Najveća jezera u Srbiji


Srbija Srbija

Srbija je zemlja koju krase brojna izvorišta i prirodni vodotokovi koji čine žilu kucavicu ovog podneblja. Na njima su se formirala najveća jezera i bilo da su nastala prirodnim putem, bilo da su stvorena veštački, predstavljaju pravi dragulj turističke ponude.

Nalazimo se i na svetskim turističkim mapama kao zemlja sa brojnim prirodnim lepotama, prirodnim rezervatima i netaknutom prirodom koja mami na otkrivanje njenih čari. Složićemo se da su velika Evropska jezera lepa i rado posećenaali je vreme da sagledamo i sve mogućnosti domaćeg turizma, kao i naše vodne potencijale.

Jezera Srbije su idealna za sve one koje uživaju u pogledu na prelepu prirodu i mirnu vodu. Svako od njih ima nešto jedinstveno zbog čega bi ga trebalo posetiti kao jedan korak bliže ka boljem upoznavanju naše zemlje.


1. Đerdapsko jezero je najveće jezero u Srbiji

Đerdapsko jezero se nalazi na Dunavu i površina mu je 253 km2 sa maksimalnom dubinom od 92 mOvo je naše najveće jezero i veštačka je tvorevina nastala prilikom gradnje hidrocentrale Đerdap.

Na izgled beskrajno, vodeno prostranstvo Đerdapskog jezera se nalazi na samoj granici sa Rumunijom i čini pravo bogatstvo naše zemlje. Privlači i domaće i strane turiste jer se nalazi u Đerdapskoj klisuri i okruženo je Nacionalnim parkom Đerdap što čini jedinstven spoj prirodnih lepota Srbije.

Širina i dubina jezera je atraktivna za obilazak klisure krstarenjem na šta se može utrošiti skoro dva sata, a da svaki minut bude ispunjen otkrivanjem prirodnih čudesa naše zemlje. Istražite istoriju i to kako su još drevni Rimljani usecali puteve i pokušavali da ukrote Dunav. 

Nastankom Đerdapskog jezera 1972. godine nastalo je povezivanje i sa Golubačkom klisurom, Klisurom Lepenski Virali i brojim kulturno-istorijskim spomenicima kao što je Golubački Grad i Trajanova tabla

Navedeno je tek nekoliko osobenosti i ima ih ima mnogo više. Predlažemo da posetite Đerdapsko jezero i uverite se sami!


2. Vlasinsko jezero

Na reci Vlasini se nalazi drugo po veličini, Vlasinsko jezero sa površinom od 16 km2 , maksimalne dubine od 22 m.

Reč je o veštačkom jezeru koje je atraktivno za posetu tokom cele godine. Ima bogat biljni i životinjski svet, čistu vodu, a smešteno je u zdravoj sredini na preko 1.200 metara nadmorske visine. Vodopadi, klisure, pogled na planine su nešto što je jedinstveno za turističku ponudu Vlasinskog jezera.

Ako odaberete da posetite ovu retku lepotu imaćete priliku da vidite plutajuća ostrvada planinaritekupate se, jedrite, vozite kajak ili čamcem plovite po jezeru. U svakom slučaju se može pronaći atrakcija za celu porodicu i prelep odmor na jugu naše zemlje.


3. Perućačko jezero

Reka Drina je poznata po mnogo čemu, a između ostalog i zato što na svom toku poseduje i Perućačko jezero sa površinom od 12,4 km2 i maksimalnom dubinom od 180 metra.

Nalazi se na granici sa BIH i još je jedan turistički biser nastao veštačkim pregrađivanjem Drine, a od tada je stalno na meti turista za aktivno uživanje ili odmor. 

Pecaroši ga obožavaju i često hvataju soma, šarana, lososa i druge vrste ribe, a tokom najtoplijeg dela godine jezerska voda postaje idealna za kupanje pa se na mobilnim plažama kupaju gosti iz cele Srbije. 

Jezero je smešteno u kanjonu reke Drine koji krivuda oko Tare, naše planinske lepotice, tako da se iz više razloga dolazi u ovaj kraj, ali se neizostavno posećuje i jezero PerućacMnogima je poznato i kao polazna tačka čuvene Drinske regate kada se na još jedan način mogu upoznati lepote zapadnog dela Srbije i „krive“ Drine.


4. Jezero Gazivode

Jezero Gazivode se nalazi na Ibru i zauzima površinu od 11 km2, sa maksimalnom dubinom od 105 m. U svojim dubinama krije dvor Jelene Anžujske i brojna sela koja su potopljena tokom gradnje. Privlači podvodne istraživače tako da oni otkivaju puno toga novog o istoriji ovog kraja koje je nepovratno nestalo gradnjom brane. Ponosno nosi i svoje drugo ime - Srpska Atlantida i sigurno je da će proći puno vremena dok se ne otkriju sve njegove tajne.

Gazivode ima veliki turistički potencijal što zbog lepote samog jezera, što zbog lepote prirode koja ga okružuje. Idealno je za ribolovni turizam, a leti je omiljeno kupalište pa će u budućnosti biti sve posećenije.


5. Zvorničko jezero

Drina nam daruje još jedno jezero, Zvorničko, koje ima površinu 8,1 km2 i dubinu od 28 metara. Ima potencijal da se na njemu razvija nautički turizam, onaj koji se odnosi na sve vezano za vodu – kajak, kanu, čamac, ribolov i kupanje.

U njegovoj okolini se nalaze mnogobrojne vikendice i plaže pa je odlična i za one koji žele samo da odmaraju okruženi plavetnilom vode. Zvorničko jezero je i domaćin Državnog prvenstva u vožnji kajaka i kanua na mirnoj vodi što ga u tom periodu čini najposećenijim jezerom u Srbiji. 

Njegova lepota je nadaleko čuvena i svi gosti mu se rado vraćaju.


6. Zlatarsko jezero

Čuveno je i Zlatarsko jezero koje mami uzdahe svih prolaznika na putu od Zlatibora ka Novoj Varoši i idealna je lokacija za predah, ali i duži odmor uz uživanje u vodenom prostranstvu. Poznatije je kao jezero Kokin Brod.

Nalazi se na reci Uvac i sa površinom od 7,2 km2 i dubinom od 75 m omogućava razne aktivnosti na vodi. Nezaobilazna atrakcija je splavarenje na jezeru, ali i uživanje na peskovitim plažama koje su kao stvorene za odmor i rekreaciju.

Obližnje planine Zlatar i Murtenica su odlične za aktivan odmor, planinarenje i obilaske prirodnih lepota što ovaj kraj Srbije svakako poseduje tako da se za svakog posetioca nađe idealna aktivnost.


7. Potpećko jezero

Sedmo po veličini je Potpećko jezero na reci Lim koje je neznatno manje od svog prethodnika sa površinom od 7 km2 i dubinom od 40 metara.

Potpećko jezero će tek doživeti svoj procvat kada se opremi Ribarsko naselje na obali Potpećkog jezera sa uređenim auto kampom što će učiniti ovaj kraj izuzetno atraktivnim za turistički ribolov.

U blizini je Pribojska banja, ali i okolni planinski vrhovi pa je i ovde spoj jezerske lepote i prirode to što privlači „putnike namernike“.


8. Palićko jezero

Palićko jezero je prirodno jezero čija je okolina zaštićena i čini prirodni park. To znači da površina jezera od 5,6 km2 i dubina od 2,5 metra predstavlja samo deo prirodnih lepota koji nudi Park prirode „Palić“.

Legenda kaže da je Palićko jezero ostatak Panonskog mora i idealno je za ljubitelje posmatranja ptica, ribolov, ali i kupanje jer voda dostiže i preko 20 stepeni. Celo područje ima preko 2.100 sunčanih sati godišnje tako da je uživanje u lepom vremenu zagarantovano uz kvalitetan odmor u nekoj od vila na obali.


9. Belo jezero

Pored Specijalnog rezervata Carska bara nalazi se Belo jezero dragulj Banata. Bogato je ribom i zbog toga omiljena destinacija ribolovaca.

Dubina Belog jezera je oko 2,5 metra, a površina 4,8 km2 i deveto je po veličini jezero u Srbiji. Zbog blizine rezervata ima i obilje životinjskog sveta koji zaljubljenike u retke vrste uvek fascinira.

Ovo je devet fantastičnih jezera, devet lokacija koje svojom lepotom zaslužuju da se posete sigurno je da će očarati i vas. Najveća jezera su mahom veštačka, ali im to nije ništa oduzelo na lepoti niti je narušilo prirodu u koju su smeštena.

Svojom veličinom izazivaju strahopoštovanje, a florom i faunom oduzimaju dah. Na mnogima od njih je moguć ribolov, na nekima i kupanje, a prirodno okruženje je tu da upotpuni uživanje u pešačenju, planinarenju, šumama i prirodi koja se nije menjala decenijama.Srodni tekstovi:


Novogodišnji provod u zemljama u okruženju

Otkako je u celom svetu zavladala epidemija virusa korona, mnoge stvari su se promenile. Epidemijske...

Detaljnije

3 najbolje destinacije u Evropi za putovanje na Dan zaljubljenih

Dan zaljubljenih, poznat i kao Sveti Valentin, odavno je postao sinonim za ljubav i romantiku. Ovaj ...

Detaljnije

Vodič za odmor - Kako da sami organizujete putovanje

Planiranje i organizacija putovanja često zna oduzeti toliko vremena i energije da se od stresa ne m...

Detaljnije

Putovanja i majmunske boginje – nema mesta panici ali ipak oprez

Majmunske boginje pripadaju istoj porodici i rodu virusa kao velike boginje, kod nas poznate i kao V...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS