8 razloga zašto je dobro jesti slatkiše na putovanju


Saveti Saveti

Od malena smo učeni da previše slatkiša nije dobro za naše zdravlje. Mame su nas upozoravale da ćemo pokvariti zube, ugojiti se i dobiti bubuljice. Te pretnje ostale su nam zauvek urezane u svest.

Međutim, priznaćete da uopšte nije lako odoleti slatkim poslasticama kao što su neodoljive krofne koje mogu biti punjene ukusnim kremom, prelivene čokoladom ili klasične, posute šećerom, poput onih koje su naše bake spremale.

Iako u slatkišima ne treba preterivati, kao ni u čemu drugom, postoje prednosti jedenja istih o kojima često ne znamo dovoljno. Na primer, umeren unos određenih slatkiša čuva naše srce i aktivira hormone koji čine da se osećamo srećno i zaljubljeno.

Kako su putovanja prirodno stresna za naš organizam jer predstavljaju promenu ustaljenog ritma na koji smo navikli, dobro je pri ruci uvek imati nešto slatko da nas “podigne”.

U nastavku smo izdvojili 10 benefita slatkiša zbog kojih ćete poželeti da ih uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu na pametan način.

#1 Slatkiši su instant izvor energije

Doputovali ste na dugo očekivanu destinaciju, međutim put je bio dug i naporan i sada ne možete da se razbudite i osećate da vam fali energije za obilazak grada kom ste se tako radovali. Ovo je trenutak u kom biste verovatno potražili spas u energetskom napitku ili šolji kafe. 

Odmah ćemo vam reći da to nije dobro rešenje i da kofein može učiniti da pored umora samo osetite i razdražljivost ili napetost.

Mnogo bolje rešene jeste doza šećera koja će vam momentalno podići energiju te ćete se osetiti produktivnije. Naučnici koji izučavaju procese spavanje savetuju da se obavezno pojede malo crne čokolade pre 10 ujutru radi razbuđivanja.

#2 Poboljšavaju raspoloženje

Slatkiši aktiviraju dopamin u našem organizmu, koji je odgovoran za dobro raspoloženje. Ipak, treba biti umeren jer ni prevelika količina ovog hormona nije pogodna.

#3 “Čuvaju” energiju za kasnije

Naše telo ne troši svu energiju odjednom več postepeno i u intervalima. Taj proces naziva se glikogeneza i on omogućava organizmu da funkcioniše određeno vreme bez potrebe za unosom hrane.

#4 Prirodni zaslađivači su pogodniji od veštačkih

Ukoliko ste se pitali da li postoji razlika između prirodnih zaslađivača i veštačkih, odgovor je da. Prirodni su zdraviji i sadrže antioksidanse koji pomažu našem mozgu da efikasnije funkcioniše.

#5 Poseduju hranjive sastojke neophodne za balansiranu ishranu

Mnogi ljudi koji drže rigorozne dijete izbegavaju slatkiše u potpunosti i ignorišu prirodnu potrebu svog organizma za glukozom. To nije dobro na duže staze jer je glukoza jednako važan nutritijent kao i drugi i neophodna nam je za uravnoteženo funkcionisanje.

#6 Pomažu pri smanjenju kilaže

Koliko god neobično ovo zvučalo, do sada smo shvatili da je određena doza šečera neophodna našem organizmu za funkcionisanje. Ljudi koji treniraju i troše ubrzano kalorije često, kako bi izbegli slatkiše za koje smatraju da ih goje, posežu za poslasticama koje samo naizgled deluju kao zdravija opcija.

Naime, mnoge “zdrave” slane grickalice ili voćni i proteinski šejkovi imaju neuporedivo više kalorija nego čokolada i nisu toliko pogodne za naš organizam. Zato, dopustite sebi sledeći put nakon celodnevnog sunčanja i plivanja ili špartanja po evropskim metropolama taj cheat day. Pojedite onu krofnu na koju ste bacili oko! Dokle god ste umereni to je sasvim okej i poželjno!

#7 Slatkiši smanjuju rizik od moždanog udara

Ovo sigurno niste znali! Studije su dokazale da ljudi starosti od 45 do 78 godina svakodnevnim unosom male doze slatkiša smanjuju rizik od moždanog udara za čak 17%. Pored toga, veoma je važno uvesti na vreme zdrave navike poput redovne fizičke aktivnosti kao vid prevencije.

#8 Pomažu kod melanholičnog raspoloženja

Kao što smo već naveli, dokazano je da namernice poput čokolade mogu trenutno podići raspoloženje i učiniti da se osetimo manje deprimirano i tužno. Ljudi ne posežu bez razloga za sladoledom i čokoladom u trenucima raskida ili drugih deprimirajućih situacija.

Naravno, dugoročno “lečenje” čokoladom je loša ideja i nikako je ne preporučujemo. Ukoliko se osećate loše ili prolazite kroz stresan period najbolje je porazgovarati sa psihologom.

I za kraj…

Videli smo da konzumiranje slatkiša može imati mnogo benefita po naše psihičko i fizičko zdravlje, kao i po produktivnost. Ne postoji razlog zbog kog bismo morali da se u potpunosti odreknemo slatkog. Čak i u slučaju hroničnih bolesti i rigoroznih dijeta postoje zdravije alternative kojima se čovek u dogovoru sa stručnim licem treba povremeno počastiti u prilikama kao što je godišnji odmor.

Većina nutricionista danas savetuje upravo balansiranu ishranu i neodricanje ni od čega. Stoga uživajte u zasluženoj poslastici na svom zasluženom letovanju ali zapamtite da je umerenost ključ svega!






Srodni tekstovi:


Kako oporaviti kosu nakon letovanja u tri koraka?

Nakon dana provedenih na plaži ili bazenu, sve mentalne baterije su napunjene i spremni ste za nove ...

Detaljnije

Poklonička promo tura kroz projekat - Čudni su putevi vere od Lima do Zete

Od utorka, 20.06.2023.do četvrtka 22.06.2023.godine u organizaciji Turističke organizacije Priboj i ...

Detaljnije

Posetite Budimpeštu, najlepši biser Dunava

Glavni grad Mađarske, Budimpešta, je često opisana i kao biser Dunava, a stoji kao živopisni ...

Detaljnije

Muške papuče - nezaobilazne za pravo letovanje

Obuća je oduvek igrala ključnu ulogu u ljudskim društvima. Još od prvih dana ljudske c...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS