Šta povezuje Novi Sad i Dortmund?


Srbija Srbija

Jedan od najlepših srpskih gradova, u čemu će se složiti svi, pokazuje svoje uspehe gde god da se spomene i „uplete“ svoje interesovanje. Novi Sad je grad koji se trudi da uvek podigne lestvicu za očekivanja i kvalitet svog poslovanja, predstavljanja, dobrih odnosa sa gradovima regiona, ali i sa gradovima koji se nalaze širom sveta. Ako ništa drugo, a onda činjenica da je pobratimljen sa 14 gradova sveta, koji se nalaze na tri kontinenta odlično to pokazuje. Jedan od tih gradova jeste i nemački grad Dortmund sa kojim je Novi Sad ove godine proslavio čak 40 godina prijateljstva od momenta kada se dogodilo bratimljenje. Da li znate šta je to bratimljenje uopšte donelo najpre u Nemačku, a onda i u Srbiju?

Spremni koferi: Novi Sad – Dortmund avantura

Pre nego se zaputite da otkrijete lepote Dortmunda, bitno je da znate kakva je to spona još koja povezuje ova dva grada, pobratimljena pre cele četiri decenije. Kao pokazatelj uspešne saradnje, nemačke vlasti u Dortmundu su jednom od trgova dale naziv Trg Novi Sad ili Novosadski trg, što posebno kod turista iz naše zemlje i regiona izaziva posebno interesovanje i oduševljenje. Zauzvrat, kao odgovor na taj gest, Novi Sad je takođe ove godine dobio Trg Dortmund kao zahvalnicu i kao potvrdu da će odlični odnosi trajati još dugo između ova dva grada, kao i dve nacije. 

Dortmund je savršen grad za sve posetioce, za turističke posete u toku bilo kojeg perioda. Bilo da je proleće, leto, jesen ili zima, uvek ima šta da ponudi i da pruži različite sadržaje, doživaljaje, a uvek uživanje. Sve što je potrebno jeste avionska karta, najpre volja, i spakovani koferi Novi Sad je udaljen od Dortmunda nešto više od 1400 km, a sam plan puta možete napraviti na više načina, bilo kolima, autobusom ili avinom iz Beograda. Mnogo je važnije to šta posetiti u ovom nemačkom gradu, bilo kako da odete do njega.

Šta posetiti u Dortmundu?

Pošto su spakovani koferi, Novi Sad možete polako da ostavite i da krenete u svoje otkrivanja lepota Dortmunda, ali ne zaboravite i da vidite Novosadski trg, ipak je atrakcija, a pored njega evo nekih najvažnijih smernica. 

Možete krenuti od Starog grada gde se nalazi Alter Markt, tj. Stara tržnica koja je imala veoma veliki značaj u istoriji trgovanja. I danas je ovo mesto brojnih radnji, mesto rezervisano za prodaju, ali i uživanje u pogledu na okolinu iz brojnih restorana i kafića. Videćete zanimljivu arhitekturu s početka prošlog veka, a posebnu pažnju obratite na Staru gradsku dvoranu i Gradsku većnicu. Iznad Stare tržnice nalazi se Crkva Svetog Reinolda sa tornjem visokim 104 metra. Sve oko građevine je fascinantno, kao i ona sama, pa je što se ne zaobilazi. 

Dortmund Westfalenpark je nešto što morate imati na spisku. Najveća zelena površina u gradu sa mnogo sadržaja i ogromnom ponudom. Od Televizisjkog tornja visokog 212 metara, preko savršeno zelenog i uređenog parka, pa sve do Botačničkih vrtova i Zoo vrta, uživaćete u perfektno uređenoj prirodi. 

Sama arhitektura je živopisna na svakom koraku, neretko bajkovita, ali je i nešto što je srodno Novom Sadu, usled delovanja iste kulture decenijama kroz istoriju. Međutim, Dortmund savršeno spaja istorijski i moderno, pa industrijske građevine i eksterijeri podjednako oduševljavaju. Pored njega, bitno je da znate da imate još 13 opcija za posete drugim gradovima koji su sa srpskom Atinom u bratskim odnosima.

Spakujte kofer i posetite neki od bratskih gradova Novog Sada

Opet se pakuju koferi Novi Sad se napušta i ide se dalje. A gde? U poslednje tri godine, Novi Sad je dobio tri nova grada za pobratime, a to su Kumanovo, francuski grad Taverna, te je poslednja kao 14 u redu došla Aleksandrija. Već mnogo opcija za putovanja, a pre njih pobratimi su postali još Moden u Italiji, Norič u Britaniji, Čangčun u Kini, Iliupoli u Grčkoj, Budva, Pečuj, Temišvar, Gomelj, Nižnji Novgorodom, Tolukom u Meksiku. Tako da, ako vas „svrbe“ koferi, Novi Sad vam odlično pokazuje koje destinacije možete već odmah bukirati.


Srodni tekstovi:


Kako se zaštiti od sunčanice - Saveti za efikasnu zaštitu

Sunčanica je ozbiljan zdravstveni problem koji može da se javi kao rezultat izloženosti sunčevim zra...

Detaljnije

Top 3 stvari za bezbrižno letovanje sa decom

Svaki odlazak na more sa decom podrazumeva podugačak spisak za kupovinu raznoraznih potrepština – od...

Detaljnije

Najpogodnije lokacije za život sa porodicom

Pored konstantnih gužvi, buke, zagađenja i neizbežne nervoze u saobraćaju – potraga za mirom u...

Detaljnije

Bivša trudnica vam daje savete – šta vas očekuje u 23. nedelji trudnoće?

Sve promene koje ste prošli do sada ni meni nisu strane. Svaka trudnoća se razlikuje, ali mogu vam s...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS