Mesec Turske
Mesec Turske

Turske baklave

Dušica Antić Rašić | Objavljeno 2012-09-29 11:23:34

Turske baklave

Baklave su jedan od onih slatkiša koje obavezno vezujemo za Tursku. Prave se i u balkanskim zemljama. Ipak, ukus nije isti. O tome kako se pravi prava turska baklava, koji su joj osnovni sastojci i o još nekim stvarima, pričali smo sa Mustafom Karligom, generalnim direktorom Baklava Carstva.

U Srbiju je došao sa porodicom pre malo više od dve godine. U njihovoj proizvodnji svakodnevno nastaju najfinije turske baklave koje Srbi rado kupuju. Svaki dan se pravi sveža baklava. To se radi u toku noći i ujutru šalje u sve prodajne objekte širom Srbije.

Koliko je vremena potrebno da se napravi baklava?
- Baklava se pravi 7-8 sati. To naravno nije za samo jednu tepsiju. To je smesa za sve baklave koje napravimo za jedan dan i to je za sve radnje. Sve se radi ručno osim mešanja testa. Za to imamo mašine. Razvlačenje testa i motanje se, ipak, radi ručno.


Šta je to što mora da sadrži svaka baklava?
- Baklava mora da ima naše specijalno brašno za baklave i naše ulje. To uvozimo iz Turske. Još jedan sastojak koji mora biti iz Turske je pistaći. Ako je baklava sa njima. Sve ostalo – šećer, kokos, orasi...može biti iz bilo koje zemlje.

Pročitajte i:
*Kako pripremiti pravu tursku kafu
*Šta bi valjalo da znate pre odlaska u Turske
*Turska ili Grčka - odmor u maju
*Antalija
*Turska - važni praznici
*Turske reči u srpskom jeziku
*Turska, zemlja mnogih lepota
*Turska partner 34. Međunarodnog sajma turizma

I Srbi prave baklave. Kakva je razlika?
- Probao sam i srpske baklave, naravno. Sviđaju mi se, ali ukus nije isti. Jednostavno je drugačiji recpet. Srpska baklava je sočnija, sprema se na drugačiji način. Raspitivao sam se kako se pravi vaša baklava i drugačije je. Ne može da se poredi. Dobre su obe, svaka na svoj način.

Koji ukus naši ljudi najviše vole?
- Srbi najviše kupuju sa orasima. Na drugom mestu su voćne baklave, sa jagodama i višnjama, onda sa pistaćima, sa kokosom...


Da li ljudi traže recept za baklavu?
- Često mi traže recept za baklavu. Nije problem da ja dam recept, ali nije sve samo u receptu. Bravljenje baklave je tehnika i to mora i da se nauči. Tehnika, princip...Neko traži recept, neko kore, a neko donese i svoj tanjir i želi da mu stavimo na njega da bi kod kuće rekao kako ih je lično pravio.

Uz koje piće se služi baklava?
- Uz baklavu smože da se pije bilo šta, a ono što bih predložio da probate je da uz vruću baklavu pijete hladno mleko.

Pitali smo ga i da li je probao srpske slatkiše i šta najviše voli?
- Od srpskih slatkiša volim da jedem torte i palačinke sa duplom Nutelom.

Pročitajte i:
*Kako pripremiti pravu tursku kafu
*Šta bi valjalo da znate pre odlaska u Turske
*Turska ili Grčka - odmor u maju
*Antalija
*Turska - važni praznici
*Turske reči u srpskom jeziku
*Turska, zemlja mnogih lepota
*Turska partner 34. Međunarodnog sajma turizma

Ostavite komentar

Pretraga ponuda

Kategorija ponuda:
Agencija:
Tip prevoza:
Tip:
Tip usluge:
Cena:
od: do:
Datum polaska:
od: do:
Dodaj reč za preciznije filterisanje pretrage:


Top destinacije

  1. Grčka - 77 ponuda
  2. Turska - 13 ponuda
  3. Italija - 6 ponuda
Mojodmor.rs
Potvrdite
Ne
Da
Kratak pregled