Kuda na izlet blizu Beograda?


Srbija Vikend u Srbiji Srbija

Kada dođe vikend mnogi razmišljaju o odlasku u prirodu. Negde van grada, gradske gužve, negde da nađu svoj mir i uživaju u tišini. Mnogi od nas znaju za razne destinacije u blizini Beograda a mnogi ih tek upoznaju. Preporuke su uvek zlata vredne pa evo nekih destinacija u blizini Beograda kao predloga za jedan drugačiji vikend.

Bojčinska šuma

Bojčinska šuma je izletište koje je udaljeno oko 40 km od Beograda odnosno nekih 45 mimuta od cetra grada. Nalazi se na teritoriji  opštine Surčin i u blizini naselja Progor i Boljevci. U okviru Bojčinske šume za ljubitelje dugih šetnji prostire se staza duga 2,5km. Staza je okružena šumom tako da ćete osim šetnje uživati u zdravom okruženju. U okviru Bojčinske šume postoji trim staza, letnja pozornica, mini park sa klupicama i stolovima za piknikovanje i etno kompleks ,, Bojčinska koleba” gde možete probati specijalitete od mangulice. Pored prelepe prirode možete videti i neke vrste životinja poput mangulica, konja, određene vrste ptica među kojima je poseban orao  belorepan. U okviru izletišta je česma sa pijaćom vodom. Što se tiče parking mesta  ne postoje uređeni prostori ali je moguće parkirati se u okviru tog izletišta.

Nautičko selo Biser

Ukoliko želite pogled na reku, odmor ispod drveta dok se klinci igraju u pesku i obližnjem parku nautičko selo Biser je pravo mesto za vas. Selo Biser nalazi se na oko 30 kilometra od Novog Beograda odnosno nekih 40 minuta prevozom. Pripada opštini Surčin a nalazi se u okviru sela Boljevci. Čini ga kompleks kuća na vodi, prelep pogled na reku Savu, divne topolo ispod kojih možete leći i dremati, park za decu  i peščani tereni za odbojku na pesku. Tu je i restoran Biser u kome možete ručati i uživati u prelepom okruženju restorana.  U reci je zabranjeno kupanje a u okviru sela možete piknikovati ali na travi. Tako da bi bilo dobro da ponesete sve ono što mislite da će vam trebati da bi uživali ispod drveta ( lopte, šatore za decu, grickalice, frotiti, štapove za pecanje itd.). U okviru izletišta je česma sa pijaćom vodom a što se tiče parkiranja postoji dosta prostora za parking.

Obedska bara

Obedska bara predstavalja specijalni rezervat prirode  koga čini  močvarno područje, bogato različitim živim svetom I divno mesto za ljubitelje prirode. Nalazi se u opštini Pećinci, na 55 km  udaljenosti od Beograda odnosno 45 minuta kolima od Novog Beograda. Kompleks Obedske bare je stavljen pod zaštitu kao strogi prirodni rezervat. U njoj i oko nje je nastanjeno mnoštvo vrsta ptica, sisara, riba, insekata kao i veliki broj biljaka (180 vrsta gljiva, 500 vrsta biljaka i 50 vrsta mahovina). Veliko bogatstvo ovog turističkog lokaliteta leži i u raznovrsnim geografskim oblicima (bare, mrtvaje, močvare, vlažne livade i šume). Ukoliko se odlučite da posetite Obedsku baru očekuje vas mnogo zanimljivih i uzbudljivih stvari koje ovde možete da radite. Neke od aktivnosti su posmatranje ptica, zatim organizovane pešačke ture sa vodičem, rekreativni ribolov, lov na krupnu divljač, izleti i obilaženje kulturno istorisjkih znamenitosti poput ostataka  grada Kupinika iz 15. veka i manastira Obrež u selu Kupinovo.


Kosmaj

Planina Kosmaj na samo sat vremena od Beograda, na oko 65 km od glavnog grada  čeka turiste da u miru i prelepom okruženju provedu svoje vikende. Do Kosmaja se najlakše dolazi autoputem Beograd-Niš. Na planini Kosmaj pored prelepe prirode, zelenila, vidikovca  i mnogih izvora vode možete videti i Spomenik palim borcima, spomenik kosturnicu, manastir Tresije izgrađen u 14.veku, manastir Pavlovac koji je sagradio despot Stefan Lazarević u 15.veku, vodovod Pruten u podnožju Kosmaja. U okolini planine Kosmaj možete posetiti Selters banju u Mladenovcu, Markovačko jezero, naselje Orašac i spomenik despotu Stefanu Lazareviću. 

Procitajte i: 5 manje poznatih planina u Srbiji koje morate posetiti


Keltsko selo u Inđiji

Keltsko selo nalazi se u okviru opštine Inđija i predstavlja jedno od prvih turističkih sela posvećenih Keltima. Nalazi se na nekih 60 km od Beograda a ako idete iz pravca Novog Sada nalazi se na samom ulazu u Inđiju. Sadrži nekoliko keltskih kuća od kamena I drveta sa trčanskim krovovima. Kuće su ispunjene detaljima kojiprikazuju život ovog naroda. Neke od kuća su iznad zemlje a neke poput pekare su ispod zemlje. U toku vikenda na glavnom trgu ovog sela održavaju  se razne radionice kao što su grnčarska, tkačka, kovačka, pekarska. U okviru sela održavaju se  predstave, koncerti I druge  zanimljive aktivnosti za decu i odrasle. Za najmlađe  zanimljivo je streličarstvo u kom se mogu oprobati u samom selu. U okviru izletišta postoji kafić na veštačkom jezeru, igralište za decu, životinje sa kojima se deca mogu igrati, suvenirnica, keltsko svetilište u šumi I amfiteatar u okviru sela gde se posetioci mogu upoznati sa načinom života, odevanja i obeležjima keltske kulture. Vezivanje keltskog čvora, pravljenje keltskog hleba, pletenje keltskih kikica, jahanje konjića, obilazak muzeja sa vodičem, prikaz gradnje keltske kuće, druženje sa Asteriksom i Obiliksom su aktivnosti koje možete imati ukoliko se opredelite za ovu vikend varijantu.

Avala


Planina Avala se nalazi  na oko 16,5 kilometara južno od Beograda. Na zaštićenom području Avale postoji oko 600 biljnih vrsta. Najveći deo planine, oko 70%, čine zelene površine. Na planini Avali se nalazi se osam izvora čiste vode, od kojih su najpoznatiji Ledinac, Sakinac, Kamenac i Vranovac. Na ovim mestima se bez razmišljanja možete osvežiti čistom izvorskom vodom. Na Avali možete videti Avalsi toranj visine 204 metra sa koga se pruža pogled na veliki deo Srbije. Do vrha tornja se dolazi liftovima, a tamo se nalaze dvogledi koji nam pružaju neverovatan pogled sa svih strana. U određenim situacijama, kada je vetar dovoljno jak, možete osetiti blago ljuljanje tornja. U blizini tornja nalazi se i hram posvećen despotu Stefanu Lazareviću. Tu je i spomenik neznanom junaku Spomenik je izgrađen u formi grčkog hrama. U podzemnoj prostoriji se nalaze posmrtni ostaci nepoznatog vojnika. Takođe, tu je i spomenik sovjetskim veteranima, kafić i deo za izlete sa drvenim stolovima  i klupama. Do Avale možete doći sopstvenim prevozom, ali i autobusom javnog gradskog prevoza koji u letnjem periodu, subotom i nedeljom, saobraća do vrha planine. 

Jezero Trešnja

Jezero Trešnja je veštačko jezero koje je, kažu, izgrađeno posle rata kao rezervoar iz kog bi se uzimala voda u slučaju da požar zahvati šumu koja se prostire na 180 hektara. Nalazi se ispod Avale, između Avale i Kosmaja,  na teritoriji Male Ivanče na granici sa Sopotom i Voždovcem. Od centra Beograda udaljeno je oko 30 km a automobilom vam treba negde oko 40 minuta. Jezero je okruženo šumom tako da oni koji žele tišinu i zdravo okruženje neće pogrešiti ako se upute ka ovom lepom jezeru. Za one koji uživaju u pecanju ovo jezero je pravi izbor. Obala je prostrana i pristupačna. Vode za piće nema u blizini jer su dva izvora koja su postojala presušila. Na nekim mestima možete naći klupe sa stolovima. Ukoliko se odlučite na odlazak na ovo jezero ponesite sa sobom i kesu za odlaganje ambalaže jer u samom izletištu nema kanti za smeće. U blizini jezera nema kafića i restorana. Leti se možete  rashladiti u njemu ukoliko to poželite jer je nekada bilo poznato kupalište Beograđana i stranaca.  Jezero Trešnja, iako zaboravljeno od strane onih koji ga trebaju održavati , predstavlja pravi raj za ljubitelje prirode.

Carska bara 

Na samo  55 kilometara od Beograda  nalazi se specijalni rezervat prirode "Stari Begej – Carska bara", koji se sastoji od tri velike bare: Carske, Tiganjice i Perleske, sastavljen od rečnog, barskog, močvarnog, livadskog i šumskog ekostistema, stanište svih 10 vrsta evropskih čaplji, ali i orla belorepana ,vidre, divlje mačke i drugih ugroženih vrsta. Ovaj rezervat je 2004. godine proglašen jednim od deset savršenih mesta i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.

Obilazak  rezervata Carska bara moguć je i na brodiću sa vodičem koji vam može ispričati sve što vas zanima u vezi Carske bare i okoline. Na samom izletištu nalaze se drveni stolovi  sa klupama i dečje igralište.  Tu je i staza zdravlja duga oko 4 km. Živopisni barski predeli opasani vrbacima, baš kao iz najlepših Balaševićevih pesama, prostirali su se svuda. Netaknuta priroda , delovi obrasli u trsku i rogoz,  žabice na lokvanjima, barske kornjače, vilin konjici, sve to možete doživeti u poseti Carske bare. 

Za idealan odmor od gradske gužve možete provesti vikend I na nekim od salaša u blizini Beograda. Na svakom salašu imate mogućnost obedovanja, uživanaju u prirodi i raznim aktivnostima za decu i odrasle. Neki od salaša na maloj udaljenosti od Beograda su : Salaš Stremen, Zornina kuća, Salaš Ćuran.

Srodni tekstovi:


Spakujte se kao profesionalac! Neophodni predmeti za vaš putni neseser!

Putovanja su uzbudljiva, ali mogu doneti i izazove kada je u pitanju održavanje zdravlja i lepote na...

Detaljnije

Ta mistična planina Rtanj

Kad zakoračite u Istočnu Srbiju i prođete prelaz Čestobrodicu, prvo što će te ugledati je pla...

Detaljnije

4 saveta za zdravu ishranu dece na moru

Odlazak na letovanje sa decom ume da bude stresno, naročito kada je hrana kod manje dece u pitanju.R...

Detaljnije

5 jela koje morate probati kada ste u Beogadu

Srpska kuhinja je sigurno nešto po čemu smo nadaleko poznati. Bez obzira da li živite u Srbij...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS