Srpska Atlantida – jezero Gazivode


Srbija Vikend u Srbiji Srbija

Jezero Gazivode je nastalo 1977.godine kao akumulaciono jezero za hidroelektranu, izvor pijaće vode za Kosovo i Metohiju i neophodni dotok za hlađenje reaktora u TE Obilić.

Ima veliki politički, ekonomski, istorijski, ali i turistički značaj. Upravo turizam predstavlja veliki potencijal daljeg razvoja. 

Ovo je idealna lokacija za podvodni turizam, turizam na vodi, raj za ribolovce, ali i one koji žele samo da uživaju u prelepoj prirodi i uče o bogatoj istoriji ovog kraja.

Dubine jezera Gazivode kriju brojne tajne

Kao i svako veštačko jezero, i ovo je nastalo pregrađivanjem reke, u ovom slučaju Ibra koji je pritoka jezeru, ali je nastalo na teritoriji nekadašnjeg grada i istorijskog lokaliteta pa se sa pravom kaže da je ovo srpska Atlantida.

2017. i 2018. je međunarodni arheološki tim izvršio podvodne analize i pronašao pravo arheološko blago na dnu jezera. 

Pronađeni su ostaci dvora Jelene Anžujske, manastira Čkilje sa zvonikom iz 13 veka, kao i rimsko groblje i dve srednjovekovne crkve.

Jezero Gazivode ima površinu 11 km2 i dubinu i do 105m pa je jasno da površina krije brojne tajne o novijoj i starijoj istoriji ovog područja.

Ovakve činjenice privlače brojne ljude koji su zaljubljenici u ronjenje i vole da otkrivaju tajne koje donosi jezersko dno. S’ obzirom da naša istorija krije slojeve i slojeve raznih kultura koje datiraju do antičkog doba, jasno je koliko je čitavo područje jezera i njegova okolina zapravo inspirativna za istraživanje.

Jezero Gazivode – turistička ponuda

Na samom jezeru je moguće uživati u brojnim sportovima kao što je jedrenje, vožnja kajaka, vožnja čamcem… Sve je više i uređenih plaža koje omogućavaju rashlađivanje kupanjem u čistoj jezerskoj vodi, okruženi prirodnom lepotom ovog kraja.

Procitajte i: Zvorničko jezero – biser reke Drine

Pecaroši ovde hvataju smuđ, mrenu, grgeč, klen, šarana i brojne druge vrste kojima obiluje jezero pa se tokom čitave godine mogu videti ribolovci koji uživaju u ribolovu sa obale ili iz čamaca.

I pejzaž oduzima dah i privlači posetioce da uz šetnju duž jezera upoznaju biljne i životinjske vrste. Često se mogu sresti turisti koji žele odmor okruženi prirodom koju ništa ne narušava.

Jezero Gazivode nije iskoristilo svoj pun turistički potencijal, ali to znači da je ovaj biser još uvek neistražen i zato i posebniji svim turistima. Otkrijte njegove lepote sada, dok ga samo priroda okužuje i čovek nije ostavio svoja obeležja.
Srodni tekstovi:


Zašto su krovni koferi nezobilazni na putovanjima?

Značajan element svakog automobila jeste gepek jer je komforan i praktičan prtljažnik uvek prednost....

Detaljnije

Ovi kontejneri mogu postati vaša omiljena vikendica

Razmišljate o odmoru u prirodi, pored šume ili reke, u mirnom seoskom okruže...

Detaljnije

Kako odlučiti koji parfem poneti na odmor

Koliko ste samo puta bili u situaciji da ne znate koji parfem da ponesete kada idete na odmor. Veruj...

Detaljnije

Kako se organizuje prevoz pokojnika u slučaju smrti van zemlje?

Smrt van matične zemlje, zemlje u kojoj je osoba rođena ili želi da se sahrani, nije retka pojava. U...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS