Da li je pametno da koristimo suplemente za imunitet pre planiranog putovanja?


Saveti Zima Saveti Zima


Najjednostavniji mogući način na koji možete da pomognete sopstvenom organizmu da se izbori sa brojnim izvorima infekcija koje vas mogu zadesiti tokom putovanja na egzotičnim destinacijama jeste da vodite računa o načinu života. A to podrazumeva da redovno unosite kvalitetnu hranu, da spavate između 6 i 8 časova, te da redovno vežbate. Makar i umereno. 

Ipak, svi smo svesni činjenice da sve to i nije baš moguće za ljude koji su zaposleni, odnosno koji imaju svakodnevnih obaveza. Samim tim se moraju i prilagošavati određenom ritmu, pa se nekada dogodi da ne mogu da budu fizički aktivni ili da mogu sebi da priušte da odspavaju tek par sati. Upravo tada su suplementi za imunitet poželjna opcija, jer se radi o preparatima koji imaju za cilj da relativno brzo pomognu čoveku da pojača odbrambene snage sopstvenog organizma a ujedno napravi kvalitetnu bazu za sve izazove koje putovanje nosi sa sobom.

Naravno da treba biti pažljiv prilikom korišćenja ovih preparata, te da se u potpunosti treba pridržavati uputstva za njihovu upotrebu, a najpre u vezi sa načinom primene i propisanim doziranjem, odnosno periodom u kome je poželjno koristiti ih. Svakako treba imati na umu i to da suplementi za imunitet nisu lekovi koji će pomoći jačanju odbrambenih snaga ljudskog organizma, već pomoćni preparati koji će mu pomoći da razvije što bolji imuni odgovor. 


Zašto su dobri suplementi za imunitet?

I dok pristalice prirodnog načina ishrane i načina života uopšte smatraju da suplementi za imunitet nisu dobro za korišćenje, dotle ljudi koji ih koriste imaju sasvim drugačije i potpuno suprotno mišljenje. A samim tim što postoje brojni preparati tog tipa, ne može se reći da je baš tako jednostavno odabrati koji od njih su najbolji za korišćenje u konkretnom slučaju. Upravo iz tog razloga važi opšta preporuka da najpre treba zatražiti savet stručnjaka po tom pitanju, kako bi suplementi za imunitet mogli da daju adekvatan efekat u konkretnom slučaju.

Neki od njih su oplemenjeni određenim vitaminima i mineralima, pa bi njih trebalo da koriste isključivo oni ljudi, koji imaju manjak tih elemenata u organizmu. A da bi mogli da budu sasvim sigurni da su suplementi za imunitet najbolji u njihovom slučaju, moraju izvršiti određene analize, kako bi bilo precizno utvrđeno koji vitamini i minerali im nedostaju u organizmu, da bi mogli i na taj način da ih nadoknade. Upravo iz tog razloga se ne savetuje korišćenje ovih preparata na svoju ruku, posebno u situaciji kada se radi o pacijentu sa narušenim zdravstvenim stanjem. 

Naravno da postoje i suplementi za imunitet koji su na biljnoj bazi. Neki od njih su namenjeni i mlađoj populaciji, posebno u periodu puberteta, kada dolazi do manjka određenih elemenata u organizmu, usled naglog rasta. I kao i kada su u pitanju suplementi za imunitet namenjeni odraslima, tako se i u ovom slučaju treba pridržavati upustva stručnjaka, ali i uputstva koje je navedeno uz odabrani proizvod o načinu korišćenja preparata.

Svemu tome treba dodati i redovnu fizičku aktivnost, kao i redovnu ishranu uz pažljivo izbalansirane obroke, što će uz pažljivo odabrane suplemente namenjene jačanju odbrambenih snaga ljudskog organizma sasvim sigurno imati pozitivan efekat.
Srodni tekstovi:


4 saveta za zdravu ishranu dece na moru

Odlazak na letovanje sa decom ume da bude stresno, naročito kada je hrana kod manje dece u pitanju.R...

Detaljnije

Leto u Crnoj Gori - koja su najbolja letovališta?

Da li već planirate letovanje? Zašto vaš izbor ne bi bila Crna Gora?Brojni turisti &sc...

Detaljnije

Spisak stvari koje treba poneti na odmor

Odlazak na odmor predstavlja pravo uživanje, bez obzira da li se radi o odlasku na more, planinu ili...

Detaljnije

Putovanje u Dubai – snovi koji lako postaju java

Putovanje o kojem se često sanja i mašta, jeste odlazak u najveći i najnaseljeniji grad u Uje...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS