Kakve lepote krije Perućačko jezero?


Srbija Vikend u Srbiji Srbija

Smešteno na reci Drini kao akumulacija za hidroelektranu „Bajina Bašta“, nastalo je jezero Perućac. Treće je po veličini i ima površinu od 12,4 km2 i najveću dubinu od 180 metara.

Deo je turističke ponude naše zemlje i prelepo izgleda okruženo planinama Javor, Tara, Devetak i Zvijezda. Na samoj je granici sa BiH i Republikom Srpskom, tačnije, sredina jezera predstavlja granicu sa našim susedima.


Perućačko jezero je deo turističke ponude Zapadne Srbije

Turisti koji dolaze u Zapadnu Srbiju kao jednu od neizostavnih lokacija posećuju i Perućačko jezero, ali i neretko dolaze samo zbog uživanja u njegovim čarima.

Ko je Drinu zavoleo sigurno je uživao i u lepoti Perućačkog jezera, bilo da je u pitanju pecanje ili odmor sa pogledom na vodu. U okolini je dosta vikendica, auto kamp i hotel za fantastičan smeštaj, a jezero je idealno za uživanje u ribolovu. Bogato je klenom, šaranom, somom, a svake godine se održava i takmičenje u lovu na mladice.

Nedaleko odatle je Mokra Gora i Drvengrad na Mećavniku pa se može iskombinovati zaista kvalitetan odmor koji sadrži vožnju Šarganskom osmicom, posetu prelepom Drvengradu, ali i uživanje u Perućačkom jezeru.

Jezero se nalazi u kanjonu reke Drine i polazna je tačka Drinske regate duge 25 km. Nema ko nije čuo za ovu manifestaciju, a mnogi su i uživali u vrelom letu i brzacima na hladnoj vodi Drine. Tokom spusta se uživa u kanjonu i prirodi koja zaista očarava. Mnogi požele da posete i okolna mesta i rado se vraćaju ovde.

Pročitaj i: Šta obići na Tari 

U neposrednoj blizini je najočuvanija nekropola sa očuvanim spomenicima čak iz 14. i 15. veka i pod zaštitom je UNESCO, ali i je i spomenik kulture pod zaštitom države. Još uvek se ispituje kakvo je područje potopljeno gradnjom jezera i proći će još dosta vremena dok se ne otkriju sve njegove tajne.


Dobrodošli na jezero Perućac!

Na jezeru je razvijen nautički turizam, a to znači da se na njemu organizuju brojne aktivnosti. Vožnja čamcima i pecanje je svakako jedan od načina za provođenje idealnog vremena, ali to nije sve.

Tokom jula i avgusta kada je voda nešto toplija, turisti iz cele zemlje dolaze da se kupaju u kristalno čistoj jezerskoj vodi. Organizovane su mobilne plaže, odmor na obali i kupanje za decu što Perućačko jezero čini idealnim za porodični odmor.

Pošto se jezero „naslanja“, a i delom pripada Nacionalnom Parku „Tara“, posetioci imaju priliku da vide bogat biljni i životinjski svet. Odmor u gotovo netaknutoj prirodi je nešto što sve više posetilaca ceni i želi za sebe kada pobegne iz gradova, smoga i od brzog načina života.

Jezero Perućac može biti polazna tačka za istraživanje prirodnih lepota Zapadne Srbije ili biti vaša jedina destinacija za odmor i uživanje. Pecaroši ga obožavaju, ali i oni koji vole da odmaraju okruženi zelenilom i uživaju na vodi.

Nikada nije dosadno, domaćini su ljubazni, hrana izvrsna, a okolina prepuna istorijskih znamenitosti i prirodnih lepota. 

Smeštajnih jedinica je dovoljno, a turista ima tokom cele godine. Iako je stvoreno kao veštačko, lepota Perućačkog jezera očarava pa ko jednom ode, rado se i vraća da „napuni baterije“ i da se divi lepotama naše zemlje.

Srodni tekstovi:


Top 3 destinacije u Srbiji za neverovatne izlete

Kada ste poslednji put putovali kroz Srbiju? Jedna od dobrih strana šetanja našom zeml...

Detaljnije

Kako da budete zadovoljni smeštajem na odmoru

Kada birate smeštaj za svoje sledeće putovanje, postoji mnoštvo aspekata koje treba u...

Detaljnije

Bivša trudnica vam daje savete – šta vas očekuje u 23. nedelji trudnoće?

Sve promene koje ste prošli do sada ni meni nisu strane. Svaka trudnoća se razlikuje, ali mogu vam s...

Detaljnije

Leto u Crnoj Gori - koja su najbolja letovališta?

Da li već planirate letovanje? Zašto vaš izbor ne bi bila Crna Gora?Brojni turisti &sc...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS