Beč kome se uvek vraćamo


Evropa Saveti Evropa Saveti

Kad treba otići na par dana da ujedno vidiš prijatelje i neki grad u kome ima šta da se vidi i doživi dobro dodju jeftine karte. Beč je pravi izazov i uvek mami taj osećaj da makar na kratko budeš deo jedne bogate istorije i inspirativne sadašnjosti. 

Prednost je i blizina Beča pa se uštedi na vremenu, koje kao da svima danas nedostaje. A pogodnost koju daju jeftine karte za avion omogućava i smanjenje troškova putovanja, tako da u obzir dolaze i jednodnevni i dvodnevni boravci pa da opet budete više nego zadovoljni. Čudesan spoj arhitekture i prirode u tom gradu čini pravu riznicu koja privlače veliki broj turista, tako da je Beč jedan od najposećenijih gradova Evrope, sa kvalitetom života koji je, prema anketama, u samom svetskom vrhu. 

SKOKNI DO BEČA – IMAŠ JEFTINE KARTE

U Beču palate Šenbrun i Hofburg jednostavno morate videti. Palata Šenbrun ima blizu 1500 soba i apartmana, a neke od njih koristila je i carica Marija Terezija. Park u Šenbrunu UNESCO je uvrstio u svoju svetsku baštinu. 

Palata Hofburg je više od šest vekova bila sedište Habzburške monarhije. Od 1275. je službeno sediše svakog austrijskog vladara, a danas je zvanična rezidencija austrijskog predsednika. 

Palatu Belvedere čine dve impresivne zgrade, Donji i Gornji Belvedere, sa vrtovima i fontama. Tu su i Zimska palata i Dvorske štale u kojima je danas srednjovekovna riznica.

U srcu Beča posetite katedralu Svetog Stefana, impresivno zdanje u gotskom stilu koje je i katedralna crkva arhiepiskopije od 1722. godine. 

U centru grada je čuvena Bečka opera, po mnogima najlepša zgrada opere na svetu, sagrađena 1869. godine. Tradicija ove kulturne institucije datira od 1625. kada je u njoj izvedena prva dvorska opera. Današnji repertoar ispunjava blizu 300 dana godišnjeg kalendara. 

U ovom najužem izboru preporučujemo i Bečku gradsku kuću (Rathaus), koja je i danas administrativno sedište grada, Muzejski kvart (Museum quartier) sa svojih 60 kulturnih institucija u kojima dominira savremena umetnost, a svakako prošetajte Trgom Svetog Stefana (Stephensplatz) u centru grada i kupite neki od suvenira da vas podseća i ponovo priziva Beču.

JEDAN DAN ZA PREGRŠT UTISAKA

U Beč vredi otići i samo na jedan dan, posetiti par izložbi u muzejima i galerijama ako nema vremena za više, i poneti pregršt utisaka zbog kojih se uvek vraćamo tom čudesnom gradu.

Izložba u Albertini posvećena je američkom slikaru Žan-Mišelu Baskijatu (1960 –1988) i američkom ekspresionizmu, a otvorena je do 8. januara 2023. 

Sledeće godine bečki Belvedere obeležava 300 godina postojanja muzeja i tim velikim povodom, od 2. decembra ove i tokom čitave 2023, do 7. januara 2024, priređuje izložbu svoje istorije. 

U Etnografskom muzeju posetioci mogu, do 31. januara 2023, videti dela savremenog umetnika Džordža Nukua, pripadnika Maora, starosedelačkog stanovništva sa Novog Zelanda.

A Muzej suvremene umetnosti (Mumok) do 26. februara 2023. izlaže blizu 500 radova koji se iz raznih uglova bave životinjama, u prirodi, društvu, porodici… Životinje uživo možete videti u Zoo vrtu, čak 750 različitih vrsta, a ako imate vremena zabavite se i odmorite od naporne šetnje u Prateru, oazi između Dunava i Dunavskog kanala. 

MORATE NEŠTO I POJESTI

Predlog za brzi ručak: Bečka šnicla (Wiener Schnitzel), verovatno najpoznatije austrijsko nacionalno jelo ili Bečke kobasice (Wiener Wurstel) koje se prave od goveđeg i svinjskog mesa, umotane u ovčije crevo, još ukusnije kad ih prelijete senfom. 

Od poslastica zna se - Saher torta (Sachertorte), ili štrudla sa jabukama (Apfelstrudel), ili Kaiserschmarrn, iseckani palačinci sa šećerom u prahu i sosom od jabuka. 

Ovoj i svakoj priči o Beču nema kraja. Zato, samo dva predloga za kraj: iskoristiti priliku da jeftine karte za Beč uz Air Srbiju budu ulaznica za grad, a onda potražite ulaznicu za Muzej istorije umetnosti, koji do januara 2023. ima izložbu najpoznatijih dela renesanse i baroka, Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Direra, Ticijana, Rubensa i mnogih drugih.
Srodni tekstovi:


Kako odlučiti koji parfem poneti na odmor

Koliko ste samo puta bili u situaciji da ne znate koji parfem da ponesete kada idete na odmor. Veruj...

Detaljnije

Kako izgleda ugradnja zebra zavesa?

Zebra zavese su poslednjih godina postale popularno rešenje za prozore kancelarija i poslovni...

Detaljnije

Kofer ili putna torba? Šta je bolje za putovanje?

Putovanja su često zadovoljstvo, ali i uzbuđenje i izazov. Kada je karta za put rezervisana, pr...

Detaljnije

Mesta koja morate posetiti u Beogradu

Pored toga što je Beograd omiljen među svojim stanovnicima, srpska prestonica je poželjna turistička...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS