Napušteni dvorac iz 60-tih godina privlači veliku pažnju turista: Porede ga sa Diznilendom, nalazi se u našem komšiluku i budućnost mu je tužna


Evropa Leto EvropaNapušteni zamak u Grčkoj zbog svog izgleda i čudnih statua neretko privlači pažnju turista. Iako drugačiji od svih, zbog svojih veselih boja, mnogi ga nazivaju i grčkim Diznilendom. Međutim, trenutno je u jako lošem stanju zbog čega ne uživa popularnost kao pomenuti zabavni kompleks.

Zamak na Peloponezu

Grčki zamak se nalazi u Meseniji, tačnije između Filijatre i Kiparisije, u ribarskom selu Agrilis u Mesiniji - na jugozapadnom Peloponezu. Izgrađen je šezdesetih godina, a reč je o izdanju kombinacije različitih istorijskih elemenata - od vitezova iz srednjeg veka do Trojanskog rata i Grčke revolucije iz 1821.

Izgrađen je otprilike u isto vreme kada i replika Ajfelove kule, izvan Filijatre, na prelepoj plaži Agrilis, što je velika donacija dr Harija Furnije, velikog dobrotvora grada Trifilije.

Hari Furnije je gradeći ovaj dvorac pozajmio elemente grčke mitologije i istorije, ali i elemente iz zapadne istorije i mitologije. Tu su kupole, oklop, ratnici i ogroman trojanski konj. Osim ovih, mogu se videti figure iz Posejdona i Atine.

Održavanje postalo preskupo

Iako dvorac izgleda kao da je nastao iz nekih drugih vremena, kombinujući neskladne lokalne i istorijske priče, strani mediji pišu da je održavanje dvorca postalo preskupo pa je zbog toga počeo da propada.

Lokalne vlasti, tvrdi se, raspravljaju o tome što bi trebalo uraditi s dvorcem, međutim njegova budućnost još uvek je nejasna.

Prvi osećaj za nekoga, kada ga vidi izdaleka ali i izbliza jeste da je u poznatom Diznilendu.

Izvor: https://www.blic.rs/slobodno-vreme/napusteni-dvorac-na-peloponezu-privlaci-paznju-turista-nazivaju-ga-grckim-diznilendom/5txhr4x

Slika izvor: @nikosdesire7 / Youtube


Srodni tekstovi:


Kako pronaći najjeftinije avio karte i uštedeti novac?

Pronaći povoljne avio karte nije lak posao i često iziskuje sate ili dane utrošenog vremena. ...

Detaljnije

Gde sa kućnim ljubimcem kada idete na skijanje za vikend?

Kako se zimski meseci približavaju, mnogi od nas sa nestrpljenjem očekuju sezonu skijanja. Planiranj...

Detaljnije

Drvengrad – kada odlična ideja jednog čoveka proslavi celu Srbiju!

Da li ima neko ko nije čuo za Drvengrad na Mećavniku?! Naravno da ne zato što je ovo i etno-sel...

Detaljnije

Šta sve treba da proverite na akumulatoru vašeg vozila pred putovanje?

Dan  kada baterija vašeg vozila prestane sa radom i vaše vozilo ne može da se pokrene nije baš ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS