Romantično putovanje u Rim - najpoznatiji vidikovci i staze ljubavi koje morate obići


Evropa

Za romantično putovanje u Rim preporuka je da pre svega treba doživeti Rim, jer će njegova večnost biti nadahnuće za večnost i čvrstinu vaše ljubavi. 

A za ljubav izabrati trenutke u predahu obilaska grada. U nekoj mirnoj uličici, skrivenom kafiću gde nije tolika gužva, na vidikovcima Rima odakle se pruža veličanstven pogled na grad, možda u zalasku sunca... 

Najpre da podsetimo na jednu od više legendi o Svetom Valentinu, za koga se vezuje praznovanje Dana zaljubljenih 14. februara. 

Ona kaže da je sveštenik Valentin sklapao brakove u Rimu onda kada je to strogo zabranio car Klaudije II, a sa ciljem da se tako lakše ubede neoženjeni muškarci da krenu u vojne pohode. Ali ga Valentin nije poslušao i zato je platio najskuplju kaznu. 

Kada se saznalo da vrši tajna venčanja uhvaćen je i osuđen na smrt odsecanjem glave, koje je zakazano za 14. februar 269. godine. Ali, dok je bio u tamnici, Valentin se zaljubio u kćerku svog tamničara, koja ga je posećivala, a on joj na rastanku napisao oproštajno pismo. 

Prema legendi, lobanja Svetog Valentina nalazi se u bazilici Santa Maria, nedaleko od čuvenog Koloseuma. Naravno, pitanje je koliko legendama treba verovati, ali eto da znate i ovu verziju o Svetom Valentinu, da vas i to podseća na vaš romantični boravak u Rimu sa voljenom osobom.  

Vratimo se uverljivoj stvarnosti rimskih vidikovaca, jer su zaista inspiracija za drugačiji doživljaj večnog grada i vaše zaljubljene poglede.  

 

Pinčo (Terrazza del Pincio) 

U pitanju je vidikovac kod Trga naroda (Piazza del Popolo), u okviru parka Vile Borgeze (Villa Broghese). Do njega možete prošetati i od Španskih stepenica, kroz park stvoren za uživanje. A onda pogled i na trg i u daljini na kupolu Bazilike Svetog Petra u Vatikanu. 

Zodijak (Zodiaco) je poznati restoran na vrhu brega Monte Mario, do koga se stiže metro linijom A i autobusom 32. 

Ko zna koliko je zaljubljenih parova ovde uživalo u kafi, večeri, a onda prošetali Ulicom ljubavi (Via dell’Amore). Rimljani dobro znaju ovo mesto, a vredi ga preporučiti i zaljubljenim parovima među turistima. Pogled na Rim ostaće zauvek u sećanju.


Kapitol

Kapitol  (Campidoglio) je brdo na čijem vrhu se nalazi istoimeni trg, koji je projektovao Mikelanđelo Buonaroti. Arhitektonska i umetnička vrednost, ali i mesto odakle se zaista uživa u pogledu na Rim i Rimski Forum. Prošetajte terasama i uverićete se, a onda svratite i predahnite u restoranu Terrazza Caffarelli.


Vitorijano

Vitorijano (Vittoriano) je spomenik posvećen prvom kralju ujedinjene Italije, Vitoriju Emanuelu II. Posetite ga i kao turističku atrakciju, a posebno zbog očaravajućeg pogleda na Rim i njegove znamenitosti - Koloseum, Palatin, Rimski forum, Trajanovu pijacu. 


Pročitaj i: Šta videti u Rimu i kako isplanirati obilazak u nekoliko dana


Vidikovac Janikul 

Vidikovac Janikul (Terrazza di Gianicolo) je idealno mesto da vidite brojne znamenitosti Rima, od Bazilike Svetog Petra, preko Panteona do Vitorijana i Koloseuma. Podne označava jedan ritual, ispaljivanje jednog hica iz topa, tradiciju koju je uveo papa Pije IX 1846. godine iz vrlo praktičnih razloga, da sinhronizuje zvona svih rimskih crkava, a ne prema satu svakog crkvenjaka.


Park pomorandži

Park pomorandži (Giardino degli Aranci), njegov mir i pogled na Rim, mesto je za odmor, ali i za novo ili dodatno zaljubljivanje, jer je inspiracija Rimom osećaj za večnost, kakav je i taj čudesni grad.








Srodni tekstovi:


Zvorničko jezero – biser reke Drine

Drina je reka koju su opisali brojni savremenici. Ima ćud planinske reke, ne ukrotiva je, a izraz &b...

Detaljnije

Kako se zaštiti od sunčanice - Saveti za efikasnu zaštitu

Sunčanica je ozbiljan zdravstveni problem koji može da se javi kao rezultat izloženosti sunčevim zra...

Detaljnije

Spremate se za put - Procenite dotrajalost guma na svom automobilu

Svaki savesni vozač je svestan u kojoj meri su auto gume važne za bezbednost svih učesnika u saobrać...

Detaljnije

Najjeftiniji prevoz do aerodroma

Bez obzira u kom delu grada živite, osim ako to nije Surčin, prevoz do aerodroma nikako ne može da i...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS