Napušteni dvorac iz 60-tih godina privlači veliku pažnju turista: Porede ga sa Diznilendom, nalazi se u našem komšiluku i budućnost mu je tužna


Evropa Leto EvropaNapušteni zamak u Grčkoj zbog svog izgleda i čudnih statua neretko privlači pažnju turista. Iako drugačiji od svih, zbog svojih veselih boja, mnogi ga nazivaju i grčkim Diznilendom. Međutim, trenutno je u jako lošem stanju zbog čega ne uživa popularnost kao pomenuti zabavni kompleks.

Zamak na Peloponezu

Grčki zamak se nalazi u Meseniji, tačnije između Filijatre i Kiparisije, u ribarskom selu Agrilis u Mesiniji - na jugozapadnom Peloponezu. Izgrađen je šezdesetih godina, a reč je o izdanju kombinacije različitih istorijskih elemenata - od vitezova iz srednjeg veka do Trojanskog rata i Grčke revolucije iz 1821.

Izgrađen je otprilike u isto vreme kada i replika Ajfelove kule, izvan Filijatre, na prelepoj plaži Agrilis, što je velika donacija dr Harija Furnije, velikog dobrotvora grada Trifilije.

Hari Furnije je gradeći ovaj dvorac pozajmio elemente grčke mitologije i istorije, ali i elemente iz zapadne istorije i mitologije. Tu su kupole, oklop, ratnici i ogroman trojanski konj. Osim ovih, mogu se videti figure iz Posejdona i Atine.

Održavanje postalo preskupo

Iako dvorac izgleda kao da je nastao iz nekih drugih vremena, kombinujući neskladne lokalne i istorijske priče, strani mediji pišu da je održavanje dvorca postalo preskupo pa je zbog toga počeo da propada.

Lokalne vlasti, tvrdi se, raspravljaju o tome što bi trebalo uraditi s dvorcem, međutim njegova budućnost još uvek je nejasna.

Prvi osećaj za nekoga, kada ga vidi izdaleka ali i izbliza jeste da je u poznatom Diznilendu.

Izvor: https://www.blic.rs/slobodno-vreme/napusteni-dvorac-na-peloponezu-privlaci-paznju-turista-nazivaju-ga-grckim-diznilendom/5txhr4x

Slika izvor: @nikosdesire7 / Youtube


Srodni tekstovi:


Planirate na odmor sa bebom - Koje benefite pruža prenosivi krevetac?

Oprema koja se smatra apsolutno neophodnom kada se očekuje dolazak na svet bebe, jeste krevetac u so...

Detaljnije

Najbolje igračke za odmor sa decom

Pakovanje za putovanje na koje idete sa mališanima može da bude jako naporno i stresno. Pored...

Detaljnije

Da li znate šta je to tepih livada?

Planina Tara krije mnoge lepote i čuda prirode koji se samo ovde mogu videti. Gotovo cela planina&nb...

Detaljnije

Vremenska prognoza Srbija — 100% u realnom vremenu!

Vremenska prognoza Srbija, kakvo je vreme u Srbiji, vreme sutra u Beogradu ili vremenska prognoza Ni...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS