana zaljubljenih 14. februara. 

Ona kaže da je sveštenik Valentin sklapao brakove u Rimu onda kada je to strogo zabranio car Klaudije II, a sa ciljem da se tako lakše ubede neoženjeni muškarci da krenu u vojne pohode. Ali ga Valentin nije poslušao i zato je platio najskuplju kaznu. 

Kada se saznalo da vrši tajna venčanja uhvaćen je i osuđen na smrt odsecanjem glave, koje je zakazano za 14. februar 269. godine. Ali, dok je bio u tamnici, Valentin se zaljubio u kćerku svog tamničara, koja ga je posećivala, a on joj na rastanku napisao oproštajno pismo. 

Prema legendi, lobanja Svetog Valentina nalazi se u bazilici Santa Maria, nedaleko od čuvenog Koloseuma. Naravno, pitanje je koliko legendama treba verovati, ali eto da znate i ovu verziju o Svetom Valentinu, da vas i to podseća na vaš romantični boravak u Rimu sa voljenom osobom.  

Vratimo se uverljivoj stvarnosti rimskih vidikovaca, jer su zaista inspiracija za drugačiji doživljaj večnog grada i vaše zaljubljene poglede.  

 

Pinčo (Terrazza del Pincio) 

U pitanju je vidikovac kod Trga naroda (Piazza del Popolo), u okviru parka Vile Borgeze (Villa Broghese). Do njega možete prošetati i od Španskih stepenica, kroz park stvoren za uživanje. A onda pogled i na trg i u daljini na kupolu Bazilike Svetog Petra u Vatikanu. 

Zodijak (Zodiaco) je poznati restoran na vrhu brega Monte Mario, do koga se stiže metro linijom A i autobusom 32. 

Ko zna koliko je zaljubljenih parova ovde uživalo u kafi, večeri, a onda prošetali Ulicom ljubavi (Via dell’Amore). Rimljani dobro znaju ovo mesto, a vredi ga preporučiti i zaljubljenim parovima među turistima. Pogled na Rim ostaće zauvek u sećanju.


Kapitol

Kapitol  (Campidoglio) je brdo na čijem vrhu se nalazi istoimeni trg, koji je projektovao Mikelanđelo Buonaroti. Arhitektonska i umetnička vrednost, ali i mesto odakle se zaista uživa u pogledu na Rim i Rimski Forum. Prošetajte terasama i uverićete se, a onda svratite i predahnite u restoranu Terrazza Caffarelli.


Vitorijano

Vitorijano (Vittoriano) je spomenik posvećen prvom kralju ujedinjene Italije, Vitoriju Emanuelu II. Posetite ga i kao turističku atrakciju, a posebno zbog očaravajućeg pogleda na Rim i njegove znamenitosti - Koloseum, Palatin, Rimski forum, Trajanovu pijacu. 


Pročitaj i: Šta videti u Rimu i kako isplanirati obilazak u nekoliko dana


Vidikovac Janikul 

Vidikovac Janikul (Terrazza di Gianicolo) je idealno mesto da vidite brojne znamenitosti Rima, od Bazilike Svetog Petra, preko Panteona do Vitorijana i Koloseuma. Podne označava jedan ritual, ispaljivanje jednog hica iz topa, tradiciju koju je uveo papa Pije IX 1846. godine iz vrlo praktičnih razloga, da sinhronizuje zvona svih rimskih crkava, a ne prema satu svakog crkvenjaka.


Park pomorandži

Park pomorandži (Giardino degli Aranci), njegov mir i pogled na Rim, mesto je za odmor, ali i za novo ili dodatno zaljubljivanje, jer je inspiracija Rimom osećaj za večnost, kakav je i taj čudesni grad.
Srodni tekstovi:


Saveti za čišćenje aparata za espresso kafu na kapsule?

Šolja ukusne, jake, kafe koja budi i priprema za ceo dan, jedan je od najlepših načina...

Detaljnije

Kakve lepote krije Perućačko jezero?

Smešteno na reci Drini kao akumulacija za hidroelektranu „Bajina Bašta“, nastalo je jezero...

Detaljnije

Kofer ili putna torba? Šta je bolje za putovanje?

Putovanja su često zadovoljstvo, ali i uzbuđenje i izazov. Kada je karta za put rezervisana, pr...

Detaljnije

Traka za vežbanje - brza priprema linije pred letovanje

Traka za vežbanje može da čini veliku razliku u ostvarenim rezultatima treninga. Jeftina je, trajna ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS