Kakve lepote krije Perućačko jezero?


Srbija Vikend u Srbiji Srbija

Smešteno na reci Drini kao akumulacija za hidroelektranu „Bajina Bašta“, nastalo je jezero Perućac. Treće je po veličini i ima površinu od 12,4 km2 i najveću dubinu od 180 metara.

Deo je turističke ponude naše zemlje i prelepo izgleda okruženo planinama Javor, Tara, Devetak i Zvijezda. Na samoj je granici sa BiH i Republikom Srpskom, tačnije, sredina jezera predstavlja granicu sa našim susedima.


Perućačko jezero je deo turističke ponude Zapadne Srbije

Turisti koji dolaze u Zapadnu Srbiju kao jednu od neizostavnih lokacija posećuju i Perućačko jezero, ali i neretko dolaze samo zbog uživanja u njegovim čarima.

Ko je Drinu zavoleo sigurno je uživao i u lepoti Perućačkog jezera, bilo da je u pitanju pecanje ili odmor sa pogledom na vodu. U okolini je dosta vikendica, auto kamp i hotel za fantastičan smeštaj, a jezero je idealno za uživanje u ribolovu. Bogato je klenom, šaranom, somom, a svake godine se održava i takmičenje u lovu na mladice.

Nedaleko odatle je Mokra Gora i Drvengrad na Mećavniku pa se može iskombinovati zaista kvalitetan odmor koji sadrži vožnju Šarganskom osmicom, posetu prelepom Drvengradu, ali i uživanje u Perućačkom jezeru.

Jezero se nalazi u kanjonu reke Drine i polazna je tačka Drinske regate duge 25 km. Nema ko nije čuo za ovu manifestaciju, a mnogi su i uživali u vrelom letu i brzacima na hladnoj vodi Drine. Tokom spusta se uživa u kanjonu i prirodi koja zaista očarava. Mnogi požele da posete i okolna mesta i rado se vraćaju ovde.

Pročitaj i: Šta obići na Tari 

U neposrednoj blizini je najočuvanija nekropola sa očuvanim spomenicima čak iz 14. i 15. veka i pod zaštitom je UNESCO, ali i je i spomenik kulture pod zaštitom države. Još uvek se ispituje kakvo je područje potopljeno gradnjom jezera i proći će još dosta vremena dok se ne otkriju sve njegove tajne.


Dobrodošli na jezero Perućac!

Na jezeru je razvijen nautički turizam, a to znači da se na njemu organizuju brojne aktivnosti. Vožnja čamcima i pecanje je svakako jedan od načina za provođenje idealnog vremena, ali to nije sve.

Tokom jula i avgusta kada je voda nešto toplija, turisti iz cele zemlje dolaze da se kupaju u kristalno čistoj jezerskoj vodi. Organizovane su mobilne plaže, odmor na obali i kupanje za decu što Perućačko jezero čini idealnim za porodični odmor.

Pošto se jezero „naslanja“, a i delom pripada Nacionalnom Parku „Tara“, posetioci imaju priliku da vide bogat biljni i životinjski svet. Odmor u gotovo netaknutoj prirodi je nešto što sve više posetilaca ceni i želi za sebe kada pobegne iz gradova, smoga i od brzog načina života.

Jezero Perućac može biti polazna tačka za istraživanje prirodnih lepota Zapadne Srbije ili biti vaša jedina destinacija za odmor i uživanje. Pecaroši ga obožavaju, ali i oni koji vole da odmaraju okruženi zelenilom i uživaju na vodi.

Nikada nije dosadno, domaćini su ljubazni, hrana izvrsna, a okolina prepuna istorijskih znamenitosti i prirodnih lepota. 

Smeštajnih jedinica je dovoljno, a turista ima tokom cele godine. Iako je stvoreno kao veštačko, lepota Perućačkog jezera očarava pa ko jednom ode, rado se i vraća da „napuni baterije“ i da se divi lepotama naše zemlje.









Srodni tekstovi:


Kako pronaći najjeftinije avio karte i uštedeti novac?

Pronaći povoljne avio karte nije lak posao i često iziskuje sate ili dane utrošenog vremena. ...

Detaljnije

Španski uticaj na današnju modu - pođite sa nama na strastveno putovanje!

Španija je zemlja čuvena po svojoj bogatoj istoriji umetnosti, kulture i mode. Od flamenka do b...

Detaljnije

VODIČ ZA LETOVANJE: BEZ ČEGA NIKAKO NE BI TREBALO DA IDETE NA PLAŽU

Čini se da razmišljanja o novom letovanju počinju mnogo pre početka nove letnje sezone. Rekli...

Detaljnije

Odmor na Fruškoj Gori za vikend

Ako želite da pobegnete iz grada, vikend na Fruškoj gori je idealna opcija. Destinacija koja nudi pr...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS