Kakve lepote krije Perućačko jezero?


Srbija Vikend u Srbiji Srbija

Smešteno na reci Drini kao akumulacija za hidroelektranu „Bajina Bašta“, nastalo je jezero Perućac. Treće je po veličini i ima površinu od 12,4 km2 i najveću dubinu od 180 metara.

Deo je turističke ponude naše zemlje i prelepo izgleda okruženo planinama Javor, Tara, Devetak i Zvijezda. Na samoj je granici sa BiH i Republikom Srpskom, tačnije, sredina jezera predstavlja granicu sa našim susedima.


Perućačko jezero je deo turističke ponude Zapadne Srbije

Turisti koji dolaze u Zapadnu Srbiju kao jednu od neizostavnih lokacija posećuju i Perućačko jezero, ali i neretko dolaze samo zbog uživanja u njegovim čarima.

Ko je Drinu zavoleo sigurno je uživao i u lepoti Perućačkog jezera, bilo da je u pitanju pecanje ili odmor sa pogledom na vodu. U okolini je dosta vikendica, auto kamp i hotel za fantastičan smeštaj, a jezero je idealno za uživanje u ribolovu. Bogato je klenom, šaranom, somom, a svake godine se održava i takmičenje u lovu na mladice.

Nedaleko odatle je Mokra Gora i Drvengrad na Mećavniku pa se može iskombinovati zaista kvalitetan odmor koji sadrži vožnju Šarganskom osmicom, posetu prelepom Drvengradu, ali i uživanje u Perućačkom jezeru.

Jezero se nalazi u kanjonu reke Drine i polazna je tačka Drinske regate duge 25 km. Nema ko nije čuo za ovu manifestaciju, a mnogi su i uživali u vrelom letu i brzacima na hladnoj vodi Drine. Tokom spusta se uživa u kanjonu i prirodi koja zaista očarava. Mnogi požele da posete i okolna mesta i rado se vraćaju ovde.

Pročitaj i: Šta obići na Tari 

U neposrednoj blizini je najočuvanija nekropola sa očuvanim spomenicima čak iz 14. i 15. veka i pod zaštitom je UNESCO, ali i je i spomenik kulture pod zaštitom države. Još uvek se ispituje kakvo je područje potopljeno gradnjom jezera i proći će još dosta vremena dok se ne otkriju sve njegove tajne.


Dobrodošli na jezero Perućac!

Na jezeru je razvijen nautički turizam, a to znači da se na njemu organizuju brojne aktivnosti. Vožnja čamcima i pecanje je svakako jedan od načina za provođenje idealnog vremena, ali to nije sve.

Tokom jula i avgusta kada je voda nešto toplija, turisti iz cele zemlje dolaze da se kupaju u kristalno čistoj jezerskoj vodi. Organizovane su mobilne plaže, odmor na obali i kupanje za decu što Perućačko jezero čini idealnim za porodični odmor.

Pošto se jezero „naslanja“, a i delom pripada Nacionalnom Parku „Tara“, posetioci imaju priliku da vide bogat biljni i životinjski svet. Odmor u gotovo netaknutoj prirodi je nešto što sve više posetilaca ceni i želi za sebe kada pobegne iz gradova, smoga i od brzog načina života.

Jezero Perućac može biti polazna tačka za istraživanje prirodnih lepota Zapadne Srbije ili biti vaša jedina destinacija za odmor i uživanje. Pecaroši ga obožavaju, ali i oni koji vole da odmaraju okruženi zelenilom i uživaju na vodi.

Nikada nije dosadno, domaćini su ljubazni, hrana izvrsna, a okolina prepuna istorijskih znamenitosti i prirodnih lepota. 

Smeštajnih jedinica je dovoljno, a turista ima tokom cele godine. Iako je stvoreno kao veštačko, lepota Perućačkog jezera očarava pa ko jednom ode, rado se i vraća da „napuni baterije“ i da se divi lepotama naše zemlje.

Srodni tekstovi:


VODIČ ZA LETOVANJE: BEZ ČEGA NIKAKO NE BI TREBALO DA IDETE NA PLAŽU

Čini se da razmišljanja o novom letovanju počinju mnogo pre početka nove letnje sezone. Rekli...

Detaljnije

Šta obići na Tari? Lokacije koje ne smete da propustite

Tara, naša planinska lepotica, nalazi se u Zapadnoj Srbiji i oslanja se na obronke Zlatibora. Reč je...

Detaljnije

Spremate se za put - Procenite dotrajalost guma na svom automobilu

Svaki savesni vozač je svestan u kojoj meri su auto gume važne za bezbednost svih učesnika u saobrać...

Detaljnije

Kako se organizuje prevoz pokojnika u slučaju smrti van zemlje?

Smrt van matične zemlje, zemlje u kojoj je osoba rođena ili želi da se sahrani, nije retka pojava. U...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS