Mesec Turske
Mesec Turske

Portugalija

Turističke ponude - Portugalija

Portugalija-Andaluzija-Castilla

Portugalija-Andaluzija-Castilla
Od: 690 €
Evropa Portugalija
"Žena se ni cvetom ne sme udariti", portugalska poslovica. Glavni grad: Lisabon Jezik: Portugalski Religija: Hrišćanstvo, blizu 91 % stanovništva je katoličke veroispovesti Valuta:...
Portugalija Geografski položaj
Portugalija se nalazi na zapadu i jugozapadu Iberijskog poluostrva u jugozapadnoj Evropi. Graniči se sa Španijom, izlazi na Atlantski okean. U sastav Portugalije ulaze dva arhipelaga u Atlantiku, Azori i Madeira (Madeira). Veći gradovi su Lisabon i Porto.

Klima
Na severu zastupljena je okeanska klima, sa blagim zimama i vlažnim letima. U južnom delu zemlje preovladavaju uticaji s Mediterana sa žarkim i sušnim letima i blagim ali vlažnim zimama sa srednjom januarskom temperaturom od 10 stepeni Celzijusa. U unutrašnjosti leta su vrela i suva.

Medicinske norme
Preporučujemo zbog vaše sigurnosti i bezbednosti, kao i eliminisanja rizika plaćanja visokih troškova lečenja u inostranstvu, da preko Vaše turističke agencije obezbedite polisu osiguranja.

Kuhinja
Se zasniva na morskim specijalitetima. Nacionalno piće je sigurno portugalsko vino.
Nacionalno jelo je sušen i soljen bakalar. Među Portugalcima jedno od omiljenijih jela je i biftek s pečenim jajima na vrhu. Obavezno u Portugaliji probajte i sireve najpoznatiji je "queijo da Serra”, od ovčjeg mleka. Nemojte preskočiti ni slatkiše “ovos moles de aveiro” kolač od jaja, mleka i cimeta, “arroz doce” puding od pirinča prekriven cimetom, ili male kolačiće od marcipana s bademovom kremom.

Bonton na putu
Običaj je da se u restoran dođe pet do petnaest minuta kasnije od zakazanog vremena, na večeru u dom domaćina možete zakasniti i petnaest/dvadeset minuta, a u noćni klub je u redu da se stigne i jedan sat nakon dogovorenog vremena. Portugalija je zemlja u kojoj je položaj vrlo bitan, a hijerarhija naglašena.

Istorija
Portugalija se kao nezavisna država, prvi put pojavljuje tokom srednjeg veka (1179). Tokom 15. i 16. veka, u doba velikih geografskih otkrića postaje velika ekonomska, politička i kulturna sila. Portugalska imperija prostirala se od Brazila, preko Afrike, Indije i Kine, do Istočnog Timora u Indoneziji. Krajem 16. veka Portugalija je izgubila nezavisnost, našavši se pod vlašću Španije. Dobar deo 20.veka, Portugalija je provela pod desničarskom diktaturom.Godine 1974, levo orijentisani vojni puč zvani zbacio je represivni režim. Godine 1975, Portugalija je dala nezavisnost svojim preostalim kolonijama.

Kultura
Važni spomenici sagrađeni su u periodu rimske vladavine, kao na primer Dijanin hram u Evori. Muzika je važan deo kulture Portugalije. Lisabon se ističe Nacionalnim Arhivom Torre do Tombo u kojem se čuvaju istorijska dokumentima iz 9. veka,.

Zanimljivosti
Najpoznatija portugalska muzika je fado, vrsta melanholične muzike. Povezuje se sa saudad. koja se može opisati kao zaljubljenost u nekoga, ko je daleko. Fado verovatno potiče od mešavine ritmova afričkih robova i tradicionalne muzike portugalskih mornara, sa arapskim uticajem.

Ambasada Srbije u Portugaliji
Av.Das Descobertas 12 - Restelo
1400-092 LISBOA
Phone +35121 / 301-53-11, 301-53-12
Telex: 12-103
Fax: 301-53-13
E-mail: serviaemba@netcabo.pt

Posetite
www.visitportugal.com

www.portugalvirtual.pt


Portugalija - foto galerija

Made by Galleria.

Ostavite komentar

Pretraga ponuda

Kategorija ponuda:
Agencija:
Tip prevoza:
Tip:
Tip usluge:
Cena:
od: do:
Datum polaska:
od: do:
Dodaj reč za preciznije filterisanje pretrage:


Top destinacije

  1. Grčka - 77 ponuda
  2. Turska - 13 ponuda
  3. Italija - 6 ponuda
Mojodmor.rs
Potvrdite
Ne
Da
Kratak pregled