Da li trudnice smeju da putuju?


Saveti

Saznanje da će se porodica uvećati za još jednog člana, možda i dva, je posebna radost, medjutim, ta radost brzo prolazi i menja je briga za sve i svašta. Roditelji se najviše plaše da na neki način ne ugroze bebu. Neka od pitanja koja muče buduće mame su vezana za to kako da se ponašaju, šta da jedu, da li da putuju. Ginekolozi savetuju da se buduće mame ponašaju isto kao i do pre trudnoće, s tim što sve aktivnosti treba da svedu na umerenost, znači, ako putuju, ne treba sebi da zadaju preteške zadatke i obavezno pred put treba da posete svog ginekologa. Prva poliklinika Beograda u svom timu ima ginekologe koji su više od lekara, pravi prijatelji koji će budućim mamama pomoći da rasterećene odu na odmor.

Kada Vam lekar neće savetovati da putujete?

Iako ste u trudnoći, ne treba sebi da uskraćujete sve što Vas raduje, opušta relaksira. Ginekolozi savetuju da trudnica, ukoliko je zdrava i trudnoća normalno protiče, vreme provodi u prirodi, šetnjama, kraćim putovanjima, a zašto da ne i letovanju. Ukoliko nema razloga za to, ginekolog sigurno neće zabraniti putovanje. Ukoliko se desi bilo kakav problem koji je za brigu poput krvarenja, bola u stomaku, kontrakcija, oticanja nogu, smanjene učestalosti pokretenja ploda, svakako treba ginekolog da odradi pregled i da svoje mišljenje i savet kako treba da se ponašate i da li da putujete ako ste planirali. U Prvoj poliklinici Beograd radi jedan od najpoznatijih, ginekolog Predrag Mitrović, on će Vas primiti, obaviti pregled i dati prave savete kako da se ponašate. Ako postoji rizik od razvoja hipertenzije, dijabetesa i spontanog pobačaja, sigurno Vam neće savetovati da putujete, medjutim, ukoliko ne postoji ni jedan od ovih rizika, nema ni rizika da putovanje ugrozi bebu i to će Vam reći ginekolog. Ukoliko planirate da putujete, najbolje je da to bude izmedju 14. I 28. nedelje, ginekolog sigurno neće savetovati da putujete pre 10. nedelje dok ne prodju svi simptomi sa početka trudnoće, telo se prilagodilo i smanjen je rizik od pobačaja i mogućih komplikacija. U prvom trimestru su česte mučnine, malaksalost i umor, pa u takvom stanju, trudnica nije spremna za duže putovanje. U poslednjem trimestru plod je dovoljno veliki da materica pritiska bešiku, pa su česti problemi sa mokrenjem, ali i rizik od prevremenog porodjaja ukoliko se preterano opteretite, tako da će ginekolog sigurno savetovati da tada ne putujete. 


Kako da birate destinaciju?

Posavetujte se sa ginekologom i o izboru destinacije, birajte onu na kojoj je najlakše doći do željenog mesta, vodite računa da u smeštaju postoji lift, ukoliko ste na višem spratu. Važno je da se osećate sigurno i komforno, zato ponesite najudobnije cipele, odeću od prirodnih materijala i birajte jutra i večeri za šetnju. Ono što je važno i za najzdraviju trudnicu su higijenski uslovi i voda za piće, pa ako se preporučuje flaširana voda, koristite je i kada perete zube i ne treba da pijete pića sa ledom. Koristite čaše za jednokratnu upotrebu, vodite računa da hrana bude termički dobro obradjena. Jako je važno da se u trudnoći pravilno hranite, pa nema izuzetaka ni tokom putovanja. Pored ginekološkog pregleda, budućim mamama se savetuje i odlazak kod zubara pre putovanja


Srodni tekstovi:


Bivša trudnica vam daje savete – šta vas očekuje u 23. nedelji trudnoće?

Sve promene koje ste prošli do sada ni meni nisu strane. Svaka trudnoća se razlikuje, ali mog...

Detaljnije

Nekoliko saveta u pogledu izbora rolo zavesa!

Kada kažemo zavese, često prva pomisao može biti dekorativna uloga koju imaju u domu ili poslovnom p...

Detaljnije

VODIČ ZA LETOVANJE: BEZ ČEGA NIKAKO NE BI TREBALO DA IDETE NA PLAŽU

Čini se da razmišljanja o novom letovanju počinju mnogo pre početka nove letnje sezone. Rekli...

Detaljnije

Letovanje na Rodosu 2022 – san svih ljubitelja grčkog primorja

Veliki broj Srba letuje isključivo u Grčkoj, i „grčkom letu i grčkoj atmosferi“ daju aps...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS