Spremate se za put - Procenite dotrajalost guma na svom automobilu


Saveti Auto


Svaki savesni vozač je svestan u kojoj meri su auto gume važne za bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Iako, naročito oni koji voze skupe automobile, budu ispraćeni i komentarom da je ružno na dobrim kolima videti „ćelave gume“, svima je jasno da to nije jedini problem. Bez obzira na vaše propratne vozačke navike, na dnevne rute koje prelazite i sl, morate znati kada je vreme da zamenite  gume na svom automobilu. To se vrlo teško određuje, pa se čak i neki iskusni i savesni vozači nađu u dilemi. Proizvođači će vam teško dati precizan odgovor. Po jednima, vek trajanja auto guma je oko 10 godina, drugi tvrde oko 6, a treći kažu da ih je potrebno zameniti i za još kraći period. Pokušali smo nekako da dokučimo kako ćemo sami znati kada je vreme za zamenu guma, a iz Beoguma su nam dali nekoliko smernica.

Deformacija auto guma

Guma je prirodni materijal, pa tako ima i prirodni oblik. Onog momenta kada počne da odudara od prvobitne svoje verzije, vreme je da je zamenite. Deformacije na auto gumama su lako uočljive – izbočine, napuknuća, defornmiteti. U glavnom se javljaju na ivici felne ili sa strane na gumi. Ukoliko je guma bila dugo izložena suncu, može doći do njenog pucanja, u smislu da se jave naprsnuća duž cele gume, koja se lako proširuju i po šarama. Isušena ili ispucala auto guma može početi da se roni, mrvi ili da se lako guli na pojedinim mestima. Ukoliko to primetite, stručnjaci iz Beoguma savetuju da ih pod hitno zamenite. 

Deformacija šara

Šare na auto gumama služe tome da između njih prolazi voda koja se skuplja po putu i da pri tom gume ne proklizavaju. Ukoliko su one nepropisno plitke, odnosno, polako nestaju sa guma, to ugrožava u vožnji i vas i sve ostale učesnike u saobraćaju. Dubina šare, tj. brazde na auto gumama mora biti bar 1,6 mm. Ukoliko je plića od ove mere, obavezno ih što pre zamenite. Drugi način za proveru dubine šara na gumi je da nađete malu izbočinu koja se nalazi na brazdi gume. Proizvođači te izbočine namerno tako ostavljaju da bismo, kada se šara sa njima izjednači znali da je došlo vreme za promenu guma.

Vibriranje volana

Iz Beoguma nam skreću pažnju na jednu pojavu koju vrlo često zanemarujemo u vožnji ili je uopšte ne povezujemo sa tim da je došlo vreme za zamenu auto guma. U pitanju su specifične vibracije na volanu. Može se dogoditi da je vašem automobilu potrebno samo rebalansiranje guma, ali ukoliko se i nakon toga vibracije volana ponavljaju, definitivno je to zbog dotrajalih guma koje bi trebalo da zamenite novim.

Vek trajanja

Sve zavisi od načina korišćenja. Auto gume brže stradaju sa naglim promenama temperatura. Ono što im dodatno skraćuje vek je prekomerna brzina, prekomerna nosivost, nepoštovanje sezonskih ograničenja. Zatim, loši putevi svakako ne pogoduju trajanju auto guma, kao ni naglo kočenje ili ubrzanje, loše parkiranje, ... U Beoguma-i savetuju i da proveravate koliko je optimalni pritisak u vašim gumama.Srodni tekstovi:


Da li je pametno da koristimo suplemente za imunitet pre planiranog putovanja?

Najjednostavniji mogući način na koji možete da pomognete sopstvenom organizmu da se izbori sa brojn...

Detaljnije

Šta povezuje Novi Sad i Dortmund?

Jedan od najlepših srpskih gradova, u čemu će se složiti svi, pokazuje svoje uspehe gde god d...

Detaljnije

Uživanje na planini tokom zimskog perioda - Koje su opcije?

Iako mnogi od nas smatraju odlazak na more jedinim pravim odmorom koji možemo da imamo tokom godine,...

Detaljnije

Kada lepota prirode oduzima dah – Zaovinsko jezero

Zaovinsko jezero je nastalo veštačkim pregrađivanjem rečnog toka Belog Rzava za potrebe hidro...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS