Zlatarsko jezero – šta vas čeka ako posetite jezero Kokin Brod?


Srbija Vikend u Srbiji Srbija LetoZlatarsko jezero, poznatije kako jezero Kokin Brod, mnogi su upoznali vozeći se duž magistrale ka Crnoj Gori i tada su imali priliku da vide samo delić njegove lepote. Vremenom je postao prava turistička atrakcija sa sopstvenim sadržajem i atraktivnom ponudom za svakog posetioca.

Jezero je svakako prelepo, ali čitav region ima bogatu istorijsku, kulturnu, turističku ponudi koja uz netaknutu prirodu donosi i brojne jedinstvene biljne i životinjske vrste.

Istorija Zlatarskog jezera

Između Zlatara i Murtenice se smestilo Zlatarsko jezero kao veštačko jezero na reci Uvac. Treće je po veličini u Srbiji i nastalo je 1960. godine kada je potopljeno 5 sela, 1000 ha plodne zemlje. Vodeno prostranstvo je progutalo Dom kulture, školu, policijsku stanicu i veliki broj domaćinstava da bi se napravila akumulacija za HE Kokin Brod.

Jedan deo stanovništva je raseljen gradnjom brane, ali mnogi su morali da odu jer su ostali sa druge strane jezera tako da im je bilo teško nastaviti da obavljaju svoje poslove tako da su se mnogi raselili iz ovog kraja. Ako se zadržite dovoljno, stariji meštani će vam ispričati kako su ljudi tu živeli, čime su se bavili i kako je izgledalo iseljavanje.

Kada se voda povuče još uvek je moguće videti ostatke građevina tako da je i ovo interesantno područje za podvodno istraživanje i još jedna lokacija koju nazivaju srpska Atlantida.

Turistička ponuda Zlatarskog jezera

Jezero se nalazi u Specijalnom rezervatu prirode Uvac gde se nalazi retka ptičija vrsta – Beloglavi sup. Ovo je samo mali deo osobenosti koju krije ovaj kraj.

Predlažemo da prvo posetite vizitorski centar i tu započnete sa obilaskom Zlatarskog jezera. Ovo je objekat koji se nalazi na samoj obali i odatle se možete provozati skelama, čamcima, pročitati puno podataka o samom jezeru ili sa trećeg sprata, sa vidikovca posmatrati okolinu.

Okrepite se u ugostiteljskom delu i sa terase posmatrajte prelepu okolinu.

Leti je ovde omogućeno kupanje sa pontonske plaže ili uređenih delova obale. Nikome neće biti dosadno, jer se organizuje regata, takmičenje u odbojci na pesku, a omogućena je i vožnja kajakom i kanuom kao i drugi vodeni sportovi.

Postoji nekoliko restorana koji će uz fenomenalan pogled pružiti fenomenalnu hranu kao i lokalne specijalitete. Druga opcija je priprema obroka u prirodi, na obali jezera, na posebnim mestima koji su idealni za ovakvo okupljanje.

Nova Varoš je u blizini, ali se smeštaj može naći i neposredno uz jezersku vodu što je izbor mnogih koji dolaze u ove krajeve i ovde planiraju odmor.

Šetnja kroz prirodu, uživanje u čistom vazduhu, bujne šume i zanimljive biljne i životinjske vrste će upotpuniti obilazak i svakom omogućiti da ima odmor po želji.

I ribolovci ovde često vole da provode vreme, a u jezeru se nalazi čak 11 vrsta riba: pastrmke, klena, skobalja…

Svi oni koji jednom posete Zlatarsko jezero rado mu se vraćaju. Gostoprimstvo meštana, prelepa priroda i vodeno prostranstvo čistog jezera će oduševiti svakog posetioca.

Odvojite vreme da upoznate lepote Srbije jer što više upoznajemo svoje okruženje to ćemo više ceniti svoju zemlju, ali i sve lepote koje upoznamo u drugim zemljama.


Srodni tekstovi:


Isplanirajte savršeno porodično putovanje ovog leta

Leto je savršeno vreme za porodična putovanja, pružajući priliku za zajedničke avanture i stv...

Detaljnije

VODIČ ZA LETOVANJE: BEZ ČEGA NIKAKO NE BI TREBALO DA IDETE NA PLAŽU

Čini se da razmišljanja o novom letovanju počinju mnogo pre početka nove letnje sezone. Rekli...

Detaljnije

Probiotik i njegova dobrobit na putovanjima

Putovanja su uzbudljivo iskustvo koje nas vodi u nove delove sveta, omogućavajući nam da istražimo...

Detaljnije

Top 8 plaža na Kipru

Kipar je ostrvo koje obiluje prelepim plažama, kristalno čistim morem i pejzažima koji ostavljaju be...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS