5 jela koje morate probati kada ste u Beogadu


Saveti Srbija


Srpska kuhinja je sigurno nešto po čemu smo nadaleko poznati. Bez obzira da li živite u Srbiji ili nekoj drugoj zemlji, specijaliteti koje naša zemlja ima uvek oduševe, kako svojim izgledom tako i ukusom, i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Svaki kraj naše zemlje ima svoj specijalitet, jelo koje je karakteristično baš za taj kraj, ali koje vredi probati. Svi koji su probali barem jedan specijalitet srpske kuhinje, znaju da je srpska hrana raznovrsna, dobro začinjena, ali što je najvažnije ukusna. Kada posetite Beograd, u njemu možete pronaći sve ukusne specijalitete iz čitave Srbije. Postoji samo jedan problem, nećete moći da stanete sa isprobavanjem raznih gurmanluka.


Meze za bolji apetit


Meze je nešto što svi vole. Jedeš a u suštini ne jedeš, već je to uvertira u dalje gurmanske specijalitete. Tradicionalna drvena daska, na kojoj su kao umetničko delo poređani sirevi, domaći kajmak, razni suhomesnati proizvodi i poneko povrće, čisto da postoji balans. Nekoliko vrsta sireva, mladi i stari kajmak, koji se tope u ustima, u kombinaciji sa domaćim ajvarom, čine da se sva čula probude i zatrepere od sreće. Vruć domaći hleb ili proja, koja se savršeno slaže sa svim ovim delikatesima, predstavljaju samo uvod u ono što sledi. Mada, se po količini i jačini ukusa ovo može smatrati i zasitnim obrokom.


Kiseli kupus u svim varijantama


Iako tradicionalno, i po mišljenju mnogih zimsko jelo, koje zagreva dušu, kiseli kupus u svim oblicima je raj za nepca. Sarma sa rebarcima, ili pak svadbarski kupus sa mesom, uz parče dobrog domaćeg sira i parče proje, vratiće vas u detinjstvo. Gotovo da nema stranca koji se ne oduševi raznim varijacijama jela sa kiselim kupusom, pri poseti našoj zemlji. Uživanje uz neku čašu vina, piva ili nekog drugog pića po izboru, samo će upotpuniti ukus ovog nadaleko poznatog domaćeg jela.


Najbolji ćevapi u Beogradu


Kada se spomene srpska kuhinja, jedna od prvih asocijacija je naravno dobar roštilj. Mešano meso za dve ili više osoba, pravi je poduhvat, sa kojim se nekada treba dobro izboriti. Najbolji ćevapi u Beogradu, nimalo ne zaostaju za njihovim izvornim korenima, i ćevapima koji se prave u Bosni. Sočni, sa dodatkom luka, ajvara, i u ukusnoj domaćoj lepinji, koja je namočena pretopom i začinima. Najbolji ćevapi u Beogradu mogu biti jelo koje ćete pojesti na ulici, kao neku vrstu brze hrane, ali i jelo koje se služi u vrhunskim restoranima.


Slučajnost koja je postala savršenstvo


Jelo, koje takođe može biti posluženo kao varijanta brze hrane ali kao obrok u elegantnim restoranima je svakako Karađorđeva šnicla. Ovo jelo je nastalo slučajno, i to u nedostatku drugih sastojaka, a postalo je sinonim za srpsku kuhinju. Šnicla punjena kajmakom, a zatim uvaljana u poh, i ukusom i mirisom može da parira najpoznatijim jelima svetske kuhinje. Obično se služi uz tartar sos, koji samo upotpunjuje već savršen ukus jela.


Pečenje za prave uživaoce u hrani


Svako slavlje ili svečani ručak, ne mogu se zamisliti bez jagnjećeg ili prasećeg pečenja. Ukusna, hrskava korica, i savršen odnos masnoće i krtine, i to u spoju sa kupus salatom ili nekom drugom vama omiljenom salatom, prava je poslastica u kojoj uživaju i mladi i stari. Kao i većina jela iz naše zemlje, i ovo jelo je veoma kalorično, začinjeno i veoma jako. Ali svakako, ako se konzumira povremeno i u manjim količinama, nema razloga za brigu.

Srodni tekstovi:


Nekoliko načina kako možete reklamirati turističku agenciju

Svi znamo da postoji veliki broj turističkih agencija, koje posluju širom zemlje. Putovanja s...

Detaljnije

Dominikanska Republika: Top 10 atrakcija koje morate videti

Savršene plaže kao sa razglednica, luksuzna odmarališta i jako dobra turistička infras...

Detaljnije

Kako se zaštiti od sunčanice - Saveti za efikasnu zaštitu

Sunčanica je ozbiljan zdravstveni problem koji može da se javi kao rezultat izloženosti sunčevim zra...

Detaljnije

Zvorničko jezero – biser reke Drine

Drina je reka koju su opisali brojni savremenici. Ima ćud planinske reke, ne ukrotiva je, a izraz &b...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj odmor. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS