Palićko jezero – naše „Panonsko more“


Srbija Vikend u Srbiji Srbija


Na severu Srbije, u blizini Subotice, nalazi se Palićko jezero, najveće prirodno jezero sa impozantnom površinom od 5,6 km2 i dubinom od 2,5 metara.

Deo je Parka prirode „Palić“ i zaštićeno je zakonom zbog svoje bogate flore i faune. Pošto postoji vekovima važan je centar u migraciji ptica, ali i stanište za retke i ugrožene vodozemce, gmizavce i sisare.

Lepotom osvaja posetioce, a dodatnim sadržajem omogućava kvalitetan odmor za celu porodicu.


Da li ste znali da je voda u Palićkom jezeru slana?

Dve se legende izdvajaju i kažu da je slano jezero trag nekadašnjeg Panonskog mora koje je pokrivalo područje pre 30 miliona godina, ali stanovništvo voli i legendu da je slana voda nastala od suza pastira Pavla koji je tu izgubio svoje stado. 

Naučnici, sa druge strane, su dali jasno objašnjenje da je jezero nastalo od izdanske vode, ali i slivanjem sa okolnog terena usled čega se povećao njegov salinitet tako da turisti imaju tri verzije pa sami biraju u šta bi verovali.


Turistička ponuda Palićkog jezera

Palićko jezero je jedno od mesta koje broji preko 150.000 poseta tokom cele godine. Kada se isprepliće prirodna lepota, bogato istorijsko nasleđe, lekovita voda i uređeno područje dobija se svestranost turizma i ponuda za svaku osobu.


Kulturni i istorijski spomenici u okolini jezera

Samo područje Palića i Subotice ima brojne istorijske spomenike koji svedoče o vekovima koji su prošli: „Spomen česma“ iz 1912. godine, VodotoranjVila Lujza, Sovina Kula, Pravoslavna Crkva posvećena Sv. Proroku Iliji, Vila Koen su neke od najpoznatijih građevina.

Iza svega navedenog se nalazi po jedna dirljiva priča i razlog zašto su ovi simboli podignuti. Istražite ih kada budete posetili ovo područje.


Park prirode „Palić“

Palićko jezero posećuju i zaljubljenici u biljne i životinjske vrste. Sa temperaturom od 18 do 25 stepeni i mnogo sunčanih dana ovde se nastanjuje preko 60 vrsta ptica, preko 270 vrsta drveća i žbunja, čak 176 vrsta koje su zakonom zaštićene i bogat riblji fond koji ribolovci obožavaju.

Jezero je prirodni organizam koji zahteva brižljivo nadgledanje i svako narušavanje može da ugrozi biljni i životinjski svet. Jednom se već dogodio veliki pomor riba jer su alge prekrile jezero zbog čega podvodni svet nije imao kiseonika.

Od tada se kvalitet vode pomno prati, a sve promene u startu regulišu da bi flora i fauna opstala i tokom svih ovih godina.


Banjski turizam

Još je davnih dana otkriveno da su voda i mulj lekoviti pa su zato u blizini jezera, na „Muškom štrandu“(nekadašnja plaža koju su koristili samo muškarci), izgrađeni termalni bazeni koji pomažu kod: reume, šećerne bolesti, povišenog pritiska, stanja nakon moždanog udara, ali voda prija i kao odličan način da se reguliše i otkloni povišen nivo stresa i svako je može koristiti.


Nautički turizam

Na jezeru su zabranjeni motorni čamci, ali jedna od atrakcija je jedrenje, kao i vožnja kajaka, kanua i čamaca sa veslima.

Jezero je okruženo uređenim plažama, jedna od najpoznatijih je „Ženski štrand“, pa je i to jedan od razloga zašto posetioci vole jezero Palić.

Ostala turistička ponuda

Kada posetite Palićko jezero imate mogućnost da uživate u sportskom kompleksu, biciklističkim turama, organizovani pešačkim turama, jahanu, ili da jednostavno sednete na neku od klupa i uživate u pogledu na jezero i uređenu prirodu koja ga okružuje.

Rečima je teško opisati lepotu Palićkog jezera pa je svakako preporuka da se sami uverite i kao turista uživate u jednom od najlepših mesta Evrope.








Srodni tekstovi:


Koje su najpopularnije kozmetičke procedure u Srbiji?

Kozmetičke procedure su postale sve popularnije u Srbiji poslednjih godina, kako među ženama tako i ...

Detaljnije

Kako da krovni koferi budu efikasno i pravilno odabrani?

Pakovanje stvari je nezaobilazan deo svakog letovanja, zimovanja, pa čak i kratkog poslovnog puta. U...

Detaljnije

Kuda na izlet blizu Beograda?

Kada dođe vikend mnogi razmišljaju o odlasku u prirodu. Negde van grada, gradske gužve, negde...

Detaljnije

Planirate da krenete sa časovima vožnje i osećate dozu straha? Polaganje vozačkog ispita nije nikakav bauk!

Sigurno je svako od nas osetio bar malu nelagodnost kada je prvi put seo u automobil i krenuo sa čas...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS