Solun – grad u kojem je svako dobrodošao!


Evropa

Kada spomenemo zemlju kao što je Grčka, mnogima je prva asocijacija izležavanje na nekoj peščanoj plaži, kupanje u biserno čistom moru, izlasci u noćne klubove, šoping ture itd. Ipak, ova zemlja nudi mnogo raznovrsnih stvari, naročito ako govorimo o Solunu – gradu gde se spaja Istok i Zapad. Reč je o još jednoj prestonici ove predivne zemlje ako izuzmemo Atinu. 

Svako ko je nekom prilikom posetio Solun zna šta sve ovaj grad može da ponudi turistima, makar i prilikom jednodnevnog obilaska. Podugačka lista znamenitosti, široke pešačke ulice pored mora, bogato kulturno-istorijsko nasleđe, očuvana lepota grada, samo su neki od razloga zbog kojih makar jednom u životu treba posetiti Solun. 

Neretko se dešava da se turisti zaljube u ovaj grad već na prvi pogled pa ubrzo planiraju još neku posetu. Druželjubivi domaćini, prijatna atmosfera kao i pogodni klimatski uslovi tokom čitave godine utiču na to turista nema samo leti, već i u toku drugih meseci. 


Šta videti u Solunu – pitanje koje zanima većinu znatiželjnih turista?

Ako se za kratko fokusiramo na istoriju ovog grada, videćemo da je bila veoma burna s obzirom da je skoro pet stotina godina ova druga prestonica po veličini Grčke bila pod okupacijom Turaka. Ipak, Solun ili kako ga još zovu Tesaloniki pripada grupi kosmopolitskih gradova koji nijednog turistu ne ostavlja ravnodušnim. 

U nastavku teksta dajemo vam nekoliko saveta šta videti u Solunu. Naročito ukoliko prvi put odlazite u obilazak i razgledanje ovog velelepnog grada na samoj obali mora. 


Bela kula – prepoznatljiv simbol Soluna

Svaki grad ima nešto po čemu je prepoznatljiv. Pa tako, glavna asocijacija kada je prestonica Grčke u pitanju jeste Bela kula. Reč je o znamenitosti koja datira još iz XV veka, za vreme okupacije Turaka, kada se koristila za zatočeništvo vojnika. Turisti u njoj mogu primetiti male prozorčiće baš kao u zatvorskim ćelijama. Nalazi se na samom šetalištu i nemoguće ju je zaobići jer se visoka 34 metara. 

Za sve one znatiželjne, koji žele da se popenju na sam vrh kule, to mogu učiniti jer u kuli postoje polukružne stepenice koje vode do mesta na kojem se mogu napraviti najlepše fotografije s obzirom da se sa samog vrha vidi ceo grad.

Iako se u prošlosti koristila u svrhe zatočeništva, danas je Bela kula jedan moderan muzej, pa se turistima preporučuje da je obavezno obiđu i osete duh istorijskog nasleđa grčkog naroda. 


Zejtinlik – mesto koje impresionira sve turiste

Reč je o groblju na kojem je sahranjen veliki broj srpskih, ali isto tako i francuskih, engleskih ruskih i italijanskih vojnika za vreme trajanja Solunskog fronta. Sam projekat je delo našeg poznatog arhitekte Aleksandra Vasića, a kamen kojem je groblje okruženo donet je upravo sa prostora naše zemlje. Zaista, ovde se radi o nezaobilaznom mestu kada je poseta Soluna u pitanju kako bi se odala počast hrabrim i požrtvovavnim vojnicima koji su poginuli braneći svoju domovinu. 

Zejtinlik se nalazi u blizini samog centra, pa do ovog mesta možete i prošetati bez korišćenja gradskog prevoza.  


Aristotelov trg – mesto gde ćete osetiti pravi duh Grčke

Glavni trg koji se nalazi u samom srcu Soluna je nemoguće preskočiti u toku razgledanja grada jer se radi o mestu gde se odigravaju najvažnija dešavanja u gradu. Kao što mu i samo ime govori, trg je dobio naziv po čuvenom grčkom filozofu, Aristotelu koji je ujedno i rođen u Solunu. U njegovu čast sagrađen je spomenik, a legenda kaže da ako Aristotela uhvatite za palac, bićete mudriji. 

Svi oni koji žele da osete duh grčke prirode i gostoljubivosti mogu odsesti u nekom od luksuznijih hotela koji se nalaze na samom trgu. Jedan od njih je i “Electra palace”, hotel sa pet zvezdica koji je u neposrednoj blizini čuvenog “Olympion” pozorišta. 


Ano Poli – stari grad Soluna

Jedini deo grada koji je ostao očuvan nakon velikog požara 1917. godine jeste upravo Ano Poli – deo grada koji je zavučen u gornjem delu Soluna (na malom brdašcetu) a može se videti ako stanete na sam centar Aristotelovog trga. U trenutku kada kročite u Ano Poli imaćete utisak kao da se nalazite u nekom srednjovekovnom gradiću koji odiše romantikom. Ako se popenjete na sam vrh moći ćete da vidite ceo solunski zaliv ali planinu Olimp – mestu na kojem je boravio čuveni starogrčki bog Zevs. 

I do starog grada možete pešaka doći jer je svega 2 km udaljen od samog centra Soluna. Ovaj deo Soluna je karakterističan po starim kamenim kućicama i strmim ulicama i predstavlja idealno mesto za sve ljubitelje istorije ali i one koji su željni avanture. 


Zašto je Solun pravi grad za hedoniste?

Ukoliko uživate u isprobavanju novih gastronomskih ukusa i volite da degustirate lokalne specijalitete, Solun će vas očarati. Prva stvar koja će vam skrenuti pažnju u Solunu su kafeterije, barovi, pabovi i restorančići koji su rasprostranjeni po celom gradu. U koji god lokal da uđete, nećete pogrešiti. Dočekaće vas srdačno, veselo i kranje nenametljivo učiniće da uživate. Dok obilazite grad preporučujemo vam da uzmete kafu za poneti iz jedne od lokalnih kafeterija. To će biti najlepši kapućino ili frede espresso koji ste probali. U blizini Bele kule u lokalnoj pekari Giannis možete probati najbolju bugacu. Pored slane, obavezno probajte i slatku varijantu punjenu kremom od vanile i filovanu domaćim čokoladnim kremom. Ljubitelji slatkiša će posebno uživati u ovom gradu s obzirom da se po celom Solunu nalaze pekare sa domaćim slatkim specijalitetima kao i palačinkarnice u kojima morate probati krepe. Preporuka za ručak svakako je boemska četvrt Ladadika u kojoj ćete probati najdivnije Grčke specijalitete sa fetom, vinovom lozom i maslinovim uljem...

Na kraju obilaska grada kao što je Solun, osetićete pravu energiju i vrlo rado ćete mu se vraćati kad god budete imali vremena i priliku za to.  







Srodni tekstovi:


Otkrivanje sveta kroz individualna putovanja

                 U današnjem svetu koji nepresta...

Detaljnije

Zvorničko jezero – biser reke Drine

Drina je reka koju su opisali brojni savremenici. Ima ćud planinske reke, ne ukrotiva je, a izraz &b...

Detaljnije

LETOVANJE U TURSKOJ - SVI RAZLOZI ZA?

Letovanje 2021 - Da li je to ono letovanje koje smo svi tako željno priželjkivali i da li je to leto...

Detaljnije

Saveti za čišćenje aparata za espresso kafu na kapsule?

Šolja ukusne, jake, kafe koja budi i priprema za ceo dan, jedan je od najlepših načina...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS