Kako pripremiti auto za bezbedan put


Auto

Bez obzira da li ste vozač početnik ili imate dovoljno vozačkog iskustva, nema nikakve sumnje da ste upoznati sa tim i zbog čega je važno koristiti kako zimske auto gume, tako isto i letnje. Naravno da postoje i oni vozači, koji ipak smatraju da se donekle mogu oglušiti o ovo pravilo, te u toku cele kalendarske godine koristiti samo jednu vrstu guma. Ipak, ako pitate neke iskusnije vozače, prilično je sigurno da će vam reći da to nije baš pametna ideja. 

Zapravo se nikome ne preporučuje da se igraju sa ovakvim stvarima. Primera radi, ako ne promenite gume na vreme, padne sneg, a vi morate da vozite svoj automobil, prilično je izvesno da ćete sebe i svoje saputnike dovesti u vrlo tešku situaciju, a primarno posmatrano sa aspekta bezebdnosti. Upravo zato je u trenutno važećem zakonu i navedeno u kom tačno periodu i pod kojim vremenskim uslovima neophodno da budu korišćene zimske gume. O tome svakako treba misliti na vreme, ako vozači žele da se bezbedno prevezu sa jedne lokacije na drugu i u toku zime, odnosno kada su loši vremenski uslovi.

Koja je razlika između letnjih i zimskih guma? 

Da biste shvatili zbog čega je važno koristiti i zimske i letnje gume, potrebno je najpre da budete upoznati sa time koja je tačno razlika između ta dva tipa guma.

Slobodno se može reći da je osnovna razlika između letnjih i zimskih guma u dubini šare. Kada su u pitanju letnje gume, minimalno je 1,6 mm dozvoljena dubina šare. A ako govorimo o zimskim gumama, onda su u pitanju gume čija šara je dublja i kreće se od 4mm, pa naviše. Upravo je dubina šare bitna zbog boljeg prijanjanja gume uz tlo, što ima uticaj na sprečavanje proklizavanja za vreme vožnje. 

Šta znači koja oznaka na auto gumi? 

Svako ko spada u red iskusnih vozača, gotovo sigurno sve ovo zna. Ipak, nije zgoreg ponoviti, a oni vozači sa kraćim stažom će imati prilike i da nauče nešto novo. 

Najpre se navodi brojka, koja označava širinu gume, odnosno gazeću površinu. Posle toga sledi broj koji pokazuje odnos u procentima između visine bočnog zida gume i širine gume, odnosno širine gazece površine. Primera radi, 185 / 75, znači da je u pitanju guma širine 185 mm, a da je kod nje 75 procenata odnos između visine bočnog zida i širine gume, odnosno širine gazeće površine. 

Oznaka R na jednoj gumi predstavlja radijalnu konstrukciju gume, posle čega slede dva određena broja i slova. Prvi broj koji sledi označava prečnik felne, ali u inčima. Treba imati na umu da je jedan inč 2,54 centimetara. Sledeći broj označava indeks nosivosti. Indeks nosivosti predstavlja maksimalno opterećenje, a njegova vrednost se može saznati iz tabele nosivosti. I na kraju, tu je slovo S, koje predstavlja indeks brzine. Kada je u pitanju indeks brzine, njegova vrednost se dobija iz tabele indeksa brzine, a predstavlja maksimalnu brzinu pri dozvoljenom opterećenju. 

Sada kada sve to znate, potrebno je samo da se informiše o vrednostima iz tabele nosivosti i tabele indeksa brzine, te da izaberete odgovarajuće i letnje i zimske auto gume. 
Srodni tekstovi:


Još uvek nije kasno: Top 5 tretmana pred more

Godišnji odmor i vreme opuštanja je pred nama. Rezervisali ste željenu destinaciju, kupili novi kupa...

Detaljnije

Kada lepota prirode oduzima dah – Zaovinsko jezero

Zaovinsko jezero je nastalo veštačkim pregrađivanjem rečnog toka Belog Rzava za potrebe hidro...

Detaljnije

Otkrivamo, kakve ugostiteljske usluge očekujemo kada smo na putu

Jedan od osnovnih kriterijuma prema kojima razlikujemo kvalitet usluge u ugostiteljskim objektima ko...

Detaljnije

Zvorničko jezero – biser reke Drine

Drina je reka koju su opisali brojni savremenici. Ima ćud planinske reke, ne ukrotiva je, a izraz &b...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS