Kako se spakovati za skijanje?


Zima Saveti

Da li vam pakovanje pred bilo koji put unosi unosi nervozu i imate večiti strah da ćete nešto zaboraviti?

Ne brinite, niste jedini!

Pakovanje je jedna od najstresnijih aktivnosti mnogim ljudima i ma koliko često putovali uvek je prisutna bojazan da ćemo nešto važno zaboraviti da ponesemo.

Naročito se dobro treba pripremiti za odlazak na skijanje zbog gomile stvari koje je bitno poneti sa sobom, ali ako svoje pripreme počnete na vreme i pre toga pažljivo pročitate tekst koji smo za vas pripremili, pakovanje vam više nikad neće biti muka!

#1 Tople čarape i donji veš - u ovom slučaju što više to bolje

Na zimovanju ćete mnogo vremena provoditi napolju i zato je veoma važno spakovati dovoljno toplih čarapa i donjeg veša. Najbolje su čarape koje zadržavaju toplotu, a prijatne su i ne zaustavljaju vam cirkulaciju.

Za dame su ženske hulahopke prijatne za nošenje odličan izbor jer čuvaju toplotu, prijanjaju uz vašu kožu i smanjuju mogućnost da zaradite upalu na zimovanju. Što se muškaraca na zimovanju tiče, toplo preporučujemo dugačke gaće. Nemojte se stideti da ih obučete. Ako je ikada potrebno nositi ovaj odevni predmet, to je dok ste na zimovanju, ukoliko ne želite da se prehladite!

Podrazumeva se da morate poneti nepromočivu obuću predviđenu za sneg, ali ako se ipak dogodi da vam se noge pokvase, promenite čarape što pre!

Za zimovanje je najbolje spakovati duplo od svega, jer bolje sprečiti nego lečiti, zar ne?

#2 Čizma glavu čuva

Ako idete na zimovanje i ako ćete dane provoditi na snegu u šetnji i skijanju, morate imati nepromočive čizme predviđene za sneg i planinu! Najbolje je odvojiti malo više novca i kupiti što kvalitetnije čizme za sneg, jer ih nećete nositi stalno i trajaće vam veoma dugo.

Kada ih budete kupovali imajte u vidu i to da ćete na planini verovatno nositi deblje čarape i da je važno da u čizmi bude dovoljno prostora kako vas ne bi žuljala.

Kupovina kvalitetnih čizama za sneg izuzetno je važna. Poslednja stvar koju želite je da se prehladite dok ste na zimovanju usred mokrih nogu, samo zato što niste imali vodotpornu obuću.

#3 Garderoba - mora biti topla i prijatna

Kako ćete mnogo sati provoditi na snegu, veoma je važno da sva garderoba koju planirate da ponesete bude topla i udobna. Birajte mekše džempere od merino vune koji vas neće bockati ispod skafandera dok ste na stazi.

Prirodni materijali su najbolji izbor.

Što se donjih delova odeće tiče, mekane trenerke i helanke su bolji izbor nego uske farmerke i pantalone. Ukoliko znate da hotel u kom ćete biti smešteni ima spa centar ponesite i kupaći kostim.

Ako ste kojim slučajem planirali da provedete novogodišnje i božićne praznike na zimovanju pretpostavljamo da ćete hteti negde da izađete uveče. U tom slučaju ne zaboravite da ponesete i nešto od svečanije garderobe.

#4 Njegovo visočanstvo skafander

Najbitnija stvar za skijanje posle skija jeste udobni nepromočivi skafander. Imate dve opcije kada idete na skijanje - možete se odlučiti za skafander ili za nepromočivu skijašku jaknu i skijaške pantalone. Odaberite ono u čemu mislite da ćete se osećati prijatnije. Za sneg će vam uz skafander biti potrebne i rukavice, kapa, šal…

Što se opreme za skijanje tiče, možete je kupiti u specijalizovanoj prodavnici sportske opreme u vašem gradu ili je iznajmiti na licu mesta kada stignete na planinu.

Sve zavisi od toga koliko često planirate da idete na skijanje, da li ste početnik koji do sad nije imao priliku da skija ili veteran, kao i kojim prevoznim sredstvom putujete i koliku razdaljinu imate da pređete.

#5 Neseser sa svim potrebnim sitnicama

Kao i na svako drugo putovanje, i na zimovanje je potrebno poneti neseser sa svim potrebnim lekovima, kozmetikom i sitnicama koje mogu zatrebati. Na putu je uvek dobro imati lek protiv glavobolje, mučnine, suplemente za imunitet, hanzaplast, kao i svaku terapiju koju inače pijete.

Što se kozmetike tiče najvažnije je poneti kremu sa zaštitnim faktorom jer je na skijanju još lakše izgoreti na suncu nego leti! Pored toga bilo bi dobro poneti i nocnu kremu za lice i losion za telo i ruke jer će vam od hladnog vazduha koža sigurno biti ispucala i suva.

Ukoliko planirate i da izađete uveče negde tokom zimovanja ne zaboravite da spakujete šminku i parfem.

#6 Pasoš, novčanik i možda i najbitnije - osiguranje

Novčanik i lična dokumenta su na kraju krajeva jedino od predmeta što vam je zaista potrebno. Sve druge sitnice koje eventualno zaboravite da spakujete možete kupiti na licu mesta.

Ono što biste morali imati jesu putno i zdravstveno osiguranje. Bez obzira da li planirate vratolomije na snegu ili mirni odmor na planini, kao i da li putujete svojim prevozom, u sopstvenoj organizaciji ili preko agencije.

Osiguranje je posebno značajno ukoliko planirate da na skijanje odete u inostranstvo, jer RFZO pokriva svega 19 evropskih zemalja - članice bivše Jugoslavije, zemlje s kojima se Srbija graniči i Austriju, Belgiju, Veliku Britaniju, Italiju, Luksemburg, Nemačku, Češku, Holandiju, Francusku, Slovačku i Poljsku, i to samo za hitne medicinske slučajeve.

Ako vas na skijanju zaboli zub, stomak ili grlo - sve troškove lečenja morate platiti sami.

Zato se ne igrajte sa sudbinom i uplatite sebi osiguranje pre puta!

Nadamo se da su vam naši saveti za pakovanje pred odlazak na skijanje bili korisni i da će vam olakšati pripreme ove zime.


Srodni tekstovi:


Kako da krovni koferi budu efikasno i pravilno odabrani?

Pakovanje stvari je nezaobilazan deo svakog letovanja, zimovanja, pa čak i kratkog poslovnog puta. U...

Detaljnije

Drvengrad – kada odlična ideja jednog čoveka proslavi celu Srbiju!

Da li ima neko ko nije čuo za Drvengrad na Mećavniku?! Naravno da ne zato što je ovo i etno-sel...

Detaljnije

Putovanje sa bebom – upustiti se u avanturu ili ne

Roditeljstvo je, mnogi bi rekli, jedna velika avantura, koja počinje rođenjem deteta pa sve do... za...

Detaljnije

Saveti za čišćenje aparata za espresso kafu na kapsule?

Šolja ukusne, jake, kafe koja budi i priprema za ceo dan, jedan je od najlepših načina...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS