Vodič za odmor - Kako da sami organizujete putovanje


Saveti Saveti

Planiranje i organizacija putovanja često zna oduzeti toliko vremena i energije da se od stresa ne možete ni veseliti godišnjem odmoru. Ukoliko volite planirati unapred sve i organizovati se do detalja, posao koji je pred vama nije nimalo lak.

Iz tih razloga mnogi se odlučuju da organizaciju svog odmora prepuste turističkoj agenciji koja je, osim organizacije, zadužena i za rešavanje svih problema koji se mogu pojaviti tokom putovanja.

Ako ste ipak vi organizator putovanja za sebe i svoje najmilije, vaša je odgovornost da o svim mogućim stavkama vodite računa. 

Morate napraviti spisak garderobe, čak i kad idete leti na odmor, potrebne su vam ženske majice dugih rukava, muški duksevi, jakne, deblja garderoba za svakog člana porodice, ukoliko bude hladne večeri. 

U nastavku smo pripremili nekoliko saveta i smernica kojih se trebate pridržavati kako bi vaše putovanje bilo što manje stresno i lakše organizovano. 

Kako početi organizaciju putovanja?

Pre početka organizovanja putovanja, bilo bi poželjno da odmah odaberete lokaciju na koju ćete putovati kao i vremenski period u kom ćete ići na odmor. A, nekad možete lokaciju i period da prilagodite trenutnoj ponudi cena. Možda usput pronađete nešto povoljnije i bolje od onoga što ste prvobitno zamislili. Ali svakako da će organizacija putovanja bili lakša ukoliko znate gde biste želeli da putujete. 

Pronalazak jeftinije avio karte

Ukoliko ste se odlučili da putujete avionom, morate prethodno da dobro istražite ponude letova. Avio karte su često jeftinije sa aerodroma na kojima avio kompanija nema velike troškovi. Aeorodromi koji imaju često povoljnije karte su u Budimpešti, Temišvaru, Nišu, ali desi se da se i na Beogradskom aerodromu mogu pronaći povoljne karte. 

Možda neće uvek biti dostupan i slobodan let za destinaciju koju želite ili će biti jeftiniji u nekom drugom periodu od onog u kom idete. 

Zbog toga  je možda bolje da vaš odmor bude fleksibilan, pa biste možda mogli da prvo pogledate karte pa tek onda da planirate vremenski period kada ćete ići na odmor kako biste mogli da pronađete jeftinije karte

Low cost avio kompanije i njihove jeftine karte - let može da bude poprilično jeftin putem njih, ali možete da unesete samo mali ranac ili manju torbu koja može da stane ispod sedišta. 

Potrebno je doplatiti veći prtljag, a doplata ptrljaga može da bude skuplja od same cene karte. Ukoliko idete na duži odmor, pogledajte da ponesete samo ono što vam je potrebno, kako biste izbegli velike troškove prtljaga.

Još jedan savet, ako putujete sa nekim low cost kompanijama, potrebno je da se čekirate online pre leta, jer ukoliko zaboravite, na aerodromu ćete dodatno platiti uslugu čekiranja. 

Pronalazak smeštaja

Nakon rezervisanja karte, možete da tražite smeštaj. Mada, možete i pre rezervisanja karte, kako god vama to odgovaralo i kako smatrate da je najbolje za organizaciju vašeg putovanja. 

Postoji veliki broj sajtova preko kojeg se može pronaći smeštaj, a preko mnogih od njih možete odmah i da ih rezervišete. Online rezervacije mogu čak biti i jeftinije nego kada uživo rezervišete. 

Sajtovi koji služe kao pretraživači smeštaja nude opcije filtriranja, popuste, preglede udaljenosti od centra grada, tip smeštaja kao i mnoge druge kriterijume i detalje koji će vam pomoći da pronađete smeštaj koji vama odgovara.

Potreban vam je plan puta



Kada ste odlučili gde i kad idete, potrebno je da se informišete o destinaciji na koju idete. Na internetu možete pronaći zanimljive lokacije i predloge za mesta koja trebate posetiti. Tako ćete upotpuniti vaš plan puta i stvarno videti lepa i vredna mesta. 

Manifestacije, izložbe, događaji

Naš savet za vas jeste da ukoliko na mestu na kom letujete želite da obiđete neke manifestacije, izložbe ili manifestacije bilo kakve prirode za koje su vam potrebne ulaznice, da kupovinu istih obavite online ukoliko je to moguće. Na taj način, nećete gubiti vreme čekajući u redovima. Ipak, odmor je vremenski ograničen i svaki minut vam znači. 

Lokalna kultura

Raspitajte se o lokalnoj kulturi destinacije koju posećujete kako biste izbegli neprijatne situacije. Ono što se podrazumeva u našoj zemlji, u nekim drugim može biti uvredljivo. Naravno, ne očekuje se od vas da poznajete svaki aspekt kulture i stila života, ali bilo bi poželjno da neke osnovne stvari znate kako biste poštedeli stresa i neprijatnosti kako sebe, tako i lokalne stanovnike. 

Prevoz

Pored kulture, bilo bi dobro da se raspitate i o transportu u mestu koje posećujete. Dobro je da znate kako funkcioniše gradski prevoz ukoliko ga ima, da li je taksi skup, da li je možda pogodno da se iznajmi bicikla i da vam to bude način transporta. Na ovaj način ćete uštedeti novac i biti unapred spremni na obilazak grada u koji ste došli na odmor. 

Drugi saveti

Pored smeštaja, upoznavanja lokalne kulture, transporta i pakovanja vašeg prtljaga, postoje i neke druge stvari koje bi bilo poželjno da ne zaboravite.

  • Skinite offline mapu kako biste mogli da se orijentišete u prostoru i istražujete grad

  • Ukoliko možete kupite lokalnu sim karticu kako biste imali pristup internetu

  • Ponesite neke osnovne lekove, da imate uz sebe za svaki slučaj

Nadamo se da ćete uspešno organizovati vaš odmor i da vam je ovaj tekst koji smo pripremili za vas bio od značaja. Za još ovakvih tekstova pratite naš portal.







Srodni tekstovi:


Isplanirajte svoje putovanje sa prijateljima i uživajte u prevozu do Bratislave

Svakoj osobi koja studira ili radi, odmor dođe kao idealna prilika da se „napune baterije“ i osveži ...

Detaljnije

Ovi kontejneri mogu postati vaša omiljena vikendica

Razmišljate o odmoru u prirodi, pored šume ili reke, u mirnom seoskom okruže...

Detaljnije

Saveti za negu obojene kose na moru, kako duže zadržati njenu boju i sjaj

Leto je sezona sunčanja, kupanja i relaksacije na plaži, ali sunce, so i hlor mogu biti štetn...

Detaljnije

4 saveta za zdravu ishranu dece na moru

Odlazak na letovanje sa decom ume da bude stresno, naročito kada je hrana kod manje dece u pitanju.R...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS