Kada dete treba da nosi kupaći kostim?


Leto Saveti Saveti Leto

Roditelji današnjih mališana su odrastali u drugačijem vremenu, koje je podrazumevalo i drugačije navike i način života. Neki od njih sve to primenjuju i na svoju decu, a neki su se potpuno uklopili u savremene svetske trendove, te prenebregnuli činjenicu da su oni odgajani na potpuno drugačiji način. 

Oni koji odgajaju decu kao što su njih njihovi roditelji ne vode mnogo računa o tome da li je to u skladu sa novitetima u gajenju dece na svetskom nivou ili ne, jer jednostavno znaju da je to dobro za njihove mališane. 

Međutim, svakako da postoje i oni roditelji, koji decu vaspitavaju upravo onako kako je to trenutno moderno. I često se baš oni trude da dokažu svima da su u pravu i da zapravo treba maksimalno primenjivati sve novitete, koji se plasiraju u vezi sa uzgojem dece.

Međutim, nije moguće reći ko je od njih u pravu. Zapravo pravo imaju i jedni i drugi, jer vaspitavaju svoju decu onako kako smatraju da je dobro. 


Kupaći kostimi za devojčice 


Nije ništa čudno danas na plaži videti dete staro tek nekoliko godina u kupaćem kostimu kao za odrasle. I dok je to u ne tako davnoj prošlosti bilo gotovo potpuno nezamislivo, danas je to uobičajena slika na letovanju. Nekome se to dopada, a neko smatra i da je to zaista za osudu, jer dete u najranijem uzrastu još uvek nije svesno svog tela, te nema potrebe skrivati ga. 

Dok su odrastali njihovi roditelji, bilo je sasvim normalno da ni dečaci ni devojčice do perioda puberteta ne nose kupaće kostime na plaži. Danas, međutim, mnogi moderni roditelji, odnosno oni koji su okrenuti savremenim trendovima u vaspitanju dece, smatraju gotovo skandaloznim. Trendovi u vaspitanju su se promenili, pa to nije zaobišlo ni neka pravila koja se odnose na putovanja sa decom

Suvišno je komentarisati sve to, jer u principu isključivo od perspektive roditelja, odnosno od toga na koji način želi da vaspita svoje dete, zavisi i da li će moderne trendove u tom smislu prihvatiti ili ne. 


Šta kažu psiholozi?


Svakako da su oprečna mišljenja i stručnjaka o ovoj temi. Pojedini tvrde da je sasvim normalno da dete do određenog uzrasta trčkara po plaži bez ikakvih kupaćih kostima, jer će na taj način uživati u potpunosti u svojoj slobodi, dotle ima i onih koji zastupaju potpuno suprotno mišljenje. Kupaći kostimi su obavezni, većina njih smatra, bez obzira što dete nije ni svesno svog tela. 

Kako se u svetlu svih tih izjava ponašati, nije nimalo jednostavno roditeljima. 

U suštini su stručnjaci saglasni da bi roditelji svakako trebalo da zastupaju lični stav, koji imaju po tom pitanju. Ako odluče da puste svoje dete da raste, kao što su oni rasli, onda sasvim sigurno ne bi trebalo da obraća pažnju na zlurade komentare. A njih će, gotovo sigurno biti, jednostavno zato što to u ovom trenutku nije moderno. 

Sa druge strane, roditelji koji u potpunosti poštuju savremene trendove u vaspitanju dece, ne smatraju uopšte čudnim da njihova ćerka, stara tek koju godinu, ima dvodelni kupaći kostim na primer. 

Da li će se sve to odraziti na ličnost deteta i u kojoj meri, ostaje nam da vidimo.







Srodni tekstovi:


Zašto bi trebali da posetite Đerdapsko jezero?

Đerdapsko jezero je najveće veštačko jezero u Srbiji, plavi je dragu...

Detaljnije

Beg iz grada ili Kako izgleda jedan kvalitetan “tim building”?

Firma u kojoj radim, odavno neguje timski duh i druženje. Praktično smo svi kao jedna velika porodic...

Detaljnije

Palićko jezero – naše „Panonsko more“

Na severu Srbije, u blizini Subotice, nalazi se Palićko jezero, najveće prirodno jeze...

Detaljnije

Planirate da krenete sa časovima vožnje i osećate dozu straha? Polaganje vozačkog ispita nije nikakav bauk!

Sigurno je svako od nas osetio bar malu nelagodnost kada je prvi put seo u automobil i krenuo sa čas...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS