5 manje poznatih planina u Srbiji koje morate posetiti


Saveti Srbija Zima Saveti Srbija Zima

Srbija ima veliki broj prelepih planinskih pregleda, ali nažalost, razvijeni turizam ima sam nekoliko njih. Postoji i veliki broj drugih koji nemaju dovoljnu posećenost, a pružaju prave oaze mira u prirodi. 

Svako ko je ljubitelj prirode u Srbiji može da pronađe mesto za sebe. Srbija nudi toliki izbor prirodnih bogatstava. Da li ste avanturisti ili više volite da uživate u miru i opuštanju - Srbija vam nudi sve opcije.

Ukoliko se odlučite da sami putujete na planinske predele, dobro je da prethodno proverite ispravnost vašeg vozila i da imate za svaki slučaj u telefonu broj službe za šlep vozila u Srbiji

U nastavku vam predstavljamo nekoliko prelepih planina Srbije od kojih ste za neke verovatno čuli, a za neke možda i niste, a svaka od njih može da vam pruži odmor koji vam je verovatno preko potreban. 

#1 Planina Besna kobila

Ova planina sa neobičnim i zanimljivim imenom se nalazi na svega 34 kilometara od Vranja. Besna kobila ima potencijal da postane jedan od značajnih ski centara. 

Najviši vrh ove planine je na visini od 1.922 m, a sa vrha može da se vidi Šar planina, Kopaonik, ali i planina Ril koja se nalazil u susednoj zemlji Bugarskoj. 

Ova planina ima odlične staze za vožnju biciklom ili šetnje, i svake godine se na ovoj planini održava manifestacija Džipijada. 

Smatra se da će u budućnosti ova planina biti poznato skijalište zbog odličnih terena na kojima sezona snega traje i do devet meseci. A pored odličnih terena, Besna kobila ima bogastvo pašnjaka na kojima se nalazi veliki broj lekovitih biljaka. 

Na ovoj planini posotji i nekoliko uređenih staza za šetnju,  a jedan od tih staza vodi do vodopada Damljanik koji se nalazi na oko 6 km od sela Kriva Feja. Ovaj vodopad je visok 12km i pogled na njega je vredan malo duže šetnje ovim krajem.

Pored staza za pešake, imaju i staze za biciklste koje su izazov za bicikliste kada je u pitanju reč o vožnji u prirodi. 

Ovaj netaknuti biser je pravi primer čistog vazduha, nezagađenog zemljišta i pravog prirodnog bogastva. 

#2 Beljanica

Planina Beljanica je destinacija sa najviše različitih prirodnih atrakcija. Moćna priroda i čist vazduh su odlični za šetnju.  A u desnom podnožnju ove planine se nalazi upravo jedno od najlepših vrela Srbije - Krupaljsko vrelo.

Modra boja i nestvarno okruženje čine da ova lokacija podseća na neku egzotičnu destinaciju. Druga atrakcija koju morate posetiti prilikom posete ovoj planini jeste vodopad Veliki Buk. Visok i moćan vodopad koji je okružen prelepom prirodom je postao poznat među domaćin turistima, a u njegovom okruženju je smešten i restoran. 

Zahvaljujući svojoj strukturi, ova planina je puna pećina, u koje spada i Resavska pećina koja je jedna od najpoznatijih u Srbiji. A osim uživanja u prirodi, poseta ovoj planini, podrazumeva i obilazak Manasije, jednog od najlepših naših manastira koji je zadužbina Stefana Lazarevića. 

#3 Ozren

Ozren je planina koja se nalazi u blizini Sokobanje. S obzirom da se smatra lekovitom planinom, sasvim je jasno zašto se veliki broj pacijenata sa oftalmološkim ili drugim problemima šalje na odmor na ovu planinu. 

Ova planina nije dobra samo za zdravstveni turizam.  Ona ima bogatu vegetaciju i uređena izletišta. Zbog toga, ova planina je savršeno mesto za beg iz grada i uživanje u prirodi. 

Ozren ima i zanimljive atrakcije, a jedna od njih je vodopad Ripaljka, koji je i najviši vodopad u Srbiji, dok se tu nalazi i srednjevekovni manastir - Jermenčić. Za taj manastir se smatra da su ga podigli Jermeni.

Planinu ozren takođe zovu i planinom za zaljubljene. Duga, ali ne naporna šetnja će zaljubljeni par  dovesti do “kamena ljubavi”. To je mesto na kom su se po narodnom predanju voleli hajduk Veljko i Čučuk Stana. Običaj je da kad dođete na to mesto, stanete na kamen, poljubite se i to bi trebalo da vam garantuje večnu ljubav.

Ovu planinu okružuje i veliki broj izletišta koji garantuju udoban i lep boravak na ovoj planini. 

#4 Bobija

Planina Bobija je  smeštena u Zapadnoj Srbiji u blizini Valjeva i Ljubovije. Ona je nažalost jedna od najmanje poznatih planina kod nas iako ima mogućnosti da postane omiljena turistička destinacija turistima.

Bobija skriva preko sto izvora hladne vode koji i čine njen zaštitni znak. Najpoznatiji od tih izvora jeste izvor “Dobra voda”. Ova planina je osim izvora, poznata i po predivnim zelenim livadama, gustim šumama i raznovrsnom životinjskom svetu.

Stanovništo sela koja se nalaze na planini Bobija se uglavnom bave prodajom maline i stočarstvom. 

Ukoliko vam je potreban beg od grada i svež planinski vazduh, planina Bobija je odličan izbor za vas.

#5 Gledićke planine

Poslednje prirodno bogastvo Srbije koje ćemo spomenuti u ovom tekstu su Gledićne planine. Za njih je čuo mali broj ljudi i uglavnom su poznate planinarima i okolnom stanovištvu. Ove planine se nalaze na samom jugu Šumadije. 

Gledićke planine su dobile naziv po selu Gledić koje se tu nalazi i one predstavljaju najduže planine u celoj Šumadiji. Podeljene su rečnim dolinama: Lepenice, Grošničke reke, Ždrlajice, Pčeličke i Dulenske reke.

Glenićke planine su bogate divnim šumama, rekama, kao i potocima. Pored bogatog prirodnog sveta, možete videti i divlje životinje poput srne i divlje svinje.  Ove planine preporučuju se za šetnje, ali isto tako i za biciklizam.

Na području Gledićih planina se mogu pronaći i gvožđe, bakar, ugalj i barit - što čini ovu planinu i čuvarima rudnog bogatstva.

Ono što je posebno što možete videti u ovim planinama jesu kuće koje su uglavnom stare preko sto godina. Na taj način možete osetiti autentični duh jednostavnog života u ovim planinskim selima. A možete i prespavati u krčmi koja je stara preko dvesta godina. 

Svaka od ovih planina vam pruža jedno predivno iskustvo, čist vazduh, divnu prirodu i odmor za vaše telo, kao i za um. Ukoliko želite da pobegnete od grada, gužve, buke, bilo koja od ovih planina je savršen izbor za to. Srodni tekstovi:


Da li dnevni Horoskop može biti opasan? Astrologija između pseudonauke i manipulacija

Svako od nas je barem jednom u životu pročitao dnevni horoskop. Za mnoge ljude je to samo obična raz...

Detaljnije

VODIČ ZA LETOVANJE: BEZ ČEGA NIKAKO NE BI TREBALO DA IDETE NA PLAŽU

Čini se da razmišljanja o novom letovanju počinju mnogo pre početka nove letnje sezone. Rekli...

Detaljnije

Spakujte se kao profesionalac! Neophodni predmeti za vaš putni neseser!

Putovanja su uzbudljiva, ali mogu doneti i izazove kada je u pitanju održavanje zdravlja i lepote na...

Detaljnije

Osvojite nove vrhove uz pomoć alatki za savršenu avanturu

U svetu koji je sve brži i neprestano se menja, mnogi od nas traže načine da pobegnu od svakodnevnic...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS