Bivša trudnica vam daje savete – šta vas očekuje u 23. nedelji trudnoće?


Saveti Saveti

Sve promene koje ste prošli do sada ni meni nisu strane. Svaka trudnoća se razlikuje, ali mogu vam sa sigurnošću reći koje simptome možete očekivati u 23. nedelji trudnoće, ali i ostalim nedeljama jer sam ne tako davno i ja bila trudna. Sećam se i svih dobrih saveta koji su mi pomogli u ovom periodu pa ću rado da ih podelim sa vama.

Kako se trudnica oseća u 23. nedelji trudnoće?

Stomak polako raste, i iako nisu sve trudnice jednakog obima, karakteristično za 23. nedelju trudnoće je to što počinju da se naziru simptomi koji će vas pratiti tokom čitavog 3. tromesečja.

Nagomilavanje tečnosti u organizmu je sve veće jer telo proizvodi 50% više tečnosti i krvi. Na svaka 3 sata se u potpunosti zameni plodova voda i stvori nova i samo to je dovoljno za veće opterećenje srca i bubrega, a tome treba dodati i veću prokrvljenost organizma, ali i sve manje prostora za položaj srca.

Do 9. meseca srce će porasti za 12% i rotirati se drugačije da bi napravilo mesta za bebu. Zato i pritisak varira, ali se javljaju i proširene vene. Zašto treba ležati na levoj strani? Zato što stomak pritiska arteriju koja vodi ka nogama pa je razmena krvi teža, a vene veće.

Ja sam bila aktivna trudnica celu trudnoću, barem do ovog perioda. Sećam se da sam 23. nedelju trudnoće započela sa osećajem da mi treba odmora. Jednostavno, telo je nije moglo da prati moje želje. Ako se i vi osećate tako moj savet vam je da slušate svoj organizam i odmarate, ali uz podignute noge i uz što više ležanja jer je to dobro za organizam.

23. nedelja trudnoće donela je sledeće promene. Ginekolog mi je uveo dodatne doze gvožđa jer beba ima sve veće zahteve pa se moj organizam može iscrpeti.

Sve češće sam osećala one lažne kontrakcije koje nisu opasne, ali ako osećate konstantne bolove i imate strahove, pitajte ginekologa za savet. Bilo bi neodgovorno da vam kažem da je sve OK, to samo lekar može da potvrdi.

Sećam se i da je bilo očito za 23. nedelju trudnoće da se vratio moj apetit, ali sada sam imala i „napade“ gladi koji su činili da jedem čokoladu i krastavce, pa krem… Imate li i vi takve faze?

Kakve vam savete mogu dati?

Meni je pomoglo to što sam slušala samo ginekologa i svoje telo. Zanemarila sam „babske priče“, slušanje o drugim trudnicama koje su trudnoću iznele bez problema i nastavila po svom.

To je značilo sve više odmora uz strogu pažnju šta jedem. Problem sa iznenadnom gladi sam rešila tako što sam na svakih par sati imala užinu, voće, povrće, sok…pa je organizam imao energije.

Kada imate decu nije lako posvetiti se samo sebi, ali sam ovaj period iskoristila da ih uvedem u promene koje očekuju. „Sada mama mora da se odmori, ubrzo će vam se pridružiti u igri…“ je nešto što su morali znati, jer ću kasnije imati obaveze oko bebe, a moje dvoje starije dece je moralo da vežba strpljenje i da mi pomažu. Neke od najlepših sećanja me vežu za njihovo interesovanje šta radi bata u stomaku i kako će ga zajedno čuvati…

Sve je ovo prošlo, kao da je juče bilo. Neka i vi imate lepe uspomene vezane za 23. nedelju trudnoće i radujte se ovo magičnom iskustvu.


Srodni tekstovi:


Najjeftiniji prevoz do aerodroma

Bez obzira u kom delu grada živite, osim ako to nije Surčin, prevoz do aerodroma nikako ne može da i...

Detaljnije

Putovanje s malim budžetom

Putovanje je strast mnogih, ali često se čini da je rezervisano samo za one s dubokim džepovima. Međ...

Detaljnije

Nekoliko krema koje morate imati u putnoj apoteci

Kućna apoteka, kao i putna apoteka u svakom momentu mora imati pojedine lekove, kreme i losione. Gen...

Detaljnije

Isplanirajte savršeno porodično putovanje ovog leta

Leto je savršeno vreme za porodična putovanja, pružajući priliku za zajedničke avanture i stv...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS