Pakovanje osetljivih stvari za putovanje: KAKO DA RIZIK OD OŠTEĆENJA SVEDETE NA MINIMUM?


Saveti


Bilo da se radi o selidbi, poklonu ili transportu osetljivih i lomljivih stvari potrebno je posebnu pažnju posvetiti njihovom pakovanju. Nekada sama činjenica da se radi o nečemu što je podložno lomljenju nije dovoljna jer se može desiti da slučajno ispustimo paket iz ruku i da napravimo nenadoknadivu štetu. Zato danas postoji nekoliko jednostavnih načina da osigurate da roba stigne sigurno sa jednog mesta na drugo. 

OBRATITE PAŽNJU NA PAKOVANJE

Potrudite se da pakovanje odgovara dimenzijama i obliku onoga što je predmet vaše pošiljke ili onoga što želite da transportujete. Radi sigurnosti najčešća preporuka je da to bude zapakovano u tvrdoj kartonskoj kutiji koja je ispunjena odgovarajućim zaštitnim materijalima (poput stiropora, papira, pucketave folije itd.) oko robe, odnosno da predmet bude obmotan tako da ne može slobodno da ,,leti“ po kutiji tokom udaranja i truckanja prilikom kretanja vozila. Na taj način obezbeđuje se puna sigurnost sadržaja pošiljke u prenosu i smanjuje mogućnost da dođe do pojedinačnog pomeranja i dodirivanja predmeta u zajedničkoj kutiji. 

PUCKETAVA FOLIJA

Iako nam je,,air bubble“ ili pucketava folija bila omiljena igračka kada smo bili mali tek danas možemo da uvidimo koje ona sve protektivne funkcije ima. Pored zabavne, pucketava folija ima mnogo važniju ulogu u zaštiti i pakovanju svih vrsta lomljivih proizvoda. Obezbeđuje odličnu zaštitu raznih proizvoda od udaraca i nepovoljnih vremenskih prilika, a uz to je vrlo lako uklopiva uz bilo koji oblik.  Pucketava folija je delotovorna zaštita kod prenosa i transporta staklenih i keramičkih proizvoda, zatim elektronskih komponenti, kompjuterske opreme i muzičkih instrumenata ali i nekih delova knjigovodstvene opreme. Obično je prvodina, elastična i lagana. Pucketava folija štiti i od prodora vlage i vode, štiti robu od prljanja i otporna je na različite hemikalije. Primena pucketave folije je široka ne samo za selidbe i transporte lomljivih stvari već i u velikim industrijama poput građevinske, staklarske, drvne priliko proizvodnje, ali i u mnogim drugim delatnostima. Dostupne su u različitim veličinama i slojevima. 


NALEPNICE NA PAKOVANJU

Način na koji je obeležena pošiljka može uticati na svest transportera o kakvoj sadržini paketa se radi. Zato je uvek važno da to i naglasite jer ovakva roba ima poseban tretman u smislu posebne pažnje koja im se posvećuje prilikom prijema, odlaganja, prevoza i uručenja. To pojačava i odgovornost lica koje je za nju zaduženo. Nalepnice mogu biti sa različitim natpisima, poput ,,staklo“ ili ,,lomljivo“ itd. a mogu biti i u vidu slike koja to prezentuje. Nekada veoma važan natpis na nalepnici kutije može biti onaj koji je označen strelicom koja pokazuje prema kojem pravcu treba da se odlaže, skladišti i isporuči taj paket. 

PREVOZ ROBE

Nekada je veoma važno i koje prevozno sredstvo birate u odnosu na onu krhku robu koju transportujete ili šaljete. Kada angažujete profesionalne firme koje se time bave od njih možete dobiti najpouzdanije savete. U zavisnosti od odabira prevoza zavise i načini pakovanja i nivo sigurnosti i zaštite toga što šaljete. 

OSIGURANJE 

Kada govorimo o većim količinama robe koja se transportuje onda je svakako stavka o kojoj treba razmišljati i osiguranje te robe upravo od nesrećnog slučaja od oštećenja ili delimičnog i potpunog uništenja iz različitih razloga. Ako se nesreća i desi, biće vam isplaćena osigurana suma u odnosu na premiju osiguranja. 

Najčešći rizici do kojih može doći dešavaju se prilikom preuzimanja robe, transporta ili njenog istovara i opasnosti mogu biti razne. Uvek je dobro preventivno delovati i ove rizike svesti na minimum.
Srodni tekstovi:


Da li trudnice smeju da putuju?

Saznanje da će se porodica uvećati za još jednog člana, možda i dva, je posebna radost, medju...

Detaljnije

Vodič za odmor - Kako da sami organizujete putovanje

Planiranje i organizacija putovanja često zna oduzeti toliko vremena i energije da se od stresa ne m...

Detaljnije

Putovanje u Barselonu: šta je potrebno da znate i šta MORATE posetiti?

Vamos a Barcelona!Putujete u Barselonu: evo šta je potrebno da znate i šta MORATE pose...

Detaljnije

Najveća jezera u Srbiji

Srbija je zemlja koju krase brojna izvorišta i prirodni vodotokovi koji čine žilu kuc...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS