Ture biciklom po Rimu


Evropa Evropa

Rim, večni grad, sa svojim bogatim nasleđem i vekovima istorije, pruža posetiocima priliku da se upuste u putovanje kroz vreme. Dok većina turista bira tradicionalne načine obilaska, sve više avanturista otkriva čari biciklističkog turizma u ovom prelepom gradu. Biciklizam po Rimu nije samo način prevoza - to je jedinstveno iskustvo koje vam omogućava da osetite puls grada, njegove mirise i zvuke, dok se krećete kroz uske uličice, preko drevnih trgova i pored impozantnih spomenika.

Prednosti vožnje bicikle u Rimu su brojne. Pre svega, bicikl je ekološki način prevoza koji vam omogućava da izbegnete gužve u saobraćaju i pronađete parking gotovo bilo gde. Uz to, biciklizam je odličan način da se približite atrakcijama koje su često nedostupne automobilima ili autobusima, poput pešačkih zona ili parkova. Takođe, vožnja biciklom pruža priliku da otkrijete manje poznata mesta u Rimu, od malih kafana do uvučenih vrtova, koje biste možda propustili da ste se kretali drugim prevoznim sredstvima. U odnosu na pešačenje, biciklom možete videti mnogo više za isti vremenski period.

Gde iznajmiti bicikl u Rimu?

Rim nudi mnogo opcija za iznajmljivanje bicikla, bilo da tražite klasičan gradski bicikl, MTB ili čak električni bicikl. Evo nekoliko preporučenih rent-a-bike radnji:

Bici & Baci: Nalazi se u blizini Koloseuma i nudi širok izbor bicikala za iznajmljivanje. Takođe organizuju vođene biciklističke ture po gradu.
Rolling Rome: Osim standardnih bicikala, ovde možete iznajmiti i segway ili električni skuter. Nalaze se blizu Vatikana.
https://www.listnride.com/rome Odlična i jeftinija varijanta je korišćenje ove aplikacije, koja vam omogućava da po nižim cenama iznajmite bicikl od osoba (fizičkih lica) koji ih daju u najam.

U zavisnosti gde odlučite da iznajmite bajs, kao i koji model, cena se kreće od 10e do 60e dnevno.

Saveti o sigurnosti:

Vožnja biciklom po Rimu može biti otežana zbog brdovitog terena, prometnih ulica i kaldrme, ali uz nekoliko osnovnih saveta, možete se bezbedno kretati gradom:

Biciklističke staze: Rim je u poslednjih nekoliko godina proširio svoju mrežu biciklističkih staza. Preporučuje se da koristite ove staze kad god je to moguće, posebno ako ste prvi put u Rimu.
Oprez na kaldrmi: Mnoge ulice u Rimu imaju kaldrmu, što može biti klizavo, naročito kada je mokro, takođe može biti nezgodno za bicikle satanjim točkovima.
Izbegavajte najprometnije ulice: Ako je moguće, izbegavajte glavne saobraćajnice i koristite manje ulice i prolaze. Ovo ne samo da je bezbednije, već vam pruža i priliku da otkrijete skrivene delove grada.
Zaključavanje bicikla: Kada ostavljate bicikl, uvek ga zaključajte. Preporučuje se korišćenje debelih lanaca ili U-lockova.
Rim je brdovit te je preporuka da ukoliko niste u formii iznajmite elektricni bicikl.

Tura 1: Antički Rim

Početna tačka: Koloseum

Koloseum, poznat i kao Flavijev amfiteatar, je najveći amfiteatar ikada izgrađen i simbol je rimske imperije. Ovde su se održavale gladijatorske borbe, borbe sa divljim zverima i druge javne spektakle. Sa svojim impozantnim lukovima i ogromnom arenom, Koloseum je pravo čudo antičke arhitekture.

Ruta: Koloseum -> Rimski forum -> Panteon -> Circo Massimo

Rimski forum: Nakon Koloseuma, provozajte se do Rimskog foruma, političkog, komercijalnog i religioznog centra antičkog Rima. Ovde možete videti ruševine hramova, bazilika i pijaca koje svedoče o veličini i moći Rimske imperije.

Panteon: Sledeća stanica je Panteon, najbolje očuvana građevina iz antičkog Rima. Sa svojom ogromnom kupolom i centralnim otvorom (okulusom), Panteon je arhitektonsko remek-delo. Nekada hram svim rimskim bogovima, danas je crkva i grobno mesto nekoliko poznatih Italijana, uključujući slikara Rafaela.

Circo Massimo: Tura se završava u Circo Massimo, ogromnom stadionu gde su se održavale trke sa konjskim zapregama.

Dužina ture: Oko 10 km

Trajanje: Približno 2 sata, uključujući kratke pauze za razgledanje svake znamenitosti.

Tura 2: Rim uz reku Tibar

Početna tačka: Trastevere

Trastevere je jedan od najšarmantnijih delova Rima, poznat po svojim uskim uličicama, boemskom duhu i živopisnim trgovima. Ova oblast je idealno mesto za početak ture uz reku Tibar, jer se nalazi na zapadnoj obali reke i pruža predivan pogled na grad.

Ruta: Trastevere -> Ostrvo Tibar -> Piazza Navona -> Engleski most

Ostrvo Tibar (Isola Tiberina): Nakon Trastevere-a, svratite na Ostrvo Tibar, najmanje naseljeno ostrvo na svetu. Ostrvo ima bogatu istoriju i bilo je domaćin hramu Asklepiju, bogu isceljenja. Danas na ostrvu možete posetiti crkvu San Bartolomeo.

Piazza Navona: Vožnja vas dalje vodi do Piazza Navone, jednog od najpoznatijih rimskih trgova. Trg je nekada bio stadion za atletska takmičenja, a danas je domaćin prelepim fontanama, uključujući Fontanu četiri reke Berninija.

Anđeoski most (Ponte Sant'Angelo): Vaša tura se završava na Anđeoskom mostu, koji je prvobitno izgrađen kao pristupni put za Hadrijanov mauzolej, sada poznat kao Anđeoski zamak. Most je ukrašen prelepim skulpturama anđela.

Opis: Reka Tibar je uvek bila žila kucavica Rima, pružajući gradskom stanovništvu vodu, transport i zaštitu. Mnogi mostovi prelaze ovu reku, svaki sa svojom jedinstvenom istorijom i arhitekturom. Vožnja biciklom uz reku pruža priliku da se divite ovim građevinama i saznate više o njihovoj ulozi u razvoju grada.

Dužina ture: Oko 8 km

Trajanje: Oko sat ipo vremena, uključujući kratke pauze za razgledanje svake znamenitosti.

Tura 3: Moderni Rim i parkovi

Početna tačka: Piazza del Popolo

Piazza del Popolo, što u prevodu znači "Narodni trg", je jedan od najvećih i najpoznatijih trgova u Rimu. Sa svojim obeliskom, crkvama i fontanama, ovaj trg je savršeno mesto za početak vaše ture.

Ruta: Piazza del Popolo -> Villa Borghese -> Bioparco di Roma (zoološki vrt) -> Auditorium Parco della Musica

Villa Borghese: Nakon Piazza del Popolo, uputite se prema Villa Borghese, jednom od najvećih i najlepših parkova u Rimu. Ovaj park je domaćin Galleria Borghese, muzeju sa impresivnom kolekcijom umetničkih dela, kao i prelepim jezerima, fontanama i skulpturama.

Bioparco di Roma (zoološki vrt): Unutar Villa Borghese nalazi se i Bioparco di Roma, jedan od najstarijih zooloških vrtova u Evropi. Ovde možete videti razne životinjske vrste, od egzotičnih ptica do velikih mačaka.

Auditorium Parco della Musica: Vaša tura se završava u Auditorium Parco della Musica, impresivnom modernom kompleksu koji je dizajnirao poznati arhitekta Renzo Piano. Ovo mesto je domaćin brojnim koncertima, predstavama i događajima tokom cele godine.

Opis: Moderni Rim nudi kombinaciju prirodnih lepota i savremene arhitekture. Ova tura vam pruža priliku da se opustite u zelenim oazama grada, dok uživate u modernim građevinama i kulturnim sadržajima. Bilo da ste ljubitelj prirode, umetnosti ili arhitekture, ova tura nudi za svakog po nešto.

Dužina ture: Oko 12 km

Trajanje: Približno 2,5 sata.

Najbolje doba dana za biciklizam u Rimu

Rano jutro ili kasno popodne su idealni za biciklizam. U to vreme ulice su manje prometne, a temperature su prijatnije. Takođe, svitanje i sumrak pružaju predivnu atmosferu za vožnju kroz grad.

Rim, sa svojom bogatom istorijom i raznolikim pejzažima, pruža biciklistima jedinstvenu priliku da istraže grad na potpuno nov način. Vožnja biciklom omogućava posetiocima da se približe srcu grada, otkrivajući skrivene kutke i uživajući u panoramskim pogledima koji se često propuštaju tradicionalnim metodama obilaska. Bilo da ste ljubitelj istorije, prirode ili moderne arhitekture, biciklističke ture po Rimu nude nešto za svakoga.

Zato, sledeći put kada posetite Rim, razmislite o iznajmljivanju bicikla i upustite se u avanturu na dva točka. Otkrijte čari Rima iz nove perspektive i upijte atmosferu večnog grada dok se  vozite njegovim ulicama i trgovima. Bez sumnje, biciklistička tura po Rimu biće iskustvo koje ćete dugo pamtiti.


Srodni tekstovi:


Vidikovac Banjska stena – pogled koji osvaja i lepotom hipnotiše

Jedan od najlepših vidikovaca je Banjska stena na planini Tari koji omogućava fantastičan&...

Detaljnije

Pripremite se za avanturu na otvorenom i doživite nezaboravno kampovanje!

Kampovanje je jedna od najuzbudljivijih aktivnosti koja vam omogućava da se povežete sa prirodom, iz...

Detaljnije

Novi Sad – Grad mnogih lepota i prilika za kvalitetan život

Vojvođanska prestonica, dunavska lepotica i srpska Atina… Novi Sad je jedan od najlepših gradova Evr...

Detaljnije

Letite ovog leta bezbedno iz Beograda do grčkih letovališta

Grčka je najatraktivnija letnja lokacija za naše turiste, prosto obožavamo njena letovališta zato št...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS