Šta obići na Tari? Lokacije koje ne smete da propustite


Saveti Srbija Vikend u Srbiji Zima Saveti Srbija Zima


Tara, naša planinska lepotica, nalazi se u Zapadnoj Srbiji i oslanja se na obronke Zlatibora. Reč je o planini koja još uvek ima netaknutu prirodu, zakonom zaštićenu u Nacionalnom parku Tara koji se prostire na njenom najvećem deluZahvaljujući tome, posetioci su u mogućnosti da dožive jedinstveno iskustvo i uvek se vrate prirodi koju čovek neće narušiti.

Prosečna visina je 1.200 metara, a vidikovci, staze za šetnju, planinska jezera su samo deo ponude za sve ljubitelje aktivnog odmora, četinarskih šuma i nepreglednog zelenog prostranstva smeštenog u pravoj vazdušnoj banji. 

Drugačija je od drugih planinskih vrhova jer nije gusto naseljena, a pruža dosta sadržaja koji su smešteni na različitim lokacijama. Tara je fascinantna i turističkim posetiocima, ali i naučnim radnicima koji iznova pronalaze neverovatne podatke koje priroda kreira.


Tepih livada – čudo prirode koje morate videti

U samom srcu Prirodnog rezervata „Crveni potok“ nalazi se Tepih livada, neverovatan prirodni fenomen.

Reč je o posebnoj vrsti zemljišta, tresetnom području koje zbog toga nije čvrsto tle već se ugiba pri šetnji. Posetioci svedoče procesu širenja tresavske šume koja snižava temperaturu, čuva vlagu podloge i usporava raspadanje biljaka zbog čega tlo postaje mekano, obraslo mahovinom pa se stvara mekani tepih livada.

Danas je moguće prošetati kroz šumu tačno obeleženom stazom, ali je gaženje Tepih livade strogo zabranjeno radi očuvanja ovog prirodnog bogatstva i obezbeđenja neometanog širenja od 1 mm godišnje.

Kada posetite ovu lokaciju iskoristite mogućnost da saznajte nešto više i o samom rezervatu, bićete oduševljeni!


Banjska Stena

Banjska Stena je impresivni vidikovac koji jednostavno morate posetiti ako ste zaljubljenik u prirodne lepote! 

On je jedan od brendova Tare i nadaleko je čuveno izletno mesto u blizini Mitrovca. Ime nosi po izvorištu koje je zatrpano tokom gradnje jezera Perućac, Banjskom vrelu, koje je tada teklo u podnožju stene.

Iako se do gotovo samog vidikovca dolazi kolima, postoji jedan deo koji se prelazi peške, a za uživaoce šetnje cela staza je duga 7 km i isplati se doći jer se pruža fantastičan pogled na ceo kanjon Drine, a u daljini se vidi i naš sused, Bosna i Hercegovina.

Izletnici mogu da uživaju u 3 panoramske tačke i svaka je vredna posete jer pogled izaziva strahopoštovanje. 


Vidikovac Sjenič

Kada smo naveli da Tara ima prelepe vidikovce, nismo preterivali jer ova planina ima više lokacija sa kojih se pruža neverovatan pogled na okolinu. Jedan od najlepših je i vidikovac Sjenič koji se nalazi na 6 km od Predovog krsta i do njega takođe postoje planinske staze i makadam.

Kada se dođe do Vidikovca Sjenič pruža se prelep pogled na klisuru Dervente i posebno je jer ima jedinstvenu osmatračnicu. Ispod vidikovca su rezervati  „Ljuti breg“ i „Bilo“ sa predivnom šumom jele, omorike, bukve, jasike, breze

Na visini od 1.400 metara nije samo fenomenalan pogled koji ga krasi nego i vazduh koji širi bronhije i puni krv kiseonikom.


Zaovinsko jezero

Kada se spustite sa prelepih vidikovaca obavezno posetite Zaovinsko jezeroNastalo je pregrađivanjem reke Beli Rzav i tako je, pored akumulacije za HI Bajina Bašta, stvoren i turistički dragulj koji je sigurno jedna od lokacija koju treba obići dok ste na Tari! 

Količina vode se dodaje u jezero tako što se ispumpava voda iz Drine, a ono što je zanimljivo je da je Zaovinsko jezero na višoj nadmorskoj visini od reke koja ga puni pa je ovo retko viđeno arhitektonsko delo.

U blizini jezera je Josif Pančić prvi put uočio novu vrstu četinara – Pančićevu omoriku, ali i samo jezero pleni svojom lepotom i čistom vodom koja je idealna za kupanje.

Plavetnilo prosto blista među okolnim zelenilom pa se stvara slika koju je nemoguće verno dočarati, osim ako se vidi sopstvenim očima!


Perućac 

Perućac je naselje koje se nalazi u okviru Nacionalnog parka Tara i krije brojne zanimljivosti pored čuvenog Perućačkog jezera.

Naime, ispod Vidojeve pećine, u samom podnožju planine Tare izvire najkraća reka u Srbiji, reka Godina

Ime je dobila jer je dugačka oko 365 metara i ima kristalno bistru vodu. Posebna je po svojim vrelima, ali i slivu u Drinu koji čini vodopad 14 metara visokReka Godina je još jedan biser turističke ponude i treba da bude deo vašeg doživljaja prilikom posete ovog kraja.

Jezero Perućac je jedno od najvećih i čuveno je kako po lepoti, tako i po brojnim aktivnostima koje pruža svojim posetiocima. Kupanje je fenomenalno na njenim mobilnim plažama, a možete iznajmiti čamac, kajak ili pedalinu i tako krstariti jezerom. Čuli ste za njega jer odatle počinje i „Drinska regata“ pa se sa njegovom lepotom upoznaju brojni posetioci tokom svake godine.


Kućica na Drini

A kada smo „na vodi“, kako ne pomenuti čuvenu Kućicu na Drini i to koliko je popularna među turistima.

Kućica na Drini je simbol grada Bajine Bašte, ali možda i vredniji simbol borbe čoveka sa nepredvidivom Drinom.

Podignuta je pre 30 godina i nije bila previše upečatljiva sve dok turisti nisu prepoznali lepote Drine, Tare i svih lepota Zapadnog kraja Srbije. Čak jpet puta Drina rušila ovu građevinu podignutu na stenama na sred reke, ali su je vredni meštani uporno zidali i vraćali je na mesto. 

Dom je Kajakaškog kluba Drina i sigurno je da morate imati nekoliko fotografija nje ako posećujete Taru i okolinu.


Drvengrad na Mećavniku

I na kraju, ali ne manje interesantna je i poseta Drvengradu na Mećavniku. 

Drvengrad na Mećavniku je napravljen kao mini naselje od drveta i sadrži sve što je potrebno za uživanje turista – hotel, bazen, bioskop i fenomenalnu okolinu koja verno imitira nekadašnje drvene kuće koje su ustupile mesto novim materijalima i modernim tehnikama gradnje.

Ako se nađete u ovom kraju produžite i do čuvene Šarganske osmice, a posetite i prelep vodopad na Jatarama. Za obilazak svega trebaće ceo dan, ali je Mećavnik i Mokra Gora nešto što svakako treba posetiti i videti područje koje kao da je vraćeno nekoliko desetina godina u nazad.

Iako smo tek zagrebali po turističkoj ponudi Tare jasno je da je sadržaj obiman i da ima za svakog po nešto. Ne bi vam bio dovoljan ni 10-todnevni odmor da sve posetite i uživate u potpunosti, zato se turisti Tari stalno vraćaju.

Prirodna bogatstva, odlični uslovi smeštaja i program aktivnosti za celu godinu su nešto što Taru izdvaja i daje joj posebnost. Spakujte kofere, destinaciju znate pa odaberite svoju avanturu!Srodni tekstovi:


Šta videti u Rimu i kako isplanirati obilazak u nekoliko dana

Na pitanje šta videti u Rimu, odgovor bi mogao biti novo pitanje - a šta ne videti u R...

Detaljnije

Gde sa kućnim ljubimcem kada idete na skijanje za vikend?

Kako se zimski meseci približavaju, mnogi od nas sa nestrpljenjem očekuju sezonu skijanja. Planiranj...

Detaljnije

Novogodišnji provod u zemljama u okruženju

Otkako je u celom svetu zavladala epidemija virusa korona, mnoge stvari su se promenile. Epidemijske...

Detaljnije

Evo gde možete jesti kada dođete na odmor u Beograd

Beograd je metropola i sigurno je da ima najveći broj restorana sa dobrom hranom. Ipak, malo je onih...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS