Saveti za negu obojene kose na moru, kako duže zadržati njenu boju i sjaj


Leto Saveti


Leto je sezona sunčanja, kupanja i relaksacije na plaži, ali sunce, so i hlor mogu biti štetni za obojenu kosu. Obojena kosa može izgubiti sjaj, postati suva i ispucati ako ne primenite odgovarajuću negu. 

Takođe, može se desiti da boja brže izbledi ili se isperi tokom odmora na moru. 

Kako bi se zadržala lepa boja i sjaj na kosi, postoji nekoliko saveta koje bi trebalo da se primenjuju za vreme boravka na moru.


Izbor pravog šampona i regeneratora za obojenu kosu

Kada je u pitanju nega obojene kose na moru, jedan od ključnih faktora za očuvanje boje i sjaja je pravilan izbor kvalitetnih proizvoda za negu kose. Obojena kosa zahteva posebnu negu koja će je hidrirati, očuvati boju i sprečiti oštećenja. 

Prilikom biranja pravih proizvoda za obojenu kosu, treba imati na umu nekoliko faktora. 

Prvo, treba birati šampone i regeneratore koji su bez sulfata. Sulfati su jaki deterdženti koji mogu isušiti kosu, oštetiti boju i otežati zadržavanje vlage u kosi. Zato je važno izabrati proizvode koji su blagi, nežni i ne sadrže agresivne sastojke.

Drugo, preporučuje se izbor šampona i regeneratora koji su bez parabena. Parabeni su konzervansi koji se često koriste u kozmetičkim proizvodima, ali se smatraju potencijalno štetnim za kosu i zdravlje. Biranje proizvoda bez parabena može biti korisno za očuvanje boje i zdravlja obojene kose.

Takođe, proizvodi koji sadrže UV filtere ili imaju zaštitu od sunca mogu pružiti dodatnu zaštitu obojenoj kosi od štetnih sunčevih zraka. UV zraci mogu izbledeti i oštetiti boju kose, pa je važno koristiti proizvode koji pružaju ovu vrstu zaštite.

Regeneratori i maske za kosu koji su namenjeni obojenoj kosi mogu pružiti intenzivnu hidrataciju, negu i obnovu boje. Birajte proizvode koji sadrže hranljive sastojke poput arganovog ulja, keratina ili biljnih ekstrakata koji će ojačati kosu i produžiti trajanje boje.


Izbor pravog šampona i regeneratora za obojenu kosu može igrati ključnu ulogu u očuvanju boje i sjaja tokom boravka na moru. 

Pažljivim odabirom proizvoda koji su bez sulfata i parabena, imaju zaštitu od sunca, kao i dodatne hranljive sastojke, možete obezbediti optimalnu negu i zaštitu za svoju obojenu kosu.

Redovno ispiranje kose čistom vodom nakon kupanja u moru ili bazenu je još jedan koristan savet. 

Pomoći će u uklanjanju soli, hlora i drugih štetnih stvari koje mogu da utiču na boju i sjaj obojene kose. Nakon ispiranja, nanesite balzam za kosu ili sprej za prehranu kose kako biste kosi pružili potrebnu vlažnost.


Korišćenje proizvoda za zaštitu od sunca

Kada je u pitanju očuvanje obojene kose na moru, važno je obratiti pažnju na zaštitu od sunca. UV zraci mogu izbledeti boju kose i oštetiti njenu strukturu. 

Zato je preporučljivo koristiti proizvode za zaštitu od sunca posebno formulisane za kosu.

Proizvodi za zaštitu od sunca za kosu dolaze u različitim oblicima, kao što su sprejevi, serumi, kreme ili ulja. Oni pružaju zaštitu od štetnih UV zraka, ali takođe mogu hidrirati kosu i sprečiti isušivanje.

  • SPF faktor

Proizvodi za zaštitu od sunca za kosu često sadrže SPF faktor, koji ukazuje na nivo zaštite od UVB zraka. Treba birati proizvode sa SPF faktorom od najmanje 30 kako biste obezbedili adekvatnu zaštitu.

  • Vodootpornost

Ako planirate provesti puno vremena u vodi, birajte proizvode koji su vodootporni ili otporni na ispiranje. Na taj način će proizvod ostati na kosi čak i prilikom kupanja.

  • Sastav proizvoda

Obratite pažnju na sastav proizvoda i izaberite one koji sadrže hranljive sastojke poput arganovog ulja, kokosovog ulja ili pantenola. Ovi sastojci će hidrirati kosu, sprečiti lomljivost i oštećenja tokom izlaganja suncu.

  • Jednostavna primena

Odaberite proizvode koji se lako nanose na kosu. Sprejevi su obično najpopularniji izbor jer se ravnomerno raspršuju po kosi, olakšavajući pokrivanje svih delova.

Nakon nanošenja proizvoda sa zaštitnim faktorom od sunca, preporučuje se često ponavljanje primene tokom boravka na suncu, posebno nakon kupanja ili znojenja. 


Redovno ispiranje kose čistom vodom nakon kupanja u moru ili bazenu

Redovno ispiranje kose čistom vodom nakon kupanja u moru ili bazenu je veoma važno za negu obojene kose. More i bazeni sadrže so, hlor, štetne hemikalije i mineralne naslage koje mogu oštetiti i isušiti kosu, kao i ubrzati ispiranje boje.

Kada je u pitanju more, so može isušiti kosu i izvlačiti vlagu, što može dovesti do lomljenja i oštećenja. 

Hlor u bazenima takođe može isušiti kosu i prouzrokovati promene u boji, posebno kod svetlijih nijansi. Zato je važno isprati kosu čistom vodom odmah nakon izlaska iz mora ili bazena.

Prilikom ispiranja kose, potrebno je temeljno ispirati sve delove kose, uključujući kožu glave i posebno krajeve. Treba koristi mlaku ili hladnu vodu, jer topla voda može dodatno isušiti kosu. Isto tako koristiti i blagi šampon i regenerator za obojenu kosu kako bi se uklonili ostaci soli, hlora i drugih nečistoća.

Redovno ispiranje kose čistom vodom nakon kupanja u moru ili bazenu je jednostavna, ali efikasna mera kojom možete očuvati boju i zdravlje svoje obojene kose tokom leta.


Održavanje hidratacije kose na moru

Održavanje hidratacije kose na moru izuzetno je važno za zdravlje kose.. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih koraka koji se mogu preduzeti kako bi se održavala hidratacija kose na moru.

Slana voda nagriza kosu i, ako se ne ispere, može isušiti kosu i dovesti do pucanja dlake. Stoga je važno nakon svakog kupanja u moru isprati kosu slatkom vodom da biste uklonilo višak soli i drugih nečistoća.


Nakon što se kosa ispere, treba koristiti hidratantni regenerator ili masku kako biste nadoknadili izgubljenu vlagu. Ovi proizvodi će pomoći u održavanju stanja i sjaja kose. Takođe, koristiti hidratantne maske i šampone koji su posebno formulirani za suvu i oštećenu kosu.

Sunce na moru već „peče“ kosu pa je neophodno izbegavati upotrebu aparata za stilizovanje, poput pegle za kosu ili fena. Na taj način će se izbeći oštećenja koja ti aparati mogu naneti kosi i dodatna isušivanja.

Na moru je takođe, važno povećati unos vode kako bi se održao normalan nivo hidratacije. Dodatno, unos voća i povrća koje sadrže visok procenat vode je odličan način da se doprinese hidrataciji celog tela, pa tako i kose.


Spremi se za leto na vreme, primenom ovih korisnih saveta, kosa se može održati zdravom, hidriranom i sjajnom tokom celog leta na moru. 

Važno je imati na umu da je pravilna nega kose ključna za njenu dugoročnu lepotu i zdravlje.


Srodni tekstovi:


Najpogodnije lokacije za život sa porodicom

Pored konstantnih gužvi, buke, zagađenja i neizbežne nervoze u saobraćaju – potraga za mirom u...

Detaljnije

Kako se spakovati za skijanje?

Da li vam pakovanje pred bilo koji put unosi unosi nervozu i imate večiti strah da ćete nešto...

Detaljnije

Da li je pametno da koristimo suplemente za imunitet pre planiranog putovanja?

Najjednostavniji mogući način na koji možete da pomognete sopstvenom organizmu da se izbori sa brojn...

Detaljnije

Najjeftiniji prevoz do aerodroma

Bez obzira u kom delu grada živite, osim ako to nije Surčin, prevoz do aerodroma nikako ne može da i...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS