Srpska Atlantida – jezero Gazivode


Srbija Vikend u Srbiji Srbija

Jezero Gazivode je nastalo 1977.godine kao akumulaciono jezero za hidroelektranu, izvor pijaće vode za Kosovo i Metohiju i neophodni dotok za hlađenje reaktora u TE Obilić.

Ima veliki politički, ekonomski, istorijski, ali i turistički značaj. Upravo turizam predstavlja veliki potencijal daljeg razvoja. 

Ovo je idealna lokacija za podvodni turizam, turizam na vodi, raj za ribolovce, ali i one koji žele samo da uživaju u prelepoj prirodi i uče o bogatoj istoriji ovog kraja.

Dubine jezera Gazivode kriju brojne tajne

Kao i svako veštačko jezero, i ovo je nastalo pregrađivanjem reke, u ovom slučaju Ibra koji je pritoka jezeru, ali je nastalo na teritoriji nekadašnjeg grada i istorijskog lokaliteta pa se sa pravom kaže da je ovo srpska Atlantida.

2017. i 2018. je međunarodni arheološki tim izvršio podvodne analize i pronašao pravo arheološko blago na dnu jezera. 

Pronađeni su ostaci dvora Jelene Anžujske, manastira Čkilje sa zvonikom iz 13 veka, kao i rimsko groblje i dve srednjovekovne crkve.

Jezero Gazivode ima površinu 11 km2 i dubinu i do 105m pa je jasno da površina krije brojne tajne o novijoj i starijoj istoriji ovog područja.

Ovakve činjenice privlače brojne ljude koji su zaljubljenici u ronjenje i vole da otkrivaju tajne koje donosi jezersko dno. S’ obzirom da naša istorija krije slojeve i slojeve raznih kultura koje datiraju do antičkog doba, jasno je koliko je čitavo područje jezera i njegova okolina zapravo inspirativna za istraživanje.

Jezero Gazivode – turistička ponuda

Na samom jezeru je moguće uživati u brojnim sportovima kao što je jedrenje, vožnja kajaka, vožnja čamcem… Sve je više i uređenih plaža koje omogućavaju rashlađivanje kupanjem u čistoj jezerskoj vodi, okruženi prirodnom lepotom ovog kraja.

Procitajte i: Zvorničko jezero – biser reke Drine

Pecaroši ovde hvataju smuđ, mrenu, grgeč, klen, šarana i brojne druge vrste kojima obiluje jezero pa se tokom čitave godine mogu videti ribolovci koji uživaju u ribolovu sa obale ili iz čamaca.

I pejzaž oduzima dah i privlači posetioce da uz šetnju duž jezera upoznaju biljne i životinjske vrste. Često se mogu sresti turisti koji žele odmor okruženi prirodom koju ništa ne narušava.

Jezero Gazivode nije iskoristilo svoj pun turistički potencijal, ali to znači da je ovaj biser još uvek neistražen i zato i posebniji svim turistima. Otkrijte njegove lepote sada, dok ga samo priroda okužuje i čovek nije ostavio svoja obeležja.
Srodni tekstovi:


Da li na odmor poneti sa sobom i sopstvene prekrivače

U principu nije toliko važno da li u vašoj spavaćoj sobi postoji bračni krevet ili onaj na ra...

Detaljnije

Traka za vežbanje - brza priprema linije pred letovanje

Traka za vežbanje može da čini veliku razliku u ostvarenim rezultatima treninga. Jeftina je, trajna ...

Detaljnije

Važnost zajedničkih porodičnih trenutaka - Organizujte vikend sa porodicom!

Dešavanja u svetu u poslednjih nekoliko godina, kao i pandemija koronavirusa, doprineli su na...

Detaljnije

Oprema za bebe bez koje ne treba kretati na putovanje

Putovanje sa bebom je jedinstveno iskustvo koje uz pravilnu pripremu neće biti naporno ni roditeljim...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS