Vidikovac Banjska stena – pogled koji osvaja i lepotom hipnotiše


Srbija Vikend u Srbiji SrbijaJedan od najlepših vidikovaca je Banjska stena na planini Tari koji omogućava fantastičan pogled na prirodne lepote naše zemlje. Deluje kao da je reč o slici na prostranstvo koje se rečima teško može opisati.

Ime je dobilo po izvoru Banjsko vrelo koje je nepovratno izgubljeno pri gradnji veštačkog jezera Perućac, ali će ostati u trajnom sećanju jer se vezuje za jednu od najlepših turističkih tačaka na Tari.

Planina Tara svojim posetiocima otkriva mnoge čari i dozvoljava da se upoznamo sa neverovatnim biljnim i životinjskim svetom. Vidikovci nam pružaju „širu sliku“ na to kako Srbija izgleda i koliko smo mi kao narod zapravo bogati.


Šta se vidi sa Banjske stene?

Banjska stena se nalazi na 1065 metara nadmorske visine udaljena je oko 6 km od Mitrovca, popularnog odmarališta koje je svima poznato.

Pogled se pruža na kanjon Drine, njenu lepotu, Perućačko jezero, ali se vidi i sused Bosna i područje OsatPriroda zaista hipnotiše svojom lepotom, a pogled ništa ne ometa pa se mogu videti i detalji, ali i udaljene lokacije.

Neposredno ispod vidikovca i one ograđene terase nalazi se Banjsko točilo koje se u 19. veku koristilo za transport drveta do splavišta, a onda su splavari trupce vozili Drinom i Savom do Beograda. Lep podsetnik na to kako su ljudi nekada funkcionisali.

Posetioce oduševljava čist vazduh i šumovit predeo kroz koji se laganom šetnjom dolazi do vidikovca.

Kako se stiže do Banjske stene?

Do vidikovca Banjska stena postoje 3 puta: dve pešačke staze i makadamski put. Najbliže se vozilom može prići na manje od kilometar, a staza za pešake je duga oko 5 km i vrlo je prijatna za laganju šetnju i rekreaciju.

Staza vodi kroz šumu, široka i bez većih uspona pa prija i početnicima i iskusnim planinarima. Tokom šetnje nije dosadno, biljne vrste mame pogledom, a pojaviće se i mnoge životinje, najčešće ptice i male šumske životinje. Mrki medved je jedna od zaštićenih vrsta koja se kreće na ovom području, ali se ne pojavljuje zbog velikog broja ljudi što je i dobro jer je pravo pitanje ko bi se koga zapravo više uplašio pri susretu.


Pročitaj i: Šta obići na Tari 


Nekoliko saveta ako dolazite do vidikovca Banjska stena

Mnogi posetioci nisu ni svesni da je Tara planina i da ima planinske staze koje zahtevaju drugačiju obuću od šetnje po prirodi u parku.

Obuća koja dobro drži stopala, koja je stabilna i ne kliza je jako važna za šetnju do Banjske stene. Uz sebe je dobro imati telefon sa punom baterijom i flašicu vode koja će pomoći da se tokom puta osvežite.

Kada dođete do vidikovca verovatno ćete biti u grupi sa drugim turistima pa treba biti strpljiv da bi svi mogli da priđu do ivice i jasno vide pogled. Naravno da je važno sve zabeležiti slikama, ali je mnogo važnije da odvojite vreme i zaista sagledate predeo ispod vas, koliko je lep i jedinstven! Tako će se poneti i uspomene i u srcima pa je sigurno da ćete se vratiti na ovo područje.

Prelepa priroda, čist vazduh i neverovatan pogled – to je Banjska stena!
Srodni tekstovi:


Koje vrste nakita možete sresti samo na dalekim putovanjima

Odevne kombinacije često prati određeni nakit – minđuše, ogrlice i narukvice, prsten i slični detalj...

Detaljnije

Koje su najpopularnije kozmetičke procedure u Srbiji?

Kozmetičke procedure su postale sve popularnije u Srbiji poslednjih godina, kako među ženama tako i ...

Detaljnije

Kakva su horoskopska predviđanja za prvu polovinu oktobra?

Vesti iz sveta horoskopa, koja potiču od odnosa zvezda i planeta, ulaska u određene položaje i stvar...

Detaljnije

Da li znate šta je to tepih livada?

Planina Tara krije mnoge lepote i čuda prirode koji se samo ovde mogu videti. Gotovo cela planina&nb...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS