Putovanje sa bebom – upustiti se u avanturu ili ne


Saveti Saveti


Roditeljstvo je, mnogi bi rekli, jedna velika avantura, koja počinje rođenjem deteta pa sve do... zauvek. Šalu na stranu, svakako je to jedna najlepša i najizazovnija uloga koju čovek može imati. U zavisnosti od faze, odnosno uzrasta deteta, te avanture su veće ili manje. Ovoga puta govorimo o izazovima od najranijih dana, i to onih koji se dešavaju kada odlučimo da sa svojom bebom negde otputujemo, i to na turističko putovanje ili u posetu rodbini.

Neki bi putovanje sa bebom smatrali ludošću, drugi bi jedva dočekali da beba malo stasa pa da se krene na put, treći bi se okuražili, ali bi odustali kod prve prepreke u planiranju. Sve u svemu, činjenica je da prilikom pomisli da krenemo na put sa bebom treba pre svega da se dobro organizujemo. A to danas nije toliko teško - potrebno je da dobro poznajemo sebe, svoju bebu, njene navike da bismo sve to prošli sa što manje stresa. 


Saveti, saveti, saveti

Saopštili ste bližnjima da planirate putovanje, i sledeće što vas je zadesilo jeste hrpa saveta i tuđih iskustava koji vam baš i ne pomažu mnogo u situaciji kada se prvi put sa svojom bebom spremate na put. Glava vam je već puna, a niste još ni krenuli da se pakujete. Još ako ste skloni da se informišete na internetu pa uđete u začarani krug oprečnih stavova... pa nije ni čudo što mnogi odustanu. Dakle, trgnite se ako je to krenulo da se dešava i pozovite svoj racio u pomoć. On kaže: putovanja su lepa, nova iskustva su dobra, vaša beba je vaša i na putovanju i kod kuće, razlika nije velika dokle god ste vi uz nju. Kada ste putovanje sa bebom prihvatili kao nešto što je sasvim normalno i izvodivo, vreme je za – organizaciju.


Sve je individualno, pa i vreme kada treba krenuti na put

Gotovo nijedna majka neće razmišljati o putovanju u prva tri meseca bebinog života. Razlog je jednostavan – to je period u kome se i beba i majka najlepše osećaju kod kuće i to vreme koriste da se naviknu jedni na druge. Ako slušamo pedijatre, a njih svakako treba slušati, najbolje bi bilo da se sačeka da beba napuni između tri i šest meseci. Mnoge stvari zavise od individualnih karakteristika bebe, kao i podneblja kom beba pripada i kolika je različita sredina u koju se putuje. Svi znamo da putovanje avionom i velike vremenske i temperaturne razlike teško padaju i odraslima, a kamoli malenim bebama koje se tek navikavaju na svet koji ih okružuje.  


Putovanje kolima najugodnije

Što se tiče izbora prevoznog sredstva, ono što donosi najviše komfora i opuštenosti jeste putovanje sopstvenim automobilom. To je tako iz više razloga, svakako jedan od njih je to što možete napraviti pauzu kad god želite, da putujete u vreme koje vama najviše odgovara i da sve podredite bebi i sebi. Kao i kod svakog drugog putovanja, pa i onog sa bebom, treba praviti češće pauze, a neke bebe će većinu puta i prespavati, što svakako prija i roditeljima. 


Pri ruci uvek treba da budu pampers pelene

Bebi je potrebno da uvek i u svakom trenutku bude sita, suva i odmorna. Dakle, to je ujedno i preduslov za putovanje – da se ponese hrana (ako se beba doji, najlakše, hrana je uvek nadohvat ruke, kada je beba starija u obzir dolaze i kupovne kašice), da se ponesu pampers pelene za redovno presvlačenje i da beba ima udobno sedište kako bi u njemu mogla da udobno provede put i dremne u nekom trenutku. Za udobnost veliku ulogu ima i odeća koju beba nosi, koja mora da bude što laganija i udobnija (naravno, pamučna). Zatim, tu je i nešto od opreme koja služi za zamračivanje prozora i zaštitu od sunca ako se putuje kad je leto, kao i organizator svih neophodnih stvari kao što su flašice, vlažne maramice, varalice, zvečke, peškirić i slično. Danas praktičnih stvari ne manjka, tako da postoji mnogo toga što ljudima olakšava da im sve stvari budu dostupne u svakom trenutku, i to uredno raspoređene i složene.


Obavezna putna apoteka

Ma kolika da je beba, ono bez čega se ne kreće na put jeste putna apoteka. Ona podrazumeva fiziološki rastvor za ispiranje nosa, kao i noska, zatim toplomer, lek za snižavanje temperature, probiotik. Od krema tu je pre svega zaštitna, zatim krema protiv ojeda i ujeda insekata, flaster i gaze, kao i antiseptik ukoliko dođe do neke povrede. 

Dakle, možda je potrebno razmišljati o mnogo više stvari nego kada ste putovali sami, ali to nije razlog da pomislite da nije moguće uspešno putovati sa bebom. Slušajte svoj i bebin ritam i nema greške - putovanje će prijati svima.
Srodni tekstovi:


Beč kome se uvek vraćamo

Kad treba otići na par dana da ujedno vidiš prijatelje i neki grad u kome ima šta da se vidi i doživ...

Detaljnije

Poseta Rimu sa decom

Rim je jedan od najlepših gradova na svetu i ima mnogo toga da ponudi porodicama.Zašto...

Detaljnije

Putovanje na more tokom trudnoće: Saveti i preporuke

Trudnoća je jedinstven i poseban period u životu svake žene, ispunjen radošću i očekivanjima....

Detaljnije

Još uvek nije kasno: Top 5 tretmana pred more

Godišnji odmor i vreme opuštanja je pred nama. Rezervisali ste željenu destinaciju, kupili novi kupa...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS