Putovanja i majmunske boginje – nema mesta panici ali ipak oprez


Saveti

Majmunske boginje pripadaju istoj porodici i rodu virusa kao velike boginje, kod nas poznate i kao Varila Vera. Sama ova informacija, bila je dovoljna da izazove zabrinutost stanovništva obzirom da su zemlje bivše Jugoslavije, a pre svega Srbija, bile suočene sa epidemijom Variole Vere 1972. godine.

Jugoslavija je tada u rekordnom roku vakcinisala 18 miliona ljudi u periodu od nekoliko nedelja. Uvedeno je vanredno stanje u zemlji. Izuzetaka nije bilo, svi su morali da se vakcinišu. Karantin je bio strog, red je održavala vojska a granice su bile zatvorene. 

No, sada nema mesta panici, možete planirati svoja putovanja regularno, jer majmunske boginje iako pripadaju istoj porodici virusa kao i velike boginje imaju daleko blaži tok bolesti. Ipak određene kategorije stanovništva smatraju se dodatno ugroženim, kao što su mala deca, trudnice, stariji sugrađani sa hroničnim bolestima, osobe sa oslabljenim imunitetom i kožnim oboljenjima. 


Opasniji Kongo soj i blaži Zapadnoafrički soj 

Majmunske boginje ispoljavaju simptome koji su slični drugim vrstama boginja. Testiranje je jedini pouzdan način da se otkrije koja vrsta boginja je u pitanju. Virus majmunskih boginja ima dva različita genetska soja a to su soj centralne Afrike i soj zapadne Afrike.

Majmunske boginje koje pripadaju soju centralne Afrike (Kongo soj) pokazuju težu kliničku sliku bolesti i zaraznije su. Zapadnoafrički soj majmunskih boginja ima blažu kliničku sliku. U Americi i Evropi raširio se zapadnoafrički soj majmunskih boginja tako da je uprkos stalnom porastu broja zaraženih klinička slika za sada blaga, sa minimalnom stopom smrtnosti. 

Do sada, preko 30 zemalja sveta prijavilo je slučajeve zaraze majmunskim boginjama. Rekordni broj zaraženih zabeležen je u SAD. Prvi slučaj majmunskih boginja U Srbiji identifikovan je sredinom juna ove godine. Za mesec dana broj zaraženih je porastao na preko 30, tako da se stanovništvu savetuje oprez.
Svi zaraženi su osobe muškog pola, uzrasta 21 do 44 godine, kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Većina zaraženih stigla je iz inostranstva ali je ne sumljivo da će virus nastaviti da cirkuliše među stanovništvom. 


Kako da prepoznate majmunske boginje  - simptomi

Majmunske boginje izbijaju kao tačkasti, crvenkasti osip koji vrlo brzo počinje da se puni tečnošću zbog čega se u početku simptomi mogu pomešati sa ovčijim boginjama (vodene kozice, varičele) za koje je karakterističan vodeni osip. Period inkubacije iznosi od 6-14 dana. Karakteristični simptomi su: 

  • groznica, jeza

  • osip na koži praćen svrabom

  • bolovi u leđima i mišićima

  • iscrpljenost

  • otokom limfnih čvorova

  • glavobolja

  • upaljeno grlo

  • kašalj


Uvećani limfni čvorovi javljaju se na vratu, ispod pazuha ili na preponama sa jedne ili obe strane. Što se tiče osipa, najpre se razvija na licu a potom se širi i na ostale delove tela (ruke, noge), uključujući oralnu sluzokožu i genitalije. Boginje mogu izbiti i na dlanovima, tabanima i u očima. 

U poslednjoj fazi bolesti, osip se pretvara u kraste koje se suše i otpadaju. Mogu ostaviti ožiljke. Bolest obično traje 2-4 nedelje. 


Prenošenje, lečenje i preventiva

Majmunske boginje spadaju u virusne zoonoze što znači da se virus može preneti sa životinje na čoveka. Mogu ih preneti ne samo primati (majmuni) već i glodari i druge životinje, uključujući i kućne ljubimce. 

Virus majmunskih boginja se prenosi kontaktno - kroz oštećenu kožu i kapljično – kroz respiratorni trakt ili sluzokožu (oči, nos, usta). Poseban lek za majmunske boginje ne postoji. Koriste se klasični lekovi za obaranje temperature, ublažavanje bolova i umanjenje svraba kod osipa. 

Kada je u pitanju preventiva, razvijena je i vakcina protiv majmunskih boginja ali još nije u širokoj primeni. Za osobe koje su se vakcinisale protiv velikih boginja, smatra se da imaju delimičan imunitet, ali treba imati u vidu da on nije trajan. 

Kod majmunskih boginja treba primenjivati sve mere epidemiološkog nadzora, kao što su često pranje ruku, dezinfekcija površina, nošenje maske u zatvorenom prostoru.

Uskoro, majmunske boginje menjaju naziv iz razloga što majmuni nisu isključivi prenosnici ove zaraze i bolest ne treba vezivati samo za afrički kontinent. Izvori:

www.batut.org.rs

www.healthychildren.org/english/health-issues/vaccine-preventable-diseases/pages/what-is-monkeypox.aspx


Srodni tekstovi:


Nekoliko načina kako možete reklamirati turističku agenciju

Svi znamo da postoji veliki broj turističkih agencija, koje posluju širom zemlje. Putovanja s...

Detaljnije

5 načina za osveženje tokom letnjih dana

Leto je svima omiljeno godišnje doba dok se ne uhvate kako pokušavaju da pronađu hlad na svakom ćošk...

Detaljnije

3 najbolje destinacije u Evropi za putovanje na Dan zaljubljenih

Dan zaljubljenih, poznat i kao Sveti Valentin, odavno je postao sinonim za ljubav i romantiku. Ovaj ...

Detaljnije

Mesta koja morate posetiti u Beogradu

Pored toga što je Beograd omiljen među svojim stanovnicima, srpska prestonica je poželjna turistička...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS