Saveti za čišćenje aparata za espresso kafu na kapsule?


Saveti Saveti


Šolja ukusne, jake, kafe koja budi i priprema za ceo dan, jedan je od najlepših načina da se jutro započne. Još ako je moguće da se ta šolja spoji za mirom, tišinom, bez prevelike žurbe, onda je jutro savršeno, zar ne? 

Još lepše je kada u svom domu možete da popijete šolju kafe koju volite da naručite kada izađete negde van, što je ranije, priznajemo, bilo nešto teže i skuplje priuštiti sebi, ali danas su aparati za kafu vrlo pristupačni, pa samim tim kafa po ukusu i po želji lako dostupna. Sve je otišlo nivo više kada su na scenu stupili aparati za espresoo kafu na kapsule, koji još brže, a često i lepše napitke pružaju. No, sada se nećemo obazirati mnogo na sam aparat ili ukuse koji se iz njega mogu dobiti, već na ono što je podjednako važno, a to je održavanje aparata i njegovo čišćenje.

Kako održavati aparat za espresso kafu na kapsule?

Od redovnog održavanja zavisi ne samo ukus kafe koju pijete svakog dana, već i životni vek aparata. Naravno, kao i svaki drugi kuhinjsi aparat, tako i ovaj ima svoj neki određeni životni vek, tj. vek trajanja i rada. Ali, ako ga pravilno koristite i redovno i ispravno održavate, statistike kažu da aparati za espresso kafu na kapsule mogu opstati i jednu celu deceniju. A to je sigurno period kada ćete dokupiti još neki, noviji, budući da ljubitelji kafe uvek vole novo da isprobaju.

Održavanje najpre podrazumeva da svakodnevno prebrišete svoj aparat, očistite prostor ispod rešetkice na koju se stavlja šolja, jer se tu najčešće nakupe nečistoće usled kapanja vode, kafe ili mleka. Ujedno, svakodnevno promenite vodu u kanisteru i operite ga bar pod mlazom tople vode. Pored toga, aparati za espresso kafu na kapsule zahtevaju da ih u potpunosti očistite u period između jednog i tri meseca, koji ćete već i sami primetiti da je došao kada rezervoar poprimi po dnu i zidovima kamenac. Kamenac je njegov glavni neprijatelj, pa se zato trudite da se mnogo ne taloži i da ga uvek na vreme otklonite.

Čime se aparat za espresso kafu može očistiti?

Bitno je da znate da voda sa česme najviše kamenca gomila u aparatu, zbog čega je najbolje koristiti filtriranu vodu, a ako je nemate, onda vodu sa česme prvo sipajte u neku posudu, flašu, pa nakon nekog vremena sipajte u rezevoar. 

Kada je čišćenje u pitanju, na tržištu možete pronaći veliki broj kesica sa praškom ili tableticama, koji se stave u rezevoar u koji se sipa voda, a onda se aparat uključi da radi kao kada sprema kafu. Ovi proizvodi su namenski napravljeni da uklone kamenac i sve nečistoće, tako da aparati za espresso kafu na kapsule mogu nesmetano i pravilno da rade. Ali, kada nemate nešto od ovoga, poslužite se namirnicama iz kuhinje.

Alkoholno ili belo vinsko sirće sipajte u vodu, tako da razmer bude 2:1. To sipajte u rezervoar, pustite aparat da radi, te nakon toga još nekoliko puta pustite da radi ali sa sasvim čistom vodom. Ovaj rastvor će odlično očistiti i dezinfikovati aparat, tako da će kafa uvek biti ukusna bez primesa kamenca ili nečega drugog što bi vam zasmetalo.






Srodni tekstovi:


Spisak stvari koje treba poneti na odmor

Odlazak na odmor predstavlja pravo uživanje, bez obzira da li se radi o odlasku na more, planinu ili...

Detaljnije

Ovi kontejneri mogu postati vaša omiljena vikendica

Razmišljate o odmoru u prirodi, pored šume ili reke, u mirnom seoskom okruže...

Detaljnije

Napušteni dvorac iz 60-tih godina privlači veliku pažnju turista: Porede ga sa Diznilendom, nalazi se u našem komšiluku i budućnost mu je tužna

Napušteni zamak u Grčkoj zbog svog izgleda i čudnih statua neretko privlači pažnju turista. Iako dru...

Detaljnije

Top 8 plaža na Kipru

Kipar je ostrvo koje obiluje prelepim plažama, kristalno čistim morem i pejzažima koji ostavljaju be...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS