Top 3 destinacije u Srbiji za neverovatne izlete


Srbija Srbija


Kada ste poslednji put putovali kroz Srbiju? Jedna od dobrih strana šetanja našom zemljom jeste što se često može naići na neke delove, mesta, zaseoke, koji pružaju zanimljiva iskustva, ali i pored toga niste mogli da čujete često za njih. Svaki grad sa svojom okolinom priča neku novu priču, golica maštu istorijskim podacima, nekim legendama i mitovima iz davnih vremena, a modernim vremenom sklapa nespojive granice i strane. Bez razmišljanja, Srbija je zemlja koju vredi istraživati, čiji svaki kutak treba posetiti, kako bismo se uverili šta to sve nudi, a da niko o tome ni ne priča.

Uglavnom se zna šta se sve da videti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, po čemu je određeni grad poznat, bila to neka tvrđava, postojbina istorijskih ličnosti ili, pak, bila to hrana koje uvek i svuda ima u izobilju. Ali, hajde da se malo pomerimo od civilizacije i vidimo okolna mesta, prirodu i u okviru toga najbolje i veoma popularne destinacije koje zavređuju da ih bar jednom u životu posetite.

Polja lavande na Fruškoj gori

Lavanda je prva asocijacija mnogima na bakine škrinje i ormare koji uvek mirišu intenzivno na ovu biljku, jer bake su uvek čuvale svoje džempere i stvari od moljaca i drugih insekata upravo sasušenom lavandom. Pored toga, lavanda je čest sastojak u kozmetičkoj industriji, a njena primena je još šira od toga, dok je lavandin med jedan od najskupljih. Ali, lavandina polja su nešto sasvim drugačije.

Dok se francuska Provansa prepoznaje po najsavršenijim poljima lavande, kao i Toskana u Italiji, pre nekoliko godina lavanda se pojavila i na Fruškoj gori u okviru ogromnog polja koje tek polako počinje da liči na prethodno pomenuta mesta. Dok čekamo da vidimo šta će sa ovog polja lavanda učiniti na tržištu, ne smemo zaobići da posetimo ovaj raj na zemlji, uz nezaobilazno pravljenje fantastičnih fotki koje ova žbunasta biljka pravi viralnim, bez sumnje!

Krupajsko vrelo

Prva reakcija na pogled fotografija Krupajskog vrela jeste „ovo je kod nas?!“ i dok se odgovor ne dobije, oči i mozak teško shvataju činjenicu da je ovaj nestvarni prikaz deo Istočne Srbije. Homoljski kraj je, inače, poznat kao velika ekološka oaza, mesto na kojem se uživa u pravoj, netaknutoj prirodi, a Krupajsko vrelo ceo ovaj kraj čini nekako filmskim, nestvarnim, zaista bajkovitim. Ovo kraško jezero, neobično smaragdno zelene boje, mešajući izvor i reku u sebi, nije samo raj za oči, već za um i dušu, pa jedan izlet godišnje trebalo bi da bude terapija svakome ko voli prirodu.

Đavolja varoš

Nedaleko od Niša, nalazi se prirodan fenomen, redak bilo gde u svetu - Djavolja varoš. Tačnije, dva fenomena, a prvi su zemljane figure koje obrazuje reljefe koji podsećaju na osobe, kojih ukupno ima 202, a koje su okružene drugim fenomenom, dvama izvorima veoma kisele vode. I dok nauka ima svoje objašnjenje, legende su daleko zanimljivije. Jedna kaže da su to okamenjeni svatovi koji su hteli da venčaju brata i sestru, pa ih je bog okamenio na molitvu vile koja nije uspela da ih urazumi, dok druga kaže da su reljefi đavoli koje je narod tog kraja nosio i trpeo zlo i muku. Naše je da verujemo u šta god želimo, ali da je ovaj kraj zanimljivo posetiti, videti Đavolju i Paklenu jarugu, kao i Saski rudnik, to je ono neizbežno.


Srodni tekstovi:


Pakovanje osetljivih stvari za putovanje: KAKO DA RIZIK OD OŠTEĆENJA SVEDETE NA MINIMUM?

Bilo da se radi o selidbi, poklonu ili transportu osetljivih i lomljivih stvari potrebno je posebnu ...

Detaljnije

Zašto su krovni koferi nezobilazni na putovanjima?

Značajan element svakog automobila jeste gepek jer je komforan i praktičan prtljažnik uvek prednost....

Detaljnije

Ne idete na odmor - bazen za dvorište je možda solucija

Iako je tek stiglo proleće, mnogi su već pristupili pripremama za leto na razne načine – gleda...

Detaljnije

Kako se zaštiti od sunčanice - Saveti za efikasnu zaštitu

Sunčanica je ozbiljan zdravstveni problem koji može da se javi kao rezultat izloženosti sunčevim zra...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS