Spremate se za put - Procenite dotrajalost guma na svom automobilu


Saveti Auto


Svaki savesni vozač je svestan u kojoj meri su auto gume važne za bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Iako, naročito oni koji voze skupe automobile, budu ispraćeni i komentarom da je ružno na dobrim kolima videti „ćelave gume“, svima je jasno da to nije jedini problem. Bez obzira na vaše propratne vozačke navike, na dnevne rute koje prelazite i sl, morate znati kada je vreme da zamenite  gume na svom automobilu. To se vrlo teško određuje, pa se čak i neki iskusni i savesni vozači nađu u dilemi. Proizvođači će vam teško dati precizan odgovor. Po jednima, vek trajanja auto guma je oko 10 godina, drugi tvrde oko 6, a treći kažu da ih je potrebno zameniti i za još kraći period. Pokušali smo nekako da dokučimo kako ćemo sami znati kada je vreme za zamenu guma, a iz Beoguma su nam dali nekoliko smernica.

Deformacija auto guma

Guma je prirodni materijal, pa tako ima i prirodni oblik. Onog momenta kada počne da odudara od prvobitne svoje verzije, vreme je da je zamenite. Deformacije na auto gumama su lako uočljive – izbočine, napuknuća, defornmiteti. U glavnom se javljaju na ivici felne ili sa strane na gumi. Ukoliko je guma bila dugo izložena suncu, može doći do njenog pucanja, u smislu da se jave naprsnuća duž cele gume, koja se lako proširuju i po šarama. Isušena ili ispucala auto guma može početi da se roni, mrvi ili da se lako guli na pojedinim mestima. Ukoliko to primetite, stručnjaci iz Beoguma savetuju da ih pod hitno zamenite. 

Deformacija šara

Šare na auto gumama služe tome da između njih prolazi voda koja se skuplja po putu i da pri tom gume ne proklizavaju. Ukoliko su one nepropisno plitke, odnosno, polako nestaju sa guma, to ugrožava u vožnji i vas i sve ostale učesnike u saobraćaju. Dubina šare, tj. brazde na auto gumama mora biti bar 1,6 mm. Ukoliko je plića od ove mere, obavezno ih što pre zamenite. Drugi način za proveru dubine šara na gumi je da nađete malu izbočinu koja se nalazi na brazdi gume. Proizvođači te izbočine namerno tako ostavljaju da bismo, kada se šara sa njima izjednači znali da je došlo vreme za promenu guma.

Vibriranje volana

Iz Beoguma nam skreću pažnju na jednu pojavu koju vrlo često zanemarujemo u vožnji ili je uopšte ne povezujemo sa tim da je došlo vreme za zamenu auto guma. U pitanju su specifične vibracije na volanu. Može se dogoditi da je vašem automobilu potrebno samo rebalansiranje guma, ali ukoliko se i nakon toga vibracije volana ponavljaju, definitivno je to zbog dotrajalih guma koje bi trebalo da zamenite novim.

Vek trajanja

Sve zavisi od načina korišćenja. Auto gume brže stradaju sa naglim promenama temperatura. Ono što im dodatno skraćuje vek je prekomerna brzina, prekomerna nosivost, nepoštovanje sezonskih ograničenja. Zatim, loši putevi svakako ne pogoduju trajanju auto guma, kao ni naglo kočenje ili ubrzanje, loše parkiranje, ... U Beoguma-i savetuju i da proveravate koliko je optimalni pritisak u vašim gumama.Srodni tekstovi:


Vidikovac Banjska stena – pogled koji osvaja i lepotom hipnotiše

Jedan od najlepših vidikovaca je Banjska stena na planini Tari koji omogućava fantastičan&...

Detaljnije

Da li dnevni Horoskop može biti opasan? Astrologija između pseudonauke i manipulacija

Svako od nas je barem jednom u životu pročitao dnevni horoskop. Za mnoge ljude je to samo obična raz...

Detaljnije

Kada je nakon ugradnje stenta bezbedno putovati

Putovanja svaka osoba voli. Tokom putovanja i na  željenim destinacijama ljudi upoznaju nove lj...

Detaljnije

Letovanje na Rodosu 2022 – san svih ljubitelja grčkog primorja

Veliki broj Srba letuje isključivo u Grčkoj, i „grčkom letu i grčkoj atmosferi“ daju aps...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS