Putovanje s malim budžetom


Saveti Saveti

Putovanje je strast mnogih, ali često se čini da je rezervisano samo za one s dubokim džepovima. Međutim, istina je da avanture ne moraju koštati bogatstvo. U današnjem svetu, s pravim informacijama i malo kreativnosti, moguće je istražiti čuda sveta čak i s ograničenim finansijskim sredstvima. Pomoći ćemo vam da maksimalno iskoristite svaki dinar, evro ili dolar dok putujete, bez obzira na vaš budžet. Uz pravu pripremu i otvoren um, svet može postati vaš, čak i kada putujete s malim budžetom.

Planiranje putovanja

Istraživanje destinacija

Pre nego što se upustite u avanturu, važno je znati gde želite ići. Ali, kako odabrati destinaciju kada je budžet ograničen? Počnite s istraživanjem zemalja koje su poznate po niskim troškovima života. Zemlje u jugoistočnoj Aziji, delovima Južne Amerike ili istočnoj Evropi često nude bogata iskustva za deo cene koju biste platili u zapadnim zemljama. Pored toga, razmislite o sezoni; poseta destinacijama van sezone može značiti manje gužve i niže cene.

Fleksibilnost sa datumima

Kada putujete s ograničenim budžetom, fleksibilnost može biti vaš najbolji prijatelj. Alati poput Skyscanner-a ili Google Flights-a omogućavaju vam da pretražujete letove za čitav mesec ili čak godinu, pomažući vam da pronađete najjeftinije datume za putovanje. Osim toga, možete putovati i sredinom nedelje umesto vikendom, kada su cene često niže.

Rano bukiranje

Iako last-minute ponude mogu biti primamljive, često je najbolje bukirati unapred kako biste osigurali najbolje cene. Ovo se posebno odnosi na popularne destinacije ili tokom visoke sezone. Pratite promocije avio-kompanija, prijavite se za obaveštenja o cenama i budite spremni da rezervišete čim pronađete dobru ponudu.

Planiranje putovanja može biti jednako uzbudljivo kao i samo putovanje. S pravim informacijama i malo predanosti, možete osigurati da vaša avantura ne premaši vaš budžet, ali da i dalje bude ispunjena nezaboravnim trenucima.

Jeftin prevoz

Low cost kompanije
Low cost avio-kompanije unele su revoluciju u svet putovanja, omogućavajući putnicima da prelete velike udaljenosti za male pare. Kada koristite ove kompanije, važno je pažljivo pročitati sve informacije, jer često naplaćuju dodatne takse za prtljag, obrok ili čak za online check-in.

Autostop
Iako možda nije za svakoga, autostop može biti efikasan i ekonomičan način putovanja, posebno u zemljama gde je to uobičajena praksa. Ako se odlučite za ovu opciju, uvek razmislite o svojoj bezbednosti. Putujte tokom dana, obavestite nekoga o svojim planovima i slušajte svoj instinkt.

Deljenje vožnje
Platforme poput BlaBlaCar omogućavaju putnicima da dele vožnje s drugima koji putuju u istom pravcu. Ovo može biti odličan način da smanjite troškove putovanja i upoznate nove ljude.

Noćni autobusi i vozovi
Putovanje noću može biti dvostruko korisno: štedite na prevozu i preskačete troškove noćenja. Mnoge kompanije nude udobne noćne autobuse ili vozove s ležajevima, što omogućava putnicima da se odmore dok prelaze velike udaljenosti.

Povoljan smeštaj

Hosteli
Hosteli su često prva opcija za putnike s ograničenim budžetom. Nude osnovne usluge, društveno okruženje i često se nalaze u centru gradova. Kada birate hostel, obratite pažnju na recenzije drugih putnika, posebno u pogledu čistoće, bezbednosti i atmosfere. Mnogi moderni hosteli sada nude i privatne sobe, što može biti dobra opcija za one koji žele malo više privatnosti.

Couchsurfing
Couchsurfing je platforma koja povezuje putnike s lokalnim meštanima koji su voljni da ponude besplatan smeštaj. Osim što štedi novac, Couchsurfing može pružiti jedinstveno iskustvo upoznavanja lokalne kulture iz prve ruke. Važno je pročitati recenzije domaćina, komunicirati unapred i postaviti jasna očekivanja.

Kampovanje
Za ljubitelje prirode, kampovanje može biti idealan i ekonomičan način smeštaja. Bilo da je to divlje kampovanje ili boravak na uređenim kamp mestima, važno je biti informisan o lokalnim pravilima i regulativama. Osim što štedi novac, kampovanje pruža priliku da se povežete s prirodom i uživate u prelepim pejzažima.

Hrana i piće na budžetu

Kuvanje za sebe
Jedan od najefikasnijih načina da uštedite novac na putovanju je da sami pripremate obroke. Kupovina namirnica u lokalnim prodavnicama ili na pijacama ne samo da je jeftinija, već vam pruža priliku da isprobate lokalne sastojke i recepte. Ako odsedate u hostelu, često ćete imati pristup zajedničkoj kuhinji, što olakšava pripremu obroka.

Ulična hrana
U mnogim zemljama, ulična hrana je ne samo povoljna, već i izuzetno ukusna. Ovo je odličan način da probate autentične lokalne specijalitete bez prevelikog troška. Uvek tražite tezge ili štandove gde jedu lokalci, jer su to često najbolja mesta.

Lokalne preporuke
Umesto da posećujete turističke restorane, pitajte lokalce gde oni jedu. Često će vas uputiti na manje poznate, ali izvanredne restorane ili kafane koje nude odličnu hranu po povoljnim cenama. Takođe, možete koristiti aplikacije ili web stranice poput TripAdvisor-a ili Yelp-a da pronađete mesta s dobrim ocenama i pristupačnim cenama.

Štednja novca tokom putovanja

Koristite studentske ili druge popuste
Ako ste student, senior, ili pripadate nekoj drugoj grupi koja često ima pravo na popuste, uvek nosite sa sobom odgovarajuće isprave ili kartice. Mnoge institucije, prevoznici ili atrakcije nude značajne popuste za određene grupe. Informišite se unapred i iskoristite sve dostupne pogodnosti.

Lokalna valuta
Kada putujete, važno je razmisliti o najboljem načinu razmene novca. Izbegavajte razmenu na aerodromima ili hotelima gde su provizije često najviše. Umesto toga, koristite lokalne banke ili preporučene menjačnice. Informišite se o bankomatima i provizijama za podizanje novca u inostranstvu.

Putno osiguranje
Iako može izgledati kao dodatni trošak, putno osiguranje može vas spasiti velikih izdataka u slučaju nesreće, bolesti ili drugih nepredviđenih okolnosti. Uporedite različite ponude i pronađite osiguranje koje najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu.

Dodatak

Putovanje s ograničenim budžetom je lakše kada imate prave alate na dohvat ruke. Evo nekoliko preporučenih resursa koji vam mogu pomoći:

Web sajtovi za jeftine letove: Skyscanner, Kayak, Momondo.
Platforme za smeštaj: Airbnb, Booking.com, Hostelworld.
Aplikacije za deljenje vožnje: BlaBlaCar, UberPool.
Web sajtovi za razmenu kuća: HomeExchange, GuestToGuest.
Aplikacije za lokalne preporuke: TripAdvisor, Yelp, Foursquare.

Bez obzira na vaše finansijske mogućnosti, svet je otvoren za istraživanje. S pravim resursima, planiranjem i malo kreativnosti, možete doživeti nezaboravne avanture koje će obogatiti vaš život.


Srodni tekstovi:


Vidikovac Banjska stena – pogled koji osvaja i lepotom hipnotiše

Jedan od najlepših vidikovaca je Banjska stena na planini Tari koji omogućava fantastičan&...

Detaljnije

Strastveno putovanje zajedno: Kako proživeti nezaboravna iskustva i osnažiti vezu.

Kako proživeti nezaboravna iskustva i istovremeno osnažiti vezu? Otkrijte kako zajedničko istraživan...

Detaljnije

Probiotik i njegova dobrobit na putovanjima

Putovanja su uzbudljivo iskustvo koje nas vodi u nove delove sveta, omogućavajući nam da istražimo...

Detaljnije

Oprema za bebe bez koje ne treba kretati na putovanje

Putovanje sa bebom je jedinstveno iskustvo koje uz pravilnu pripremu neće biti naporno ni roditeljim...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS